Fizioterapija po operaciji rame (ruptura rotatorne manšete)

Fizioterapija po operaciji rame se pri posameznikih minimalno razlikuje, vendar fizioterapevti vedno sledimo začrtanim smernicam rehabilitacije. Poškodba tetiv rotatorne manšete je eden najpogostejših vzrokov za bolečine in druge težave v rami. Poškodba že ene same tetive ali mišice rotatorne manšete močno zmanjša funkcijo ramenskega sklepa na prizadeti strani. 

Zmanjšanje mehanske stabilnosti in izguba prehrane sklepa vodi do uničenja sklepnega hrustanca in kasneje same kosti, kar ima za posledico pojav artropatskega procesa. 

Ruptura tetive, ki onemogoča polno funkcijo rame, se lahko zdravi operativno, zato temu sledi tudi fizioterapija po operaciji rame. 

Poškodba rotatorne manšete (zakaj je potrebna fizioterapija po operaciji rame)

Kaj je rotatorna manšeta?

Rotatorna manšeta je mišično-tetivni ovoj, ki daje rami stabilnost in moč. Zajema 4 mišice: mišica supraspinatus, mišica infraspinatus, mišica subscapularis in mišica teres minor. Glavne naloge teh mišic so omogočiti gibanje nadlahtnice glede na lopatico in stabilizacija glave humerusa v glenoidni votlini.

Mišice rotatorne manšete

Značilnosti rupture rotatorne manšete

Rupture rotatorne manšete lahko razdelimo glede na trajanje simptomov (akutne/travmatske in kronične/degenerativne) in glede na prizadetost tetive. 

Glede na prizadetost tetive je lahko delna (parcialna ruptura) in popolna. Pri delni rupturi tetiva delno poči in ni popolnoma ločena od kosti.

Je ruptura rotatorne manšete pogosta?

Prevalenca raztrganin rotatorne manšete narašča s starostjo in se najpogosteje pojavi pri ljudeh v srednji in starejši življenjski dobi. Raziskave so pokazale, da so rupture rotatorne manšete pri mladih redkejše, povzročajo pa jih poškodbe pri padcu ali udarcu, mikrotravme pri določenih športih in vsakodnevnih aktivnostih, pri katerih se gibanje dviganja roke nad glavo dolgotrajno ponavlja. 

Ruptura m. supraspinatus

V večini primerov so lezije prisotne v predelu narastišča supraspinatusa. Prav tako lahko govorimo o anatomsko “kritični coni rotatorne manšete”, ki se nahaja blizu velikega tuberkla na tetivi supraspinatus ter predstavlja cono relativne avaskularnosti. 

Operacija rotatorne manšete

Operativni posegi pritrditve tetive ob kost so danes že precej napredovali. Ob minimalno invazivnem artroskopskem posegu se porabljajo posebni izdelki (vsadki), ki tetivo pritisnejo ob kost in se tudi neposredno skozi njih napelje šiv. Tako so strukture bolje prekrvavljene in zaraščene. Več o samem posegu vam mora predstaviti specialist ortoped ali travmatolog. 

Fizioterapija po operaciji rame

Tip rehabilitacije in fizikalne terapije po operaciji rotatorne manšete je odvisen od operativne tehnike, velikosti raztrganine, stabilnosti zašite rotatorne manšete, starosti bolnika in kompliance pri fizikalni terapiji. Fizioterapija po operaciji rame

Operater mora natančno določiti kolikšen naj bo obseg gibljivosti v ramenskem sklepu, ki ne povzroča napetosti v zašiti tetivi mišice. Rehabilitacijski programi sledijo zelo podobnim smernicam, med sabo se pristop oz. metode minimalno razlikujejo. Fizioterapija po operaciji rame temelji na:

  • takojšnjem gibanju/razgibavanju do določenega obsega in
  • stabilizaciji ramenskega sklepa v smislu postopnega pridobivanja mišične moči.

Izogibati se moramo večjim bremenom in ustvariti ravnotežje med gibljivostjo in celjenjem. 

Rehabilitacija po operaciji rame – okvirni časovni potek okrevanja

V prvi fazi, ki poteka do 6 tednov po operaciji, preprečujemo nastanek zarastlin s pasivnim razgibavanjem in z nihajnimi vajami.

Vaje za ramo po operaciji (VIDEO 1)

Kliknite TUKAJ za ogled videa.

Od 6. do 12. tedna po operaciji poteka druga faza, med katero dosežemo polno pasivno gibljivost v ramenu. 

Vaje za ramo (VIDEO 2)

Kliknite TUKAJ za ogled videa.

Nato pa pričnemo z aktivnimi asistiranimi vajami in vajami za dinamično stabilizacijo ramena.

Tretja faza je med cca. 12. in 16. tednom. Nadaljujemo z večanjem pasivne gibljivosti in krepitvijo dinamičnih stabilizatorjev ramena. Po 16. tednu govorimo o četrti fazi, ki predvideva funkcionalno krepitev mišic rotatorne manšete, in traja do vzpostavitve primerne funkcije ramena. To pogosto dosežemo v 24. tednu ali še kasneje. 

Vaje za ramo (VIDEO 3)

Kliknite TUKAJ za ogled videa.

Pri športnikih je četrta faza nastopi hitreje in je pospešena ter nekoliko bolj zahtevna, saj so tudi pričakovanja in funkcionalne potrebe večje.

Ne pozabite, sama rehabilitacija je odvisna od velikosti poškodbe, opravljenega posega in nadaljnjih navodil operaterja. 

POGOSTA VPRAŠANJA – fizioterapija po operaciji rame

Kdaj lahko vozim avto po operaciji rame? 

Po navodilih operaterja . Ponavadi je to obdobje med 2 – 3 mesece po posegu.

Kdaj lahko spim na operirani strani?

Cca. 3-4 mesece po operaciji. 

Ali dolge čakalne dobe za operacijo rame vplivajo na poslabšanje stanja v rami? 

Dolge čakalne dobe za operacijo ne povzročijo bistvenih sprememb pri končnem rezultatu. Slabo za posameznika je le to, da bo zaradi tega najbrž dlje časa v bolniškem staležu. Sicer pa je zelo pomembno dejstvo, da lahko nekateri posamezniki z dobro in hitro rehabilitacijo zelo dobro okrevajo tudi brez operacije rame. Takšno mnenje glede zdravljenja lahko poda ortoped ali travmatolog, ki se ukvarja s poškodbami ramena, saj gre v realnosti včasih za razhajanje med ultrazvočnim izvidom ali magnetno resonanco in dejanskim stanjem rame. Prav zato se dostikrat odločijo zdravniki najprej za konzervativno zdravljenje. 

Fizioterapija po operaciji rame – katerim vajam se izogibati?

Absolutno je potrebno paziti, da se takoj v začetku ne izvaja dinamičnih vaj za stabilizacijo ramenskega sklepa, saj lahko povzročimo s prevelikimi pritiski avulzijo deltoidne mišice. 

Kako dolgo traja rehabilitacija po operaciji rame? 

Je zelo individualno. Popolna in aktivna uporaba rame je nekje med 6-8 mesecev pri povprečni populaciji.

Zdravilišče – da ali ne? (fizioterapija po operaciji rame)

Zdravilišče predpiše operater, v kolikor smatra, da je to potrebno. Tistim, ki se predpiše je dobro, da gredo na rehabilitacijo čim prej. 

4.5/5 - (6 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja