Izboljšajte drsnost tkiva po poškodbah in odpravite bolečine z IASTM terapijo

Ste bili nedavno operirani in vas zabrazgotinjeno tkivo “vleče” ter vam omejuje gibanje? Ali so tudi vaše mišice prenapete in otrdele na določenih predelih? Imate bolečine v vratu, hrbtu, morda tudi nogah? Izboljšajte drsnost tkiva po poškodbah in odpravite bolečine z IASTM terapijo.

Certifikat

IASTM terapija in čudežne kovinske palčke

Odgovor za odpravo bolečin ter hitrejšo rehabilitacijo poškodb in bolezni se skriva prav v IASTM kratici.

Po angleško to kratico poimenujemo “Instrument Assisted Soft Tissue mobilisation”, po domače pa kar mobilizacija mehkega tkiva s pomočjo instrumentov. Uporaba te tehnike je odličen dodatek k drugim manualnim tehnikam ter fizioterapevtskim aparaturam, zato poiščite fizioterapevta, ki je strokovno usposobljen za izvajanje IASTM terapije.

Pomoč pri bolečinah z IASTM terapevtsko tehniko

Še enkrat na kratko – IASTM je priznan sistem za terapije pri kompleksnih bolečinah in poškodbah mehkih tkiv.

Zakaj prav nerjaveča kovina?

Dobro kompresirana in homogenizirana mikrostruktura nerjavečega jekla ne da le najboljšega diagnostičnega odgovora, pač pa edinstven izid zdravljenja. Vsekakor je brez ustreznega znanja in izbire tehnike za določeno poškodbo zdravljenje prav tako neuspešno.IASTM pripomčki za terapijo

Različne oblike za različne predele telesa

Kovinski pripomočki so skrbno izdelati tako, da se čim bolj prilegajo posameznemu delu telesa. S tem lahko lažje dostopamo do poškodovanega predela in kar najbolj učinkovito z drsenjem kovine po koži dosežemo željen pozitiven odgovor anatomskih struktur.

Cilj IASTM terapije

Najbolj splošen cilj tovrstne terapije oziroma uporaba kovinskih pripomočkov temelji na tem, da lahko IASTM terapevt s pomočjo specifičnega znanja oceni in obravnava poškodbo mehkega tkiva, bolečino ali drugo disfunkcijo.

Prav tako je fiziološki efekt na naš organizem ob terapiji izjemen. Vpliva na:

 • stimulacijo fibroblasti (celice odgovorne za izločanje vlaken kolagena in elastina),
 • rekonstrukcijo fibroznega tkiva (brazgotin),
 • sproščanje in razporejanje hialuronske kisline,
 • nevrološko stimulacijo,
 • metabolično stimulacijo.

Brazgotinasto tkivo po operacijah

Odpravite bolečine z IASTM terapevtsko tehniko

Pomaga pri bolečinah v kolenu:

Odpravlja bolečine v rami:

Vratni predel:

Bolečine v spodnjem delu hrbta:

Bolečine v stopalu in gležnju:

Bolečine v kolku:

Ali obstajajo bolezenska stanja za katera IASTM terapija ni priporočljiva?

Seveda, ni vse za vse. Terapija se ne izvaja pri ljudeh, ki imajo: 

 • nezaceljene frakture,
 • odprte rane,
 • varikozne vene,
 • hematome,
 • miositis osifikans,
 • osteomielitis,
 • diagnosticiranega raka,
 • nenadzorovane hipertenzije,
 • limfedem,
 • polinevropatije,
 • sinovitis,
 • jemanje zdravil (anti-koagulanti, steroidi, nesteroidni antirevmatiki).

Hematomi so kontraindikacija za IASTM terapijo

Faze celjenja mehkega tkiva po poškodbah in uporaba IASTM terapije

Kadar imamo fizioterapevti opravka z bolečinami zaradi poškodbe mehkega tkiva, potem je potrebno razmisliti, v kateri fazi je poškodba in katero od možnih IASTM tehnik uporabiti.

Vse tehnike ne bodo izvabile enakega odgovora mehkega tkiva. Nekatere poškodbe zahtevajo, da se s pripomočki ponovno povzroči lokalno mikortravmo ter nato začnemo mi na novo nadzorovati, upravljati in usmerjati rehabilitacijski proces.

Vnetna faza

Ponavadi traja vnetna faza takoj po poškodbi približno 24 – 48 ur. Vsekakor lahko ta podatek variira na podlagi tega, kako obsežna je pacientova poškodba. V tej fazi se vaskularni in celični odziv z eksudati premika na poškodovano območje, kjer pride do edema.

Večina IASTM tehnik je kontraindiciranih pri akutnih poškodbah, pa vendar je veliko terapevtov imelo dobre rezultate z  nežno uporabo kovinskih pripomočkov, saj so uspeli edem odstraniti od perifernih sklepov.

Faza granulacije

V fazi granulacije pride do razraščanja celic, kjer nastaja predvezivno tkivo iz katerega bo nato nastala brazgotina. Izogibanje zdravljenja tega predela ni priporočljivo.

Veliko IASTM tehnik se lahko uporabi za zdravljenje okoljskega tkiva, fascij oziroma predelov, kjer je zgoščena hialuronska kislina.

Faza fibroplastičnosti

Povečano proizvajanje kolagena in aktivnost fibroblasti v tej fazi je primerno za uporabo IASTM terapije. Plastičnost kolagena (sposobnost obnovitve) omogoča remodeliranje poškodovanega tkiva in s tem uspešno rehabilitacijo.

Obravnava ekstenzorjev zapestja

Faza zorenja

Zadnja faza zajema popolno rekonstrukcijo kolegenskih vlaken. Število krvnih žilic v poškodovanem območju upade. Zmanjšana je tudi aktivnost na celičnem nivoju.

IASTM terapija bi bila še vedno primerna pri tovrstnih poškobah, kljub temu da je kolegen v tej fazi že manj gibljiv in dovzeten za spremembe. Pri tem bo potrebne tudi nekoliko več moči za rekonstrukcijo tkiva in omogočanje drsnosti.

Potek terapij in skrb zase v domačem okolju

Fizioterapevt se bo sam odločil za potek vašega zdravljenja, vedite le, da IASTM terapevtska tehnika odlično deluje v kombinaciji z drugimi tehnikami ali aparaturami, kot so Tecar terapija, ultrazvok terapija,, RDT vakuum terapija, trigger point terapija, kinezio taping… ne bodite ozkogledi in zaupajte svojemu fizioterapevtu.

Tecar terapija

Tudi sami boste lahko zase nekaj naredili v domačem okolju. Po navodilih fizioterapevta je potrebno doma nadaljevati potek zdravljenja z morebitnimi raztezanji mišic ter krepitvijo tistih mišic, ki povzročajo slabo držo, gibanje in so celo vzrok za nastalo poškodbo.

Obisk vodene vadbe bo za večino skorajda nujen, zato izberite le dobro strokovno podkovan kader – kineziologa ali dobrega osebnega trenerja, ki vas bo vztrajno vodil do popolnega okrevanja.

Hidracija mehkega tkiva je podcenjena

Splošne smernice za moške so, da je potrebno dnevno zaužiti najmanj 2,5L vode in 1,75L za ženske. Hidracija mehkega tkiva v procesu rehabilitacije je velikokrat zanemarjena in podcenjena.

Natančneje si lahko izračunamo količine vode, ki naj bi jo bilo potrebno dnevno popiti tako: 1L vode na 30kg telesne mase.  Ne pozabite piti vode!

Zaključek

Ni boleča terapija, če koga morda zanima, zato je strah povsem odveč. Vi, kot človek potreben pomoči, izberite zase le najboljšega IASTM terapevta. Samo fizioterapevt z IASTM strokovnim znanjem bi izvabil najboljše rezultate v najkrajšem možnem času.

5/5 - (16 ocen)

2 komentarja na “Izboljšajte drsnost tkiva po poškodbah in odpravite bolečine z IASTM terapijo”

 1. Zanimivo. Veliko nas ima težave z brazgotinjenejem Razveselilo me je, da poleg kreme obstaja še kaj intenzivnejšega, saj sem prepričana, da nihče, še zlasti pa ne ženske, ne želi po svetu hoditi z grdimi brazgotinami.

 2. Pozdravljeni
  Konec januarja sem imela operacijo vratnih vretenc skoti vrat.
  Tkivo na mestu reza se mi je zabrazgotinilo kljub redni masaži in negi s kremo Contrakel.
  Če mi lahko pomagate, me prosim kontaktirajte.
  Lp
  Darja

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja