Terapija z udarnimi globinskimi valovi (UGV)

Terapija z udarnimi globinskimi valovi zdravi še tako dolgotrajne poškodbe.

Udarni globinski valovi –
UGV terapija varna in učinkovita

V medicini in fizioterapiji velja terapija z udarnimi globinskimi valovi (angl. ESWT – extracorporeal shockwave therapy) za najbolj učinkovito in varno terapijo, ki ne povzroča večjih stranskih učinkov.

Ste tudi vi med tistimi, ki se borijo z bolečinami zaradi tendinitisa rotatorne manšete? Težko hodite zaradi plantarnega facitisa ali morda petnega trna? Tarnate zaradi postavljene diagnoze teniškega komolca, patelarne tendinoze ali kalcinacije v sklepu?

Morda pa je prav terapija z udarnimi globinskimi valovi ali krajše UGV tista, ki vam bo pomagala pri vaših trdovratnih težavah in odpravi bolečine.

Visok tlak in visoka energija se lahko uporabita v zelo kratkem času, kar omogoča uporabo z manj zdravljenja in večjim uspehom.

Terapija z udarnimi globinskimi valovi

Naročite se na obravnavo.

NAROČITE SE

Udarni globinski valovi s posebnim mehanizmom delovanja

Terapija z udarnimi globinskimi valovi predstavlja neinvazivno zdravljenje kroničnih, kakor tudi akutnih vnetnih sprememb v mišično-skeletnem sistemu.

Pri UGV se uporablja klinično preverjene učinke pulznega delovanja visoko-energijskih valov, ki jih dajemo oziroma nanašamo s pomočjo udarne pištole lokalno na obolelo mesto.

Po domače je terapija z udarnimi globinskimi valovi “pištoli podobna glasna naprava, ki udarja v poškodovano mesto na poseben način”.

UGV terapija za kronična obolenja

Naročite se na obravnavo.

Zakaj je terapija z udarnimi globinskimi valovi tako učinkovita?

Glavni razlog, da človek občuti zmanjšanje bolečine je prav v mehanizmu delovanja.

Aplikacija povzroči hiperstimulacijsko analgezijo in mehanotransdukcijo (sprememba mehanskega dražljaja v elektrokemične signale v celici), ki aktivira celico, da se pospešeno obnavlja, deli oziroma množi (proliferacija celic).

Terapija z udarnimi globinskimi valovi zmanjša bolečino, pozitivno uravnava vnetni proces, spodbudi aktivnost matičnih celic, kar pa izboljša regeneracijo in celjenje tkiva.

Z udarnimi globinskimi valovi lahko povzročimo tudi proces kavitacije, ki v mehkih tkivih spremeni morebitne kalcinacije ter olajša njihovo resorpcijo.

Malo fizike ne škodi nikomur – UGV terapija

Udarni globinski valovi se pojavijo pri velikih spremembah tlaka, kar povzroči valove kompresijskih in tenzijskih sil. Čeprav natančen mehanizem delovanja udarnih globinskih valov ni popolnoma pojasnjen, se zaradi klinične učinkovitosti povečuje povpraševanje s strani ljudi po tovrstni terapiji.

Pri terapiji z udarnimi globinskimi valovi ločimo med fokusiranimi in radialnimi udarnimi valovi. Razlikujeta se v tem, da pri fokusiranih udarnih valovih je točka najvišjega tlaka znotraj ciljnega tkiva, pri radialnih pa je točka najvišjega tlaka tik ob aplikatorju na koži.

Ali ste vedeli?

UGV terapijo so uporabljali že pred približno 35 leti za zdravljenje ledvičnih kamnov, kasneje tudi v travmatologiji, kardiologiji, dermatologiji in urologiji. Terapija je zelo koristna tudi za zdravljenje pacientov po možganski kapi, kjer se z njeno pomočjo sprošča povišan mišični tonus v ekstremitetah. Prav tako pa je terapija z udarnimi globinskimi valovi izjemno priročna tudi v veterini.

Delovanje udarnih globinskih valov ni le posledica neposrednega mehanskega draženja, temveč tudi različnih bioloških odgovorov na akustični dražljaj.

Raziskave UGV

Raziskave, ki so bile narejene v preteklih letih dokazujejo, da terapija z udarnimi globinskimi valovi stimulira preko sonde:

– pretok krvi in limfe,
– prepustnost celičnih membran,
– krepitev vezivnega tkiva,
– produkcijo rastnih faktorjev,
– antibakterijski in protivnetni odziv,
– proliferacija matičnih celic

Terapija z udarnimi globinskimi valovi se uporablja pri različnih poškodbenih in bolezenskih stanjih

V praksi se je izkazalo, da daje UGV terapija izjemne rezultate zdravljenja pri slednjih poškodbah in boleznih:
– trn v peti (spina calcanei),
– plantarni fasciitis,
– trohanterni burzitis,
– patelarna tendopatija,
– kalcinacije v sklepih,
– teniški komolec in golf komolec (epikondilitis),
– utesnitveni sindrom – impingement,
– kronično boleče trigger točke v mišici,
– sindrom karpalnega kanala,
– vnetja narastišč mišic (tendinitisi ter tendinoze)

Naročite se na obravnavo.

Kolikokrat približno morate obiskati samoplačniško fizioterapijo?

Poudarek na samoplačniški fizioterapiji je zato, ker je to izključno samoplačniška storitev, ki je na delovni nalog oziroma na stroške države ne boste prejeli, saj tovrstne terapije ne krijejo.

Običajno izberemo terapijo, ki zajema frekvenco med 16 in 20 udarci na sekundo. V eni sami terapiji pa se nanese na boleče oziroma poškodovano mesto približno 2 – 3 tisoč valov.

Terapija z udarnimi globinskimi valovi se izvaja na približno 3-5 dni ali celo 1x na teden z najvišjo gostoto energijskega toka, ki jo pacient zmore prenesti brez analgetika. Terapija se lahko izvaja na več poškodovanih mestih hkrati, brez strahu za morebitno preobremenitev ali pojav stranskih učinkov.

Obstajajo tudi stanja, ki so za uporabo UGV kontraindicirana

Ni vse za vse bi nekateri rekli. So stanja, kjer terapije z udarnimi globinskimi valovi ne uporabljamo, in sicer:

– v času akutne faze po poškodbi,
– pri pacientih ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi,
– pri pacientih z izrazito osteoporozo,
– kadar gre za sum na maligna obolenja,
– kadar gre za sum na globoko vensko trombozo,
– pri nosečnicah.

UGV terapija pri Fizioterapija z Ajdo

Tudi vas pestijo težave in bi potrebovali UGV terapijo?

NAROČITE SE

Mnenje zadovoljnih strank

Jurij
Rated 5 out of 5

Moja izkušnja je bila zelo pozitivna, zato se tudi vedno z veseljem vrnem, ter Ajdo priporočam vsem prijateljem, ki imajo težave s kakršnimikoli poškodbami. Njeno strokovno svetovanje, prijaznost, kot seveda tudi sama terapija, so na najvišjem nivoju. Nazadnje sva sanirala poškodbo tetive, pri kateri je najbolj pomagala Tecar terapija. Pa tudi udarni globinski valovi so bili uspešen način. Torej, če vas pesti poškodba, vam priporočam obisk. Ne bo vam žal.

Žan Horvat
Rated 5 out of 5

Kronična poškodba se mi vleče že več mesecev. Po različnih prejšnjih terapijah sem čutil samo nominalno spremembo, po terapijah z Ajdo pa imam znatno izboljšanje že po parih seansah. Največja prednost terapije z Ajdo je individualni pristop!

Ines Jeger
Rated 5 out of 5

Zelo zadovoljna nad rehabilitacijo. Gdč. Ajda je zelo strokovno podkovana in se pacientu res posveti. Jaz sem k njej prišla zaradi bolečine v kolenu. Koleno sem težje pokrčila, najbolj pa me je bolelo pri hoji. Razložila mi je, da imam vnetje tetive in, čeprav so bile nekatere vaje rahlo naporne, lahko sedaj po enem tednu normalno hodim, grem po stopnicah in pokrčim koleno, vse brez bolečine. Priporočam res vsakomur. Za povrh je pa še izredno prijazna. Ajda, res hvala!

Kje nas najdete?

Najdete nas na Šentiljski cesti v Mariboru

Šentiljska cesta 37c,
2000 Maribor

Kontakt: 040 166 995

Call Now Button