Po operaciji hallux valgus do fizioterapevta (zakaj?)

Hallux valgus deformacija je izjemno moteča deformacija palca na stopalu, ki marsikomu začne s časom povzročati močne bolečine. Veliko ljudi vztraja v bolečinah kar dolgo časa nato pa se vseeno odločijo za operativni poseg. Hallux valgus poškodbeno stanje se samo od sebe ne izboljša, temveč le napreduje in se slabša do te mere, da pride do motenega gibanja palca in/ali celotnega telesa. 

Hallux valgus – zakaj nastane? 

Ali je kriva pretesna obutev?

Ste vedeli, da ženske kar v tretjini pogosteje trpijo za hallux valgusom? Veliko jih opisuje, da naj bi tovrstne težave povzročali ozki čevlji ter čevlji z visoko peto. Na prvi pogled le nedolžna težava kakor so žulji in otrdela koža se lahko zaradi dolgotrajnega pritiska pretesne obutve, preko kroničnega vnetja sklepa, stopnjuje do trajne deformacije zadebelitve kosti in vezivnih tkiv.Hallux valgus zaradi tesne obutve

Drugi vzroki za nastanek hallux valgus deformacije

Kot že omenjeno veliko študij omenja povezavo med nošenjem nepravilne obutve oz. pretesnih obuval. Med druge možne vzroke za nastanek hallux valgusa spada tudi prirojeno plosko stopalo. Prav tako je tudi družinska anamneza velikokrat pozitivna, kar pomeni, da je odstotek od 63% – 94% kar visok, ko govorimo o prenosu “genetskega” materiala staršev ali starih staršev za nastanek hallux valgus deformacije. 

Možnost za nastanek hallux valgus deformacije pa lahko povzročijo tudi drugi dejavniki kot so različna obolenja oz. bolezenska stanja. Sem prištevamo revmatoidni artritis, bolezni vezivnega tkiva, poškodbe stopala, nevro-mišična obolenja, cerebralna paraliza…

Kaj povzroča bolečino pri hallux valgus deformaciji? 

Hallux valgus povzroči kronično vnetje sklepa zaradi stranskega upogiba oz. deviacije palca, kar posledično povzroči tudi odmik prve stopalnice. Hkrati pride do luksacije sezamoidne kosti, prvemu metatarzofalangealni sklepu pa se prekomerne raztegne sklepna ovojnica oz. sklepna kapsula na medialni strani. 

Prav tako je prizadeta na tem mestu tetiva mišice adductor hallucis, ki se narašča na bazo prve falange. Ta se vname in povzroča enake težave kakor kakšna poškodovana mišica v ramenskem sklepu – za lažjo predstavo. 

Hallux valgus stopala

S postopnim slabšanjem se spreminja tudi t.i. mehanizem škripca, ki je pomemben, da se lahko normalno gibamo, prenašamo in porazdelimo telesno težo, ko stopamo preko palca. Če se to izgubi se več teže prenese na ostale stopalnice, kar vodi v metatarzalgijo (bolečine  prečnem stopalnem loku). 

S tem, ko se veča stransko odstopanje nožnega palca, pride tudi do rotacije palca, ki v večini primerov pritisne na drugi nožni prst. Povzročena kontraktura drugega prsta prav tako povzroča bolečine, moteno biomehaniko hoje ter oteženo nošenje obutve. 

Najbolj značilna je vnetna sprememba burze Halluxa. Na tem mestu pride do zadebelitve, koža se napne in pordeči, gibanje palca je omejeno in boleče, mesto je občutljivo na dotik. Zaradi preoblikovanja kostnih struktur lahko pride tudi do stiska intradigitalnih živcev, kar lahko povzroča neprijetne občutke med drugimi stopalnicami. 

Kdaj na hallux valgus operacijo? 

Operativni poseg se svetuje takrat, kadar hallux valgus predstavlja estetski problem pri nošenju obuvala, predvsem pa ob tem povzroča tudi bolečino. Rentgensko slikanje kot slikovna diagnostika, ki se opravi za natančno opredelitev težav, za operaterja zadostuje. 

Operater, specialist ortopedske kirurgije, zmanjša zadebeljen sklep oz. ga pobrusi, hkrati pa poravna palec. 

Izvaja se več vrst hallux valgus posegov, vse je odvisno velikosti deformacije. Pacient se lahko odloča tudi med lokalno, spinalno ali splošno anestezijo.Glavna prednost lokalne anestezije je, da lahko takoj po posegu odidete domov. 

Pacient po posegu prejme tudi bergle in posebni čevelj, ki ga je priporočljivo nositi 6 tednov do prve kontrole. 

Fizioterapija po operaciji je zelo priporočljiva 

6 tednov po operaciji je priporočljivo obiskati fizioterapevta. Mnogi tega ne naredijo in pustijo, da noga počasi okreva sama. S tem ni popolnoma nič narobe, le čas okrevanja bo trajal mnogo dlje kot s pomočjo strokovnjaka. Hallux valgus deformacija

Človek si sam zelo težko razgibava prst do te mere, da bi kdaj prešel mejo udobja ali zmerne bolečine, saj ga je strah, da si bo prst dodatno poškodoval. Prav tako nima doma primernih aparatur, ki delujejo na prizadeto mesto protivnetno in protibolečinsko. 

Zelo pomembno je, da preprečimo brazgotinjenje mehkega tkiva. Z obiskom fizioterapije in edukacijo pacienta o pravilnem ravnanju operiranega mesta in pravilnem izvajanju vaj, lahko le ta uspešno preprečuje otekanje in hitreje pridobi na obsegu gibljivosti nožnega palca. 

Fizioterapevtske aparature so nujna podpora tovrstnim poškodbam.

Najpogosteje se uporablja:

Vadba za stopala

Kljub vsemu se pri nekaterih ljudeh zaradi notranjih faktorjev lahko pojavlja oteklina tudi do 3 mesece po operaciji, zato ne skrbeti, če bi se to zgodilo tudi vam. 

Hallux valgus se tudi rad ponovi, kljub operaciji. Vendar se ne rabite bati, saj v kolikor je po enem letu po posegu palec v nevtralni legi, je možnost ponovitve deformacije zelo majhna.

4.9/5 - (7 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja