Bolečina na zunanji strani kolena? Poišči odgovor zanjo.

Bolečina v kolenu, še posebej pa bolečina na zunanji strani kolena se lahko pojavi počasi skozi čas zaradi preobremenitev ali degenerativnih sprememb v kolenskem sklepu, lahko pa se preprosto pojavi tudi nenadoma po poškodbi.

Kot rezultat so prisotni različni simptomi oziroma bolečina, ki se po subjektivnem dojemanju razlikuje od poškodbe do poškodbe. Bolečina je lahko ostra, zbadajoča, topa, možno pa je tudi omejeno gibanje. Vedite le, da je bolečina na zunanji strani kolena ena redkejših bolečin, ki se lahko pojavijo. In še to, ni nujno, da je vedno kriv sklep. Ste pomislili tudi na možne poškodbe mišic in/ali živcev?

Vaje za koleno po artroskopiji

V tokratnem blogu si lahko preberete zakaj bolečina na zunanji strani kolena povzroča ljudem preglavice, zakaj nastane in kako jo lahko odpravimo.

6 najpogostejših razlogov za bolečino na zunanji strani kolena

Sindrom iliotibialnega trakta

Ste pred nedavnim pretekli daljšo razdaljo po neravni podlagi? Ste tekli po hribu navzdol? Ste morda povečali intenzivnost treninga? Možnost pojava bolečine pri takšnih obremenitvah je absolutno večja. Včasih se bolečina pojavi že med tekom, lahko pa tudi po sami aktivnosti.

Iliotibialni trakt je dolga tetiva, ki poteka ob zunanjem robu stegna, vse od izvora na medenici pa do narastišča na zgornjem delu goleni. Bolečina, ki jo lahko le slabo opredelimo glede na točno področje, nastane zaradi neprestanega drsenja trakta preko kosti (spodnjega dela stegnenice) pri vsakokratnem krčenju kolena.Tractus iliotibialis pri teku

Pri pregledu izzove bolečino zdravnik s pritiskom na zunanji epikondil stegnenice, ko se pri upogibu kolena približamo 30 stopinjam. Ko upogibate še dlje ali ponovno iztegnete od tega kota v kolenu tudi bolečina pojenja.

Veliko predispozicijo za nastanek tovrstnih težave predstavlja varusna deformacija kolena (noge na črko O) ali valgusna deformacija petnice. Spet pa je potrebno razlikovati od drugih, sicer podobnih poškodbenih stanj, kot so poškodbe lateralnega meniskusa, burzitisa, poškodbe poplitealne mišice, ipd.

Kako reševati težave – bolečina v kolenu?

Obisk fizioterapije po postavljeni diagnozi s strani zdravnika bo skorajda nujen. Ne čakajte predolgo, že edukacija kako ravnati ob takšni poškodbi, vam bo prišla še kako prav. Pravilno raztezanje, sproščanje in uporaba kinezioložkih trakov lahko znatno zmanjša bolečino, če pa boste hitro obiskali fizioterapevta, vam bo ta še dodatno pospešil proces rehabilitacije in omogočil hitro vrnitev k športnim aktivnostim brez bolečine. Kombinacija Tecar terpije, RDT vakuum terapije in trigger point terpije ali IASTM terapije je izvrstna in preverjeno učinkovita.

Pomoč pri bolečinah z IASTM terapevtsko tehniko

Poškodba lateralnega kolateralnega ligamenta

Se vam je nedavno nazaj zgodila nesreča, kjer ste se udarlili v koleno iz zunanje strani ali se je v vas kdo iz strani zaletel?

Nateg ali le delna natrganina zunanjega stranskega ligamenta predstavlja poškodbo manj ali več vlaken ligamenta. Kako lahko sklepamo, da gre za poškodbo tega ligamenta?

Bolečina na zunanji strani kolena se ponavadi pojavi prva, nato lahko oteče koleno, je nestabilno in daje občutek trdote in slabe gibljivosti. Bolečina je lahko konstantno prisotna ali pa le v gibanju upogiba kolena, hoje po ravnem ali navzgor.

Zdravljenje pa je seveda odvisno od tega, koliko obsežna je poškodba, koliko vlaken je poškodovanih in/ali so priključene tudi poškodbe križnih vezi in meniskusov.

Govorimo o zdravljenju brez ali z operacijo. Tisto zdravljenje, ki zajema fizioterapijo (90% primerov), se v prvi fazi po poškodbi ukrepa z R.I.C.E metodo (rest, ice, compression, elevation), nadaljuje pa s protibolečinsko terapijo, ustreznimi vajami za krepitev mišic ter v bodoče tudi uporaba ustreznega steznika za koleno.

Veliko fizioterapevtov se bo poslužilo tudi prečne frikcije kot dobre in izjemno učinkovite rešitve izboljšanja stanja.

Poškodba lateralnega meniskusa

Meniskus je pri poškodbah koleno velikokrat poškodovan oziroma je razlog za bolečino in oteklino. Pri mlajših se pojavi največkrat kot posledica hitrih, močnih gibov pri katerih pride v kolenskem sklepu do prekomerne rotacije in še dodatno obremeni sklep v skrajnih legah.

Pri starejših ljudeh pogosto pride do obrabe in poškodbe meniskusa zaradi degenerativnih sprememb. Pri teh zadostuje za poškodbo že majhen nepravilni gib, kot na primer počep. 

V kolikor gre za blokado pri gibanju kolena bo sigurno potrebna hitra artroskopija kolena. Prosto telo v kolenskem sklepu (okrušen delček meniskusa) se hitro in dokaj enostavno počisti iz samega sklepa. Bolečina v kolenu zaradi poskodbe meniskusaMeniskus se šiva samo v primeru ko gre za poko menskusa na mestu, kjer je zelo dobro prekrvavljen, saj se le na tak način lahko zaceli.

Ne obotavljajte se in obiščite fizioterapevta, saj je ta skoraj pri vsaki poškodbi kolena nujna. Vzpostavitev funkcije kolena je obvezna, ne samo zaradi samega sklepa, pač pa tudi zaradi celotne biomehanike gibanja. Sigurno se vam je že zgodilo, da ste imeli poškodbo na eni strani in ste potem drugo stran prekomerno obremenjevali. Je res, kajne? In kot posledica začne boleti še druga, načeloma zdrava stran.

Dislokacija tibiofibularnega sklepa

Gre za poškodbo med stikom golenice in mečnice oziroma lahko kar rečemo zrahljan sklep med tibio (golenico) in fibulo (mečnico). Najpogosteje se pojavi, ko pride do udarca ali padca na mesto sklepa, kadar je to v pokrčenem položaju, stopalo pa obrnjeno navzdol in navznoter.

Simptomi dislokacije tibiofibularnega sklepa se kažejo kot bolečina in oteklina na zunanji strani zgornjega dela goleni. Glava mečnice je lahko locirana nekoliko bolj v stran kot običajno, sicer pa lahko preverimo poškodbo tudi s premikanjem gležnja, saj to bolečino še dodano okrepi. Prenašanje lastne teže bo izjemno težko in boleče.

Ob poškodbi je najbolje obiskati zdravnika. Hlajenje, počitek in protibolečinski tretma zdravil bo sigurno prvi na sporedu. Najbolje se je v primeru takšne poškodbe izogibati polni fleksiji kolena in notranji rotaciji gležnja.

Dislokacija kot posledica travme se zdravi z operativnim posegom, kjer je cilj ponovno fiksirati kosti v pravilen položaj. Operaciji sledi 6 tednov imobilizacije in šele nato se pacient vključi v program rehabilitacije, kjer z ustrezno fizioterapijo fizioterapevt pripomore k ponovni vzpostavitvi funkcije.

Utesnitev živca – bolečina v kolenu

Pritisk, pikanje ali omrtvelost na zunanji strani kolena je lahko povezana tudi z utesnjenimi živci ali njihovo poškodbo. Natančneje govorimo o peronealnem živcu. Peronealni živec je razvejan iz “išijasa”oziroma išiadičnega živca, ki ga večina ljudi kar dobro pozna ter ga tu in tam tudi dodobra občuti.

Omrtvelost in mravljinčenje se občuti tudi po sprednji strani goleni in zunanji strani spodjega dela noge.

Kako pride do poškodbe peronealnega živca?

Načinov je seveda več. Otekline, infekcije ali vnetja lahko poškodujejo živec, vsekakor pa lahko tudi ponavljajoč se pritisk na živec, ob sedenju s prekrižanimi nogami, povzroči nekaterim težave.

Bolečina v kolenu zaradi utesnitve živca

Artroskopija kolena, poškodbe (frakture) goleni ali dislokacija kolenskega sklepa tudi spadajo med možne povzročitelje poškodbe živca. Podobni simptomi se lahko pojavijo tudi ob kompresiji živca na višjem nivoju (živčni korenini) v ledvenem delu hrbtenice, natančneje L4-S3 ali zadnjici.

Način za odpravo težav je lahko sledeč

Ni nujno, da bo pri vseh vse delovalo. Nekaterih živcev se zaradi obsega poškodbe ne da več povrniti v prvotno stanje.

Pri poškodbi živcev je pomembno, da spodbujamo ponovno drsenje živca med tkivi. Zagotavljanje dovoljšnje drsnosti pomeni, da živca ničesar ne draži, omejuje in tako ne povzroča neprijetnih občutkov. Priporočljivo je pregrevanje, sproščanje, protibolečinska elektrostimulacija okoljskega tkiva in samega živca. Pa ne pozabite na krepitev mišic!

Sicer pa bo vsak fizioterapevt vedel najbolje kako se vas “lotiti”.

Artritis

Artritis je zares prava nadloga. Ne moremo se ga dokončno znebiti, lahko pa ga blažimo in delno omejujemo. Kaj artritis sploh je in kako se z njim , si lahko preberete TUKAJ.

Zaključek – bolečina v kolenu

Koleno ne pustite leno! Ob pojavu bolečine obiščite zdravnika za posvet. Koleno bo potrebno stestirati, ustrezno poslikati in nato po potrebi obiskati fizioterapevta.

Aja še to! Pravilen izbor vaj redko škodi, zato se predhodno posvetujte s strokovnjakom o izvajanju le-teh.

4.8/5 - (50 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja