Hoja z berglami? Nič lažjega

Kadar nismo sposobni nositi svoje teže telesa na eni nogi zaradi poškodbe ali operacije kolka, kolena, gležnja ali hrbtenice, takrat pride v poštev hoja z berglami. Ne samo poškodba, tudi bolečina v nogah je lahko vzrok za oslabljeno hojo in ravnotežje, pri čemer potrebujemo dodatno oporo.

Sigurno ste se že vi ali vaš bližnji kdaj poškodovali do te mere, da ste potrebovali kakšen pripomoček za hojo. Hoja z berglami je enostavna, če vemo kako z njimi pravilno hoditi ob določeni poškodbi.

Poleg bergel (dokomolčne in pazdušne) se uporabljajo še drugi pripomočki za hojo, kot so sprehajalne palice in hodulje (teh je več vrst; namenjene so popolni razbremenitvi).

Hoja s pripomocki za hojo

Kako pravilno hoditi s temi pripomočki vam bo sicer pokazal fizioterapevt, če pa karkoli pozabite ali vas še dodatno zanima vam svetujem, da preberete ta blog.

 

Kakšna je vloga pripomočkov za hojo?

 • povečanje oporne površine za boljše ravnotežje
 • razbremenitev spodnjega uda
 • nadomeščanje spodnjega uda
 • pomoč pri napredovanju telesa
 • premagovanje ovir
 • kompenzacija motene senzorike
 • boljša stabilizacija sklepov pri parezah

Zanimivost

Kako ugotovimo, če bo bolnik raje uporabljal bergle ali hoduljo?

Enostavno – če bolnik (v sedečem položaju), medtem ko se z rokama upre na stol, ne more dvigniti zadnjice od podlage, se odločimo za hoduljo. Ta test dokazuje, da roke niso dovolj močne za prenašanje teže telesa med hojo z berglami.

Si znate pravilno prilagoditi višino bergel?

Izjemno pomembno je, da si znamo bergle pravilno nastaviti. Le tako lahko preprečimo dodatne možne poškodbe spodnjih okončin, rok in ramenskega obroča.

Nastavljanje višine bergel

Ko v bolnici prejmemo bergle ali si jih kupimo v specializirani trgovini z medicinskimi pripomočki, se najprej prepričamo, da so bergle nepoškodovane in varne za uporabo. Šele nato se lahko nanje upremo in pričnemo z nastavljanjem višine.

Višino bergel vedno prilagajamo obutvi

Obutev naj bo udobna pa vendar čvrsto zavezana, da noga v njej ne bo opletala.

Nastavljanje višine:

 • pri določanju višine je komolec rahlo pokrčen, hrbet zravnan, višina ramen pa simetrična
 • berglo postavimo 10cm pred in 15cm v stran na strani konice stopala (na zunanjo stran stopala)
 • zgornji rob manšete (dokomolčne) bergle sega 3,5 – 4 cm pod komolcem
 • višino ročaja določamo po ulnarnem stiloidu (v višini z glavo stegnenice)

hoja z berglami, nastavitev bergel

Ne izpuščajte točk v navodilih, saj se lahko še dodatno poškodujete z nepravilno nastavljenimi berglami.

Kako vstati s pomočjo bergel?

Nič težjega, potrebujete le berglo in eno roko za oporo ob stol ali posteljo.

Berglo na katero se boste uprli, primite z roko na strani poškodovane noge. Drugo berglo pa naslonite na stabilno podlago –  ob trdi rob postelje ali na najbližjo dosegljivo steno, saj  bo le tako ostala na mestu, medtem ko bo ob dvigu zadnjice mehka vzmetnica zamigala.

Vstanemo tako:

 • S prosto roko na nepoškodovani strani in z zdravo nogo boste pomagali dvigniti težo telesa od podlage.
 • Ko stojite oprti na berglo, vzamete še drugo.

Hoja z berglami - vsedanje in vstajanje

 

Zakaj v sedečem položaju ne prijeti v roko kar obeh bergel?

Ker so bergle izjemno nerodne in se zna zgoditi, da bo katero spodneslo medtem, ko se boste nanju oprli.

Načini hoje z berglami

2 TAKTNA HOJA Z BERGLAMI

Uporablja se kadar:

 • ima bolnik slabše ravnotežje,
 • je potrebna razbremenitev bolečega uda,
 • ima bolnik oslabele mišice ene noge
 • želimo doseči večjo hitrost (recipročna hoja)
Ločimo 3 različne načine hoje:
 • KONTRALATERALNA(ena bergla) – bergla ali palica je v roki na zdravi strani. Prva gre v smeri proti naprej bergla in hkrati poškodovan spodnji ud, sledi zdravi spodnji ud.

Kontralateralna hoja z berglami

 • IPSILATERALNA(dr.House hoja) – bergla ali palica je v roki na poškodovani strani. Najprej gre v smeri proti naprej bergla in hkrati prizadeti spodnji ud, sledi nepoškodovan.

Ipsilateralna hoja z berglami

 • RECIPROČNA(2 bergli) – hkrati pomaknemo nasprotno berglo in nasprotno nogo. Drugače povedano, L bergla + D noga istočasno, sledi D bergla + L noga istočasno.

Recipročna hoja z berglami

 

3 TAKTNA HOJA Z BERGLAMI

Najpogosteje se uporablja po operaciji:

Primerna je za bolnike pri katerih se poškodovan ud ne sme preveč obremenjevati.

Hodimo tako:

obe bergli pomaknemo istočasno proti naprej, istočasno sledi poškodovana noga, katera se rahlo upre na podlago, nato pa stopi poleg še zdrava.

Tritaktna hoja z berglami

V primeru, da je bolnik utrpel zlom kosti in poškodovane noge sploh ne sme obremeniti, potem se le ta pokrči in se tal med premikom ne dotakne. Takšen način hoje je priporočljiv tudi pri akutnih poškodbah spodnjih udov (vendar le od 1-3 dni).

4 TAKTNA HOJA Z BERGLAMI

4 taktna hoja je primerna za skoraj polno obremenjevanje. Uporablja se tudi po operacijah hrbtenice.

Hodimo tako:

najprej premaknemo v smeri proti naprej berglo na zdravi strani, nato sledi poškodovana noga; nato premaknemo berglo na poškodovani strani, sledi zdrava noga.

štiritaktna hoja z berglami

 

Hoja z berglami po stopnicah

Vsepovsod slišimo ZDRAVJE GOR – BOLEZEN DOL. Pa še res je. Tudi pri hoji po stopnicah z berglami je tako. Kadar hodimo po stopnicah navzgor je v ospredju zdrava noga, kadar gremo navzdol prvo iztegnem predse (kolikor se le da) poškodovano nogo.

HOJA NAVZGOR

 1. Postavimo se čim bližje stopnici
 2. Upremo se na bergle ter z ZDRAVO nogo stopimo na prvo stopnico
 3. Sledijo bergle in poškodovana noga

Hoja z berglami po stopnicah navzgor

HOJA NAVZDOL

 1. Poškodovano nogo iztegnemo pred sebe
 2. Bergle postavimo na stopnico nižje
 3. Z zdravo nogo stopimo na nižjo stopnico, kjer so bergle.

Hoja z berglami po stopnicah navzdol

Zaključek

Kadar nismo sposobni nositi svoje teže telesa na eni nogi zaradi poškodbe ali operacije kolka, kolena, gležnja ali hrbtenice, takrat pride v poštev uporaba pripomočkov za hojo. Tudi bolečina v nogah ali oslabljeno ravnotežje sta vzrok za uporabo pripomočkov.

Marsikdo je bil že poškodovan in dobil za pomoč pri hoji bergle. Kljub temu, da nam fizioterapevt da vse napotke glede pravilne hoje z berglami, se nam zgodi, da takoj ko prestopimo vrata bolnice vse napotke pozabimo.  

Preden sploh začnemo hoditi, si je treba nastaviti pravilno višino bergel, ki jo prilagajamo udobni obutvi. Ste vedeli, da si lahko z nepravilno višino bergel naredite več škode kot koristi?

Po nastavitvi višine si izberemo le še naši poškodbi primeren način hoje in previdno zakorakamo prvih nekaj korakov, da se pripomočka privadimo.

Kakšen način hoje pa ste vi izbrali pri vaši poškodbi? Vesela bom, če boste delili svoje izkušnje.

4.8/5 - (29 ocen)

10 komentarjev na “Hoja z berglami? Nič lažjega”

 1. Nisem se imela operacije kolen ampak imam obe boleci in mi je ortoped predpisal bergle in mi je rekel naj de naucim hoditi . Mi lahko vi nekako poveste kako naj hodim z berglami . Lp suzana

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Pozdravljeni, se opravičujem za nekoliko pozen odgovor. Predlagam, da uporabite 4 taktno hojo z berglami glede na to, da gre zgolj za blago razbremenitev obeh kolenskih sklepov. Lep pozdrav, Ajda

 2. Pozdravljena,

  Pred dvema mesecema sem imela operiracijo levega kolka, vstavili so mi totalno endoprotezo.. Ker je bil poseg kar zahteven, je oprtoped predpisal hojo z berglami 5 tednov po operaciji, od takrat naprej pa z bergami izven stanovanja, po stanovanju brez uporabe pripomočkov. Ker je operirana noga še šibka, hoje brez bergel še nisem sposobna. Zanima pa me, ali lahko hodim le z eno berglo ali je potrebno uporabljati obe?
  Hvala in lep pozdrav

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Pozdravljeni, prvo predlagam aktivno krepitev mišic, da boste čimprej sami na nogah. Do takrat pa bi vam priporočala vseeno uporabo obeh bergel in sicer štiritaktno hojo, kjer gre na bergle res minimalna opora in lahko skoraj polno obremenite spodnje okončine (poglejte si slike in navodila v blogu). Hoji z eno berglo bi se izogibala zaradi možne nepravilne biomehanike gibanja in posledično “trik” gibov, ki bi vam lahko škodili.
   Vse dobro in lep pozdrav,
   Ajda

  1. Ajda, physiotherapist

   V kolikor operater ni predpisal popolne razbremenitve spodnjega uda predlagam samo minimalno polaganje pete na podlago s pomočjo 3 taktne hoje z berglami, ki jo imate opisano in prikazano v članku. Želim vam hitro okrevanje.

 3. Imam fracturo malleoli desna noga. Ne znam hoditi in se samostojno dvigati iz postelje.
  Pomagajte mi. Imam 70 stopnic do avtomobila, ki me bo peljal na pregled.
  Hvala iz srca.

  1. Ajda, dipl. fiziot.

   Pozdravljeni, najbrž sem nekoliko pozna z odgovorom pa vendar…predlagam 3 taktno hojo z berglami, kjer spodnji ud lahko nič ali minimalno obremenite. Iz postelje se povzpnete tako, da polno obremenite zdravo nogo, bergle so vam pri tem za oporo. Hoja po stopnicah bo za roke nekoliko naporna glede na to koliko stopnic imate, gre pa vedno poškodovana noga naprej in nato sledijo bergle ter zdrava noga. Najbolje, da sledite slikovnemu materialu v članku.
   Želim vam hitro okrevanje

 4. Pozdravljena!
  Zanima me kakšna je praksa glede rehabilitacije z uporabo hodulje po zlomu kolka. Ali se iz hoje z uporabo hodulje kasneje preide na hojo s pomočjo bergel in potem sčasoma v samostojno hojo brez pripomočkov ali pa je hodulja predvidena, kot edina pomoč za dosego hoje brez pripomočkov? Hvala za odgovor!

  1. Ajda, dipl. fiziot.

   Pozdravljeni, pri nas je praksa, da se pacienta nauči hoditi z berglami, razen če je kakšen drug specifičen razlog (težave z ravnotežjem?)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja