Distenzija MCL (nateg stranske kolenske vezi)

Distenzija MCL (nateg MCL) ali medialni kolateralni ligament je v sodelovanju z zunanjo stransko vezjo zelo pomemben stabilizator kolenskega sklepa. Ali ste vedeli, da je distenzija MCL druga najpogostejša poškodba v kolenu – takoj za rupturo sprednje križne vezi? Distenzijo notranje stranske kolenske vezi spremlja močna bolečina na notranji strani kolena predvsem ob polnem iztegu in polnem pokrčenem položaju kolena. Preberite več kako s pomočjo fizioterapije odpravimo bolečine in hitreje rehabilitiramo poškodbeno stanje. 

Kolenski sklep je kompleksi sklep, ki povezuje stegnenico z golenico, pri čemer je pogačica del tega sklepa iz sprednje strani, vstavljena v posebno oblikovan žleb po katerem drsi medtem, ko se gibamo. 

Sestavljen je iz več struktur, ki zagotavljajo njegovo stabilnost in funkcionalnost. Kosti so oblazinjenje/obdane s sklepnim hrustancem (to je neprekrvavljeno in neoživčeno tkivo), kar omogoča gibanje brez bolečin

Ključne strukture v kolenskem sklepu so še stranska ligamenta, medialni (MCL) in lateralni (LCL) kolateralni ligament ter sprednja (ACL) in zadnja (PCL) križna vez. Prvi dve onemogočata prevelika odstopanja gibanja sklepa v stran, drugi dve pa preprečujeta prekomerno gibanje goleni naprej in nazaj. 

MCL (medialni kolateralni ligament ali stranska notranja vez v kolenu) najdemo na notranji strani kolena. Če bi tipali s prsti, bi poiskali v minimalno flektiranem položaju notranjo sklepno špranjo kolena in se premaknili nekoliko višje do narastišča na stegnenico in nižje do narastišča na golen. 

Ne pozabimo omeniti tudi meniskusov v kolenskem sklepu. Oba, notranji in zunanji, sta sestavljena iz fibro-hrustanca. To je močan gumijasti material, sestavljen predvsem iz kolagenskih vlaken, ki mu dajejo natezno trdnost in matriksa proteoglikanov, ki pomagajo zadrževati vodo in zagotavlja odpornost.  

Meniskusa sta torej odločilni strukturi v kolenskem sklepu, ki delujeta kot amortizerja, porazdelita pritiske in zmanjšata trenje med stegnenico in golenico. 

Ali ste vedeli, da 40% vseh težjih poškodb kolena vključuje tudi poškodbo medialnega kolateralnega ligamenta?

Vzrok nastanka – distenzija MCL

Najpogosteje povzroči distenzijo (nateg) MCL padec. Lahko gre izključno za udarnino v ligament ali pa padec povzroči razteg notranjega dela kolena oz. gre za pritisk iz zunanje strani, kjer se odpre notranji del sklepne špranje. Pogosto je distenzija MCL izolirana poškodba medtem, ko se zunanja stranska vez poškoduje z mnogimi ostalimi sklepnimi strukturami. 

Tudi tisti, ki imajo anatomsko postavitev kolen v valgus (noge na X) so bolj dovzetni, da bo ob večjih obremenitvah ligament prizadet, saj je neprestano pod večjo napetostjo. Prav tako ne smemo zanemariti rotacijskih sil na kolenski sklep ob poškodbi, ki tudi lahko prizadenejo medialni kolateralni ligament. 

Simptomi pri nategu notranje vezi

Tako kot večina poškodb v kolenskem sklepu tudi distenzija MCL povzroči bolečino in občutljivost na dotik. V večini primerov pri blagi distenziji MCL ne bo opazna oteklina v sklepu. Mnogi pacienti se pritožujejo nad nestabilnostjo kolena in občutkom nemoči med hojo. Najpogosteje je prizadet proksimalni del ligamenta (tisti, ki se prirašča na stegnenico), bolečina pa se pri tem širi navzdol po ligamentu. 

Kdaj oz. med katerimi aktivnostmi bo distenzija MCL povzročala bolečine?

Otežena hoja po stopnicah in distenzija mcl

Bolečine na notranji strani kolena zaradi natega stranske vezi bo posameznik občutil ob:

  • teku, hoji po neravnih podlagah, ob nenadnih spremembah smeri gibanja
  • hoji po stopnicah gor in dol
  • vstajanju iz sedečega položaja (npr. iz stola ali avtomobila)
  • izvajanju globokih počepov
  • dvigovanju in nošenju težkih bremen

Postavitev diagnoze distenzija MCL

Pacient bo strokovnjaku natančno pojasnil kaj je počel, kako meni, da je poškodba nastala, kako dolgo že poškodba traja… Distenzijo MCL lahko preverimo samo s kliničnimi testi v ambulanti ali z MR slikovno diagnostiko. Pri slednji se ugotavlja še morebitne pridružene poškodbe v kolenskem sklepu. 

3 stopnje poškodbe stranskih vezi v kolenu

Poškodbe MCL so razvrščene v tri stopnje glede na resnost poškodbe. Te stopnje pomagajo določiti obseg poškodbe in usmerjati ustrezno zdravljenje in rehabilitacijo. 

  • 1. stopnjo opredelimo, kadar je valgus stres test pozitiven in kadar ni prišlo do poškodbenega stanja s kontaktom druge osebe (npr. pri športu). Pacient občuti blago bolečino na pritisk na notranjo stran kolena, sklep pa ne kaže posebne nestabilnosti. To pomeni, da so vlakna ligamenta blago nategnjena in mikroskopsko poškodovana. 
  • 2. stopnja pokaže na slikovni diagnostiki parcialno rupturo MCL, ki se odraža v zmerni do močni bolečini med gibanjem in palpacijo na mesto ligamenta. Pri nekaterih se lahko pojavi manjša oteklina. Pacient bo težko oz. z bolečino pokrčil in iztegnil koleno. Koleno ne bo primerno za aktivnosti, tudi hoja bo nekoliko otežena.
  • 3. stopnja predstavlja popolno rupturo ligamenta. Ta se rezultira v močni bolečini, oteklini in nestabilnosti kolena. Takšne poškodbe zahtevajo takojšen pregled pri specialistu ortopedu za posvet o morebitnem kirurškem posegu ali le uporabi opornice. Uporaba opornice se predpiše za cca. 6 tednov. 

Fizioterapija – distenzija MCL 

Pravilna diagnoza in prilagojena rehabilitacija sta bistveni za popolno okrevanje in preprečevanje prihodnjih poškodb.

Fizioterapevti pristopimo k obravnavi natega stranskih vezi na različne načine in z različnimi metodami. Vsem je skupno to, da je potrebno vlakna čim prej spraviti v optimalno stanje. To pomeni pomiriti vnetje in zaceliti vlakna na način, da ne bo brazgotinastega tkiva, ki bi povzročalo bolečine. 

Rehabilitacija distenzije MCL se lahko prične takoj po poškodbi. Nekateri zdravniki bodo dodatno predpisali jemanje nesteroidnih antirevmatikov kot protivnetno terapijo, fizioterapijo pa je potrebno obiskati čim prej. 

Cilj je zmanjšanje bolečine s pomočjo aparaturne podpore in manualne prečne frikcije. Aparaturna podpora predstavlja pospeševanje celjenja s pomočjo Tecar terapije, ultrazvočne terapije, laserske terapije, magnetne terapije, protibolečinske elektroterapije… 

Manualna prečna frikcija je poleg aparaturne podpore nujna tehnika, kjer s pomočjo naših rok izvajamo prečno masažo (pod kotom 90 stopinj na potek vlaken) na poškodovan predel ligamenta. Na ta način spodbujamo širjenje kolagenskih vlaken in s tem hitrejše celjenje. 

Ne pozabimo! 

Brez ponovne vzpostavitve stabilnosti sklepa zagotovo ne gre. Kinezioterapija ali terapevtske vaje so med pomembnejšimi stvarmi kadar je govora o stabilnosti sklepov. Krepitev mišic in obsklepnih struktur je ključnega pomena tako za kratkoročni, kakor tudi dolgoročni učinek odprave bolečin. Potrebno je izvajati pravilne vaje in na pravilen način, zato vam bo fizioterapevt ali kineziolog demonstriral kako, kaj in koliko katerih vaj izvajati. 

Hitrost okrevanja je odvisna od velikosti poškodbe. Predvideva se, da bo distenzija MCL za okrevanje potrebovala s pomočjo fizioterapije cca. 4.-6. tednov.

VAJE za krepitev mišic po distenziji MCL

Vaje si v celoti lahko ogledate na TikTok videu – TUKAJ.

5/5 - (1 ocena)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja