Pekoča bolečina v zgornjem delu hrbta

Pekoča bolečina v zgornjem delu hrbta je pogost razlog za obisk fizioterapije. Način življenja se spreminja, danes se vse mlajše osebe srečujejo s pekočo bolečino v zgornjem delu hrbta, saj položaj glave, ki več ur dnevno gleda naprej in navzdol v telefone ter televizijske ekrane, povzroča omenjene težave.

Pekoča bolečina v zgornjem delu hrbta ali vratni hrbtenici je rešljiva s pomočjo fizioterapije in doslednega izvajanja aktivnosti – to so vaje za vratno hrbtenico, vaje za ramenski obroč in zgornji del hrbta. 

Pekoča bolečina v zgornjem delu hrbta

Vzrokov za nastanek omenjenih bolečin je lahko več, najpogosteje fizioterapevti pregledamo medicinsko dokumentacijo, ki jo pacient prinese s seboj od zdravnika, nato klinično stestiramo vratno hrbtenico in ramenski obroč ter se odločimo kako naprej. 

Bolečine v vratu in fizioterapija za vrat

Pomembno je prisluhniti pacientu, ko nam pripoveduje svoje subjektivne občutke in predhodne pridružene težave. Mnogi imajo sedeče delo, kar je prva opozorilna točka pri možnostih zgodnjega nastanka degenerativnih sprememb v vratni hrbtenici. Kljub temu pa je še vedno ogromno število tistih, ki imajo le pekočo bolečino v vratu zaradi prenapetih mišic v predelu vratne hrbtenice. 

Kako vemo (ločimo) kaj povzroča pekočo bolečino v zgornjem delu hrbta?

Pri mlajši populaciji najpogosteje povzročajo bolečine v vratu prenapete mišice, pri populaciji srednjih in starejših let (vse pogosteje tudi od 30. leta naprej) pa so vzrok za pojav bolečin degenerativne spremembe v vratni hrbtenici. 

Pomembno je, da od pacienta izvemo čim več informacij. Najpogostejši simptomi ukleščenega živca oziroma utesnitve v vratni hrbtenici so:

  • prenesene bolečine pod lopatico,
  • mravljinčenje v rokah,
  • pekoča bolečina vzdolž roke vse do prstov,
  • močne konstantne bolečine v vratu,
  • zmanjšana občutljivost na dotik na določenem predelu rame ali roke.

Bolečine v določenih gibih, občutljivost na dotik, pogosti glavoboli pa so značilni za otrdele mišice. Ne smemo posploševati zadev, saj so degenerativne spremembe v vratni hrbtenici lahko pogosto krive za nastanek otrdelih mišic. 

Preden pa sproščamo mišice je potrebno ustrezno opredeliti težavo, saj lahko nekomu z nestabilno vratno hrbtenico s sproščanjem celo škodimo. 

Fizioterapija – pekoča bolečina v zgornjem delu hrbta

Neaktivni ljudje in težave z vratno hrbtenico

Mišice so pri neaktivnih pacientih najpogosteje prenapete zato, da ščitijo vratno hrbtenico. Poimenujmo to funkcijska zaščita. V trenutku, ko bi mišice sprostili, bi bilo pacientovo počutje sicer veliko bolje, vendar bi bila omogočena večja nestabilnost v vratnem predelu zaradi mišične relaksacije.

Kratkoročno bi zadevo izboljšali, dolgoročno pa bi se brez izvajanja rednih vaj za stabilizacijo hrbtenice pojavil ponovni mišični spazem (funkcijska zaščita).  Prav zaradi tega je obvezno ob koncu terapije prikazati pravilno aktivnost v smislu vaj za aktivacijo mišic. 

Aktivacija stabilizatorjev vratne hrbtenice v smislu izvajanja vaj za krepitev mišic bo v veliki meri pripomogla k boljšemu počutju, zato pacienta brez tovrstnih navodil ne izpustimo iz ambulante. 

Fizioterapija za bolečine v vratu

Športniki in prenapete mišice

Aktivni pacienti, ki redno izvajajo vaje ali se veliko športno udejstvujejo imajo pogosto prisotno le mišično preobremenjenost. Ti potrebujejo športno masažo ali celo trigger point terapijo, saj na bolečih točkah pride do zastoja krvnega pretoka in zbiranja toksinov, zakrčenosti mišic ter prekomerne vzdraženosti živcev, ki povzročajo neprijetne občutke.

Pekoča bolečina v zgornjem delu hrbta in tecar terapija

Manualno sproščanje vratnih mišic Razgibavanje vratne hrbtenice pri bolečini v vratu

Trakcija vratne hrbtenice

 

 

 

 

 

Vaje za vratno hrbtenico

Vaje za stabilizacijo vratne hrbtenice si lahko ogledate na POVEZAVI.

POGOSTA VPRAŠANJA

Ukleščen živec v vratu oz. vratni hrbtenici – kako ga prepoznam?

Starostno povezane spremembe (posedanje hrbtenice) in nepravilno gibanje so praktično del našega vsakdana. Temu se bomo zelo težko v celoti izognili. Lahko pa se trudimo, da bi vzdrževali aktivnost mišic na takšnem nivoju, da bi ohranjale hrbtenico relativno stabilno. 

Kadar pride do utesnitve ali ukleščenega živca v vratni hrbtenici je simptomatika (občutki) pri posamezniku različna. Ljudje lahko občutijo ukleščen živec v vratu kot lokalno ostro bolečino, topo bolečino, bolečino ki se širi vzdolž zgornjega uda in v vratni hrbtenici sploh ne boli, pekoč občutek in bolečina v lopatici, hladen občutek v rami, mravljinčenje vzdolž roke ali samo v prstih… 

Mravljinci v rokah  – zakaj ta občutek?

Mravljinci v rokah so eden izmed znakov za utesnitev živčnih struktur v vratnem predelu hrbtenice. Lahko imamo obojestranske težave ali pa le vzdolž posameznega uda. To je odvisno od tega, kje v hrbtenici je prišlo do utesnitve. 

Lahko je medvretenčna ploščica pritisnila le na živčno korenino in tako draži le enostransko (leva ali desna rama in/ali roka). Lahko pa je pritisnila centralno na hrbtenjačno ovojnico in bo povzročala težave na obeh straneh. 

Bolečine pod lopatico – na koga se obrniti?

Bolečine pod lopatico se lahko pojavijo zgolj zaradi preobremenitve in iritacije mišice (ponavadi je to mm. subscapularis oz. pahljačasta podlopatična mišica) ali pa draženja živčnih struktur. Potreben je natančni pregled hrbtenice in rame ter ugotoviti kaj je vzrok za pojav bolečin. 

Najbolje bo vzrok bolečine ugotovil specialist ortoped, tudi s pomočjo magnetne resonance vratne hrbtenice ter predpisal obisk fizioterapevta. 

5/5 - (5 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja