Bolečine v zadnji loži (tudi zaradi nesorazmerja v moči mišic)

Hitro roko gor tisti športniki, ki še nikoli niste občutili bolečine v zadnji loži? Najbrž vas je zelo malo takšnih. Poškodba zadnje stegenske mišice je ena izmed najpogostejših mehkotkivnih poškodb pri ljudeh, ki se vsakodnevno rekreirajo ali pa delujejo v športu bolj na vrhunskem nivoju. Omenjena poškodba se z drugimi besedami imenuje tudi sindrom hamstrignov.

 

Bolečine v zadnji loži ali sindrom hamstringov

 

Kakšno funkcijo imajo zadnje stegenske mišice?

Te mišice so tri in potekajo po zadnji strani stegna med kolkom in kolenom. Poznamo semimembranosus, semitendinosus in biceps femoris.Bolečine v zadnji loži v eni od treh mišic

Funkcija zadnjih stegenskih mišic je upogib kolena (priteg pete proti zadnjici) ter ekstenzija kolka. Hamstringi imajo precejšnjo vlogo v vsakdanjem življenju, saj delujejo med tem ko hodimo, tečemo, skačemo, kontrolirajo določene gibe trupa. Imajo pa tudi vlogo antagonistov (nasprotno delujočih  mišic), za upočasnitev delovanja quadricepsa.

 

Kdo spada v rizično skupino za nastanek poškodbe?

Predvsem se zna bolečina v zadnji loži pojavljati pri tistih ljudeh, ki se aktivno ukvarjajo z atletiko (tekači na kratke razdalje, tek z ovirami, skoki v daljino in višino) in pa pri športih, ki vključujejo nenadne pospeške in sprinte (tenis, nogomet…)

Bolečine v zadnji stegenski mišici

Lahko rečemo, da si najpogostejši dejavniki za nastanek sindroma:

 

Vzrok za pojav bolečine v stegnu je preobremenitev miotenzijskega aparata

Mioten…… kako? Miotenzijski aparat. Bolj poenostavljeno predstavlja ta področje v človeškem telesu, kjer se nahajajo mišično-tetivne funkcionalne enote (mišično-tetivni prehod in narastišče tetive na kost). Ima specifične značilnosti in predstavlja edinstveno funkcijsko enoto, saj:

 • prenaša največje napetosti med kontrakcijo,
 • mišična sila se prenaša vse do njegovih koncev,
 • elastičnost miotenzijskega aparata je manjša od elastičnosti mišic, v njem se nahajajo tudi proprioceptivna telesca.

Še po domače – vzrok za nastanek sindroma je preobremenitev ali preiztegnitev zadnjih stegenskih mišic/e.

Športniki in bolečine v zadnji loži

 

3 osnovni vzroki za poškodbo zadnje stegenske mišice

 1. nesorazmerje med močjo zadnjih stegenskih mišic in močjo sprednjih stegenskih mišic (npr. pri upogibu kolena 30 stopinj je razmerje med močjo 1:1, z večanjem se to razmerje spreminja – tako pri upogibu kolena za 60 stopinj mora biti razmerje med močjo quadricepsa in hamstringov 2:1 v korist sprednji strani)
 2. nesorazmerje med močjo hamstringov leve in desne noge (kadar je razlika večja kot 10%)
 3. nezadostna fleksibilnost mišic hamstringov

 

KLINIČNA SLIKA – bolečine v zadnji stegenski mišici

 • Konstantna bolečina v spodnjem delu glutealne mišice, ki se prenaša vzdolž posteriornega dela stegna do poplitealne kotanje.
 • Pojav bolečine med močnim in hitrim gibom v smeri iztezanja (preskok ovire, sprint).
 • Pojav bolečine pri dolgotrajnem sedenju.
 • Palpatorna bolečina oziroma bolečina na dotik na tuber ossis ishii ali na sednični grči medenice.

 

Bolečine v zadnji loži delimo na 3 stopnje

Sindrom hamstringov lahko tudi klasificiramo oziroma razdelimo na 3 stopnje.

PREIZTEGNITEV 1. stopnje (bolečina pri gibanju, hoji, palpatorna bolečina, rahlo vnetje mišice)

PREIZTEGNITEV 2. stopnje (delna ruptura, močna bolečina in izguba funkcije v kolenskem sklepu)

PREIZTEGNITEV 3.stopnje (popolna ruptura tetive/mišice, zaščitni spazem, izguba funkcije)

 

Fizioterapija za bolečine v zadnji loži

Kadar govorimo o prevenciji in zdravljenju, še vedno v prvih 72 urah velja pravilo R.I.C.E. (rest, ice, compression, elevation). S tem zmanjšamo lokalno reakcijo tkiva na poškodbo. Prav tako hlajenje zmanjša vnetno reakcijo, s kompresijo razširimo hematom na večjo površino zaradi izboljšanja resorbcije, dvig poškodovanega segmenta nad višino srca pa vzdržuje venski obtok in izboljša delovanje limfe.

Pomembno!

Ne, manualna terapija pri takšnih poškodbah ni dovolj. Je obvezna, ni pa edina na seznamu hitrega okrevanja po poškodbi mišice ali tetive. Ena izmed najboljših terapij, ki jih lahko prejmete je Tecar terapija.

 

Tecar terapija

Tecar aparat deluje kot stimulator bioloških procesov. Tecar terapija je inovativna terapija, ki sproža naravne in obnavljalne procese. Za razliko od drugih metod deluje Tecar od znotraj. Skozi oddajanje biokompatibilne obsevalne energije intenzivno aktivira prizadet predel tako, da spodbuja prizadeta biološka tkiva.Tecar terapija izjemno učinkovita pri športnih poškodbah

Ta terapija se uporablja kot dodatek k manualni terapiji, skupaj z drugimi aparaturami, kot so na primer ultrazvočna terapija pod višjo frekvenco, cupping terapija, IASTM, kinezioterapija

 

Prečna frikcija (za širjenje mišičnih vlaken v širino)

Manualna medota – prečna frikcija predstavlja sicer za fizioterapevta kar precejšni fizični napor, vendar pozitivni rezultat po 14 dneh terapije odtehta vsako kapljico znoja in bolečih prstov.  

Izvaja se v točno določenih časovnih intervalih na dnevni ravni, kjer se fizioterapevt trudi, da poškodovana vlakna ponovno zaceli ter se lahko pacient po tovrstnem tretmaju vrne v vsakdanje ali v športne aktivnosti, kjer je mišica neboleča tudi na razteg in obremenitev.

Namesto prečne frikcije se občasno lahko uporabi tudi terapija z udarnimi globinskimi valovi, ki zaradi svojega posebnega mehanizma delovanja zdravi tudi poškodbe opisane v članku.

 

Posebne vaje, ki krepijo mišice

Takšnim vajam rečemo izometrične vaje in ekscentrične vaje . Natančneje to pomeni, da sklop vaj temelji na tem, da se krepi poškodovane mišice tako, da je napeta v določenem položaju ali pa da jo krepimo s počasnimi gibi v smeri iztezanja.

Ekscentrične vaje za zadnjo ložo

Zaključek

Športniki ali pa le občasni rekreativci, stopite pametno in počasi v sezono športnih aktivnosti. Dobro se ogrejte pred aktivnostjo in dobro se raztegnite po aktivnosti. Ob občutku nelagodja v mišici pa poiščite strokovno pomoč, saj človeško telo ne celi 100% in je zato kljub zmanjšanju bolečine s časom, tendenca za nastanek ponovne poškodbe zelo velika.

Ali se tudi vi soočate s kakšno bolečino že dlje časa? Mi smo vam na voljo v samoplačniški fizioterapiji v Mariboru.

 

Pogosta vprašanja

Bolečina v zadnji stegenski mišici – vzrok za bolečine v stegnu

Zdravniki in fizioterapevti ločimo bolečino v zadnji stegenski mišici glede na vzrok pojava poškodbe. Torej ali je bolečina nastala zaradi preobremenitve ali direktne travme, ali pa je bolečina prišla spontano brez vednosti o kakšni preobremenitvi ali udarcu. Ločiti je potrebno tudi ali je bolečina prisotna samo ob gibanju ali tudi v mirovanju. Če nadaljujemo poglobljeno z raziskovanjem, je potrebno testirati tudi ali je mesto bolečine na dotik občutljivo ali ni, ter ali se bolečina širi ali je na lokalna (na enem mestu).

Le tako lahko podrobneje ugotovimo vzrok bolečine v stegnu oz. vzrok bolečine v zadnji stegenski mišici.

 

Krema za natrgane mišice

Iz lastnih izkušenj in izkušenj pacientov lahko kot najboljše kreme za domačo uporabo pri najrazličnejših poškodbenih stanjih predlagam slednje (le vseh se ne da kupiti v Sloveniji, ampak je potrebno prestopiti mejo z Avstrijo ali Hrvaško):

 • PERNATON gel forte (rdeče barve) – Vsebuje visokokakovostni originalni Perna ekstrakt (pridobljen iz zelenoustne školjke), izvleček kajenskega popra, glukozaminoglikane (GAG), hondroitin in dragocena eterična olja. Kupite ga lahko v lekarni ali celo v DM prodajalnah po Sloveniji.

 

 • PERSKINDOL krema – Vsebuje skrbno izbrane sestavine, kot so mentol, eterična olja zelenke, borovih iglic, bergamotke, rožmarina, sivke, limone, sladke pomaranče ter terpineol in terpinil acetat. Slednja (terpineol in terpinil acetat) pridobivajo z izolacijo iz različnih virov, med bolj poznanimi je eterično olje borovcev. Terpeni imajo status GRAS (splošno znano kot varno) in imajo nizek potencial draženja ter dokazano netoksičnost. Kupite jo lahko na različnih spletnih mestih.

 

 • DIANA balzam – balzam z mentolom  se hitro vpije ter hladi, osveži in pospeši prekrvavitev. Uporablja se po športni aktivnosti, obisku savne, če imate krče, utrujene ali napete mišice. Deluje tudi protibolečinsko, zaradi česar jo uporabljajo športniki. Kupite jo lahko v DM prodajalnah po Sloveniji.

 

 • DEEP RELIEF gel – gel se uporablja za blaženje bolečin, kot so revmatične bolečine v mišicah in sklepih, ob mišičnih krčih, zvinih in nategih ter manj hudih artritičnih bolečinah (sklepnih vnetjih). Gel vsebuje dve aktivni sestavini : ibuprofen in levomentol, ki deluje protivnetno in protibolečinsko. Gel lahko kupite v vseh lekarnah na Hrvaškem.

 

 • ABC toplotna krema – ena boljših krem za lajšanje bolečin z izvlečkom kapsaicina, rastline, ki prihaja iz rasline kajenski poper. Izvleček spodbudi krvni obtok s širjenjem najmanjših žil. Ima močan protivnetni in protibolečinski učinek. Kremo lahko kupite le v lekarnah v Avstriji.

 

Zadnja loža – ekscentrične vaje

5/5 - (23 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja