Trohanterni burzitis – bolečina v kolku pri ležanju na boku?

Trohanterni burzitis se sliši res zastrašujoče, saj je ime burzitis povezano z vnetjem. Kakšni so simptomi pri trohanternem burzitisu? Kakšne preglede potrebuje posameznik za ustrezno diagnozo? Ali je možno to vnetje v doglednem času odpraviti? Je zdravljenje za trohanterni burzitis boleče? Ali fizioterapija pomaga? Odgovore na vsa vprašanja najdete v nadaljevanju tega članka. Trohanterni burzitis in bolečina v kolku ob ležanju na boku

Kaj pomeni trohanterni burzitis?

Za ta bolečinski sindrom je značilna močna bolečina na stranskem predelu kolka (zunanji strani v predelu glave stegnenice), tudi v predelu zadnjice, tako ob gibanju kot ob pritisku na vneto mesto. 

Bolečina nastane, saj pride do vnetja burze ali sluzne vrečke na zunanji strani kolka, kjer iliotibialni trakt drsi preko predela glave stegnenice (velikega trohantra). Od tod tudi ime trohanterni burzitis. 

Angleško ga nekateri imenujejo tudi “Greater Trochanteric Pain Syndrome”. To ime je nastalo predvsem zato, ker izraz zajema še druga patološka stanja, ki so povezana z vnetjem v tem predelu, kot na primer vnetja z ali brez prisotnih kalcinacij, miofascialna bolečina, natrganje kit…

Kaj je burza?

Burza je vrečka z dvojno membrano, ki je napolnjena s tekočino in se nahaja v bližini sklepa. Je kot nekakšna blazinica in deluje kot blažilec, ki zmanjšuje trenje med mehkim tkivom in kostjo. 

 

Bolečina ob velikem trohantru

V primeru trohanternega burzitisa ločimo celo dve vrsti burze:

  • subgluteus medius buza, ki je locirana nad velikim trohantrom pod narastiščem mišice gluteus medius, 
  • subgluteus maximus buza, ki je med velikim trohantrom in narastišči srednje in velike zadnjične mišice.

Trohanterni burzitis – vzroki in simptomi

Vzrok za nastanek je najpogosteje predhodna tendinopatija

Vnetno stanje pri trohanternem burzitisu se razvije skozi čas, ko nastane preveč trenja, prekomerne napetosti in pritiska na burzo. Največkrat je burzitis le posledica vnetja tetiv mišic. Vnetje burze pride s časom najpogosteje zaradi tendinopatije. Izoliranih burzitisov brez dodatnih poškodb v tem področju je izjemno malo. 

Drugi možni vzroki za nastanek:

Kdaj začutimo bolečino?

Bolniki navajajo bolečino pri ležanju na boku, hoji po stopnicah navzgor, daljši stoji, vstajanju iz stola, sedenju s prekrižanimi nogami, teku…Navadno je bolečina lokalizirana na stranski predel kolka, pri nekaterih pa se lahko širi vzdolž stegna tudi vse do kolena. Bolečina v kolku na strani za trohanterni burzitis

Rizična biomehanika medenice

Ženske naj bi bile 3-krat bolj dovzetne za nastanek trohanternega burzitisa, saj imajo mnogo širšo medenico kakor moški. Prav zaradi tega je trohanter na stegnenici pod večjim kotom in bolj štrleč, kar povzroči povečano napetost iliotibialnega trakta na kost oz. burzo. 

Klinični znaki – trohanterni burzitis

Pri trohanternem burzitisu je predel ob velikem trohantru na dotik izjemno boleč. Bolečino sicer lahko izzovemo tudi z raztegom stranske linije stegna ob prinožitvi noge, ob aktivaciji mišic odmikalk kolka, aktivno zunanjo rotacijo kolka, pasivno notranjo rotacijo ter z določenimi drugimi kliničnimi testi. 

Pomembno je opazovati pacienta ob prihodu v ambulanto. Vzorec hoje nam veliko pove. Opazujemo hojo, obseg gibljivosti, preverimo dolžino spodnjih udov, testiramo moč mišic. 

Najbolj uporaben test za trohanterni burzitis je Trendelenburgov test (padec medenice na zdravi strani in nagib telesa v poškodovano smer).

Katera slikovna diagnostika je primerna za ugotavljanje trohanternega burzitisa?

Najpogosteje uporabljene slikovne diagnostike so rentgensko slikanje (dokazovanje kalcinacij ali entezofitov), ultrazvok in magnetna resonanca. Slednja dva sta veliko bolj primerna, saj prikažeta ne le skelet, temveč tudi mehkotkivne strukture.

Ultrazvočna preiskava za burzitis

Trohanterni burzitis – zdravljenje

Najboljša informacija je ta, da je skoraj pri vseh bolnikih trohanterni burzitis možno pozdraviti konzervativno. Fizioterapija je prva, ki vam bo najbolj pomagala, zato z njo ne odlašajte. 

Nekateri zdravniki ob močnem vnetju predpišejo tudi protivnetna zdravila, svetujejo zmanjšanje telesne teže (če odstopa) ter zmanjšanje telesnih aktivnosti. 

Fizioterapija za trohanterni burzitis 

Ljudem, ki obiščejo fizioterapijo v roku 1 tedna od začetka težav, se bolečine zmanjšajo v povprečju za vsaj 70% že v prvih 10 dneh. Potrebno je vedeti, da dlje ko odlašamo z obiskom fizioterapije, dlje časa traja sanacija poškodbe. 

Tecar terapija odlična izbira za pomirjanje vnetja

Tecar terapija je inovativna terapija, ki sproža naravne in obnavljalne procese. S Tecar terapijo dosežemo tudi pospešeno limfno drenažo in spodbujamo krvni obtok, saj dovaja toploto v globino tkiva (pregreva vse do 40 stopinj). 

Ultrazvok v kombinaciji z UGV terapijo za trohanterni burzitis

Ultrazvočna terapija je že leta poznana kot uspešna pri odpravljanju najrazličnejših vnetnih stanj, oteklin, kroničnih bolečin…S postopkom sonofereze s pomočjo ultrazvočne terapije v kožo vnašamo protivnetna in protibolečinska mazila. Torej namesto gela uporabimo na primer Naklofen gel, Perskindol, Pernaton, ipd.

Udarni globinski valovi so pri trohanternem burzitisu še kako uporabljena metoda zdravljenja, saj aplikacija povzroči hiperstimulacijsko analgezijo in mehanotransdukcijo (sprememba mehanskega dražljaja v elektrokemične signale v celici), ki aktivira celico, da se pospešeno obnavlja, deli oziroma množi (proliferacija celic).

Terapija je sicer nekoliko boleča, vendar traja zelo kratek čas in je izjemno učinkovita. 

Brez kinezioterapije ne gre 

Raztezne in krepitvene vaje so pri zdravljenju trohanternega burzitisa praktično nujne. Predvsem je pomembno, da se raztezajo in sproščajo zadnjične mišice ter mišice na zunanji strani stegna. Hkrati pa je potrebna tudi krepitev mišic. 

Uporaba kinezioloških trakov

Pri lepljenju kinezioloških trakov kože ne stiskamo, temveč jo trakovi le nekoliko privzdignejo ter omogočijo povečan pretok krvi, limfe in hranilnih snovi.

S tem, ko kožo dvignejo sprostijo pritisk na živčne receptorje in posledično je bolečina manjša. Zato se v primeru trohanternega burzitisa za dodatna protibolečinska stimulacijo  fizioterapevti kinezioloških trakov pogosto poslužujejo.

Aplikacija steroidnih injekcij in lokalnega anestetika

Glede aplikacije protivnentih zdravil na obolelo mesto s pomočjo injekcij se je potrebno posvetovati z zdravnikom. Pri izjemno močnih bolečinah in pa predvsem dolgo časa trajajočih se zdravniki ponavadi odločijo za “blokado”. 

Blokada v burzo ob kolku za trohanterni burzitis

Pogosta vprašanja 

Bolečina na zunanji strani kolka (tudi ob ležanju na boku)? 

Bolečino na zunanji strani kolka lahko povzroča trohanterni burzitis. Ni pa nujno, da jo povzroča samo to, temveč je vzrok za težave lahko tudi ledveni del hrbtenice. Potrebno je razlikovati klinično sliko ter ustrezno ukrepati. Bolečina v kolku ob ležanju na strani - trohanterni burzitis

Kadar je prisotna močna bolečina na dotik na zunanji strani stegna v višini velikega trohantra ali ob specifičnih testih, potem gre lahko za trohanterni burzitis, tendinitis ali tudi kalcinacijo. Če dotik ne sproži boleče reakcije lahko sklepamo, da gre za drugo patologijo (najpogosteje so krive težave z ledveno hrbtenico). 

Bolečina v kolku in zadnjici? 

Bolečina v kolku in zadnjici je prav tako značilna za trohanterni burzitis. Potrebno je obiskati zdravnika specialista in ugotoviti kaj je glavni vzrok za bolečine v tem predelu. 

Kako ločimo ali gre za trohanterni burzitis ali za bolečino preneseno iz ledvene hrbtenice?

Težave ločijo in pravilno diagnosticirajo zdravniki s pomočjo ultrazvoka ali magnetne resonance. Trohanterni burzitis ima značilno lokalno bolečino na pritisk na zunanjo, stransko stran kolka. Prenesena bolečina iz hrbtenice, ki seva preko stegna lahko tudi vse do palca na nogi pa omenjene občutljivosti na dotik nima. Prav tako se pri slednji pojavljajo tudi mravljinčenje v spodnji ud, omrtvelost na dotik, bolečina se lahko seli. 

Kalcinacije v kolku

Kalcinacije v kolku ali natančneje kalcinacije v predelu velikega trohantra, kjer nastane tudi burzitis, so tudi vzrok za nastanek vnetij. Največkrat je burzitis le posledica vnetja tetiv mišic. Tako vnetje burze pride s časom prav zaradi tendinopatije, tendinopatija pa zaradi drgnjenja ob kalcinacijo. 

Kako dolgo traja, da se trohanterni burzitis pozdravi?

Trohanterni burzitis se ne pozdravi kar iz danes na jutri. Veliko je odvisno od tega koliko časa je že prisotna bolečina in vnetje ter obsežnost samega vnetja. Pri nekaterih izzveni v 2 -3 tednih, pri nekaterih pa lahko traja tudi do več mesecev ali celo leto dni. 

 

Ocenite objavo post

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja