Kinezio taping – vse, česar še ne veste o njem

Skoraj nemogoče je, da ne bi zasledili kakšnega športnika po televiziji, ki ima telo polepljeno s trakovi najrazličnejših barv. Ti posebni trakovi se imenujejo kineziološki trakovi ali kar skrajšano kinezio trakovi (angl. kinesiology tape), tehniko lepljenja pa imenujemo kinezio taping. 

atletinja s kinezio trakovi na nogi

Sigurno se sprašujete zakaj je ta trak tako popularen, zakaj se uporablja in v čem je drugačen od drugih športnih trakov.

 

Delovanje kinezioloških trakov

Na kratko – zmanjša bolečino, poveča gibljivost in daje oporo. “Tejpanje” ali kinezio taping je nekakšna nasprotna metoda povijanju.

Pri lepljenju kinezio trakov kože ne stiskamo, temveč jo trakovi le nekoliko privzdignejo ter omogočijo povečan pretok krvi, limfe in hranilnih snovi.

S tem, ko kožo dvignejo sprostijo pritisk na živčne receptorje in posledično je bolečina manjša. 

Med drugim trakovi delujejo tudi kot preventiva pred poškodbami, pospešeno delujejo pri okrevanju mišic ter mišice in sklepe podpirajo.

kineziološki trak v roki

LASTNOSTI KINEZIOLOŠKIH TRAKOV

 • Trakovi so narejeni iz elastičnih vlaken ovitih v 100% bombaž. Bombažna vlakna omogočajo izhlapevanje vlage telesa in hitro sušenje.
 • Kinezio trakovi so narejeni tako, da jih lahko raztegnemo po dolžini od 55 do 60% v primerjavi z začetnim stanjem. Tako debelina, kakor elastičnost traku sta podobna debelini in elastičnosti človekove kože.
 • Trakovi niso namenjeni raztezanju po širini.
 • Kinezio trakovi so pred aplikacijo nalepljeni na papirnato podlago s 25% največje možne tenzije ter zviti v rolo. Trak apliciran na kožo zdrži 3-5 dni preden se elastični polimer zmanjša.
 • Spodnja stran trakov je premazana s posebnim lepilom, ki bazira na akrilu.
 • Ne vsebuje lateksa in je hipoalergen. Oznaka hipoalergen ne pomeni, da izdelek ne povzroča alergij, temveč da je le zmanjšana možnost za pojav alergij.
 • Še več, spodnja, lepljiva stran traku nima enotne strukture kakor lepilni trak, ampak je lepilo v obliki valov, kar omogoča dvigovanje kože in lažje odvajanje vlage.

kinezioloski trakovi-valovita plast lepila

Ko boste odstranili trak s kože, ne bo sledi o lepilu. To vam omogoča večkratno zaporedno aplikacijo (kinezio taping) trakov brez da bi iritirali kožo.

Zakaj je elastičnost traku dobra?

Kadar nalepimo na poškodovano mesto neelastični trak, togost traku omejuje oziroma preprečuje gibanje na tem območju. To je seveda priporočljivo pri hujših poškodbah, kjer je imobilizacija potrebna za preprečitev nadaljne škode. Večina poškodb pa ne potrebuje imobilizacije in prav takrat pride na vrsto kinezio elastični trak.

Z različnimi aplikacijskimi tehnikami in stopnjami raztega traku, zagotovimo podporo poškodovanim mišicam in sklepom, medtem pa še vedno omogočamo varno gibanje brez bolečin. Tako omogočimo športnikom, da lahko še naprej trenirajo in tekmujejo ter si sočasno opomorejo od lažjih ali zmernih poškodb.

Tesnost tradicionalnih športnih bandaž lahko povzroči zmanjšan krvni pretok, zato ga je potrebno odstraniti ali celo odrezati takoj po športni aktivnosti. Kinezio trak pa lahko nosite več dni ter hkrati zagotavlja podporo in terapevtske koristi 24h na dan.

 

BARVE TRAKOV

Mnogi sprašujejo: “Pa zakaj so ti tejpi različnih barv, v čem je sploh point?”

Tako kot pri vseh dobro prodajanih produktih je tudi pri kinezio trakovih v ozadju globlja zgodba o pomenu barv. Različne barve trakov naj bi imele pozitivni energetski vpliv na določeno vrsto poškodbe. Torej lahko govorimo zgolj o barvni terapiji.

Nasara kinesiološki trakovi pripravljeni na aplikacijo

Nasvet pri izbiri barv:

Izberite tisto barvo, ki vam je najbolj všeč, saj bo le ta pri vas sproščala pozitivno energijo.  

 

IZBIRA “REZA” TRAKU

Lahko se odločimo za različne oblike trakov glede na to kako veliko je področje prizadete mišice in kakšen učinek želimo doseči:

 • “Y” tehnika je najpogosteje rabljena metoda aplikacije. Trakovi obdajo mišico, pri kateri želimo facitilitirati (olajšati gibanje) ali inhibirati (zavirati mišični tonus) mišične dražljaje. Trak v obliki črke Y naj bi bil približno 5cm daljši od poškodovane mišice (dolžina od izvora do narastišča mišice).
 • “I” tehniko lahko uporabimo namesto Y za akutno poškodovane mišice. Namen uporabe te tehnike lepljenja je zmanjšanje edema (otekline) in bolečine. Velja za najbolj kompaktno tehniko lepljenja, saj en sam trak pokrije veliko področje na koži, kar daje dober občutek podpore pri gibanju.
 • “X” tehnika se uporablja kadar se izvor in narastišče mišice spreminja glede na vzorec gibanja sklepa (npr. romboidi).
 • “Mrežna” tehnika je v večini namenjena limfni drenaži – zmanjšuje otekline in odpravljanju podplutb. Uporablja se tudi kot preventiva pri nosečniških strijah.
 • “Obroč” tehnika je primerna pri odpravljanju edemov ( npr. vnetje pogačice), kakor tudi pri športnih poškodbah. Obliko traku dobimo s sredinskim zarezom v “I” tehniko, da ima na koncu trak obliko krofa.

 

OSNOVE APLIKACIJE (kinezio taping)

Uspešnost metode z lepljenjem Kinezio trakov je odvisna od dveh faktorjev:

 • potrebno je pravilno oceniti mesto poškodbe
 • potrebna je pravilna tehnika aplikacije trakov na poškodovano mesto

Kombinacija zgornjih dveh točk pripomore k učinkoviti rehabilitaciji. Če ne poznate dobro anatomije telesa prepustite namestitev kinezio trakov fizioterapevtu.

Kako apliciramo kinezio trakove oziroma izvajamo kinezio taping?

 • Predel kože, kamor bomo trak nalepili mora biti očiščen in osušen ter brez nanesenih mazil. Zaželena je uporaba posebnih pršil za boljši oprijem traku na kožo, da le ta tudi dlje vzdrži. Pri tistih, ki so nekoliko bolj poraščeni, se zna zgoditi, da trak ne bo v celoti nalepljen na kožo, zato je v tem primeru priporočljivo britje.
 • Robove trakov zarobimo, da se prehitro ne “odsvaljkajo” s kože.

kinesiološki trak obrezan na straneh

 • Ko določimo mesto poškodbe, nalepimo bazo traku brez raztezanja približno 5 cm pod izvorom ali 5 cm nad narastiščem poškodovane mišice.

Katero izmed teh dveh možnosti izbrati?

 1. Za akutne poškodbe (npr. preobremenitev) običajno uporabimo aplikacijo traku v smeri Narastišče-Izvor, da inhibiramo (zaviramo) mišično funkcijo.
 2. Za kronično oslabljene mišice ter takrat, kadar želimo spodbuditi kontrakcijo mišice, uporabimo smer lepljenja Izvor-Narastišče, za facilitacijo (olajšanje gibanja) mišične funkcije.
 • Mišica mora biti pred pričetkom lepljenja trakov v poziciji raztega.
 • Za tehniko aplikacije se odločimo glede na vrsto poškodbe oziroma glede na končni cilj, ki ga želimo doseči.
 • Upoštevamo, da pri različnih poškodbah uporabimo tudi različni razteg traku. Pri tem se držimo se načela: “Less is more” ali povedano drugače, bolje manj raztegniti trak kakor preveč.
 • Ko zaključimo z aplikacijo trakov, moramo lepilo, ki je v stiku s kožo aktivirati. Nič lažjega, le s hrbtno stranjo zaščitnega papirčka, na katerega je bil trak zalepljen, rahlo podrgnemo po traku.

 

Kinezio taping za križ  – najpogostejša aplikacija proti bolečini v križu

@fizioajda Kineziološki trak kot podpora za lažje gibanje #fizioajda #fizioterapija #tiktokslovenija #maribor #kinesiotape #backpain ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

 

Zaključek

Metoda kinezio taping je močno prisotna v rehabilitaciji in športni medicini. Trakovi se uporabljajo za zmanjševanje bolečin, podporo nestabilnim sklepom, povečanje gibljivosti…

Prav elastičnost trakov je tista lastnost, ki kineziološke trakove loči od klasičnih bandaž, saj omogoča gibanje ter dlje časa (3-5 dni) vzdrži na koži in opravlja svojo funkcijo. Izbiramo lahko med različnimi oblikami trakov, vsaka je namenjena za specifično vrsto poškodb.

Trakove nam lahko namesti fizioterapevt ali pa to storite kar sami, le da morate v slednjem primeru imeti osnovno znanje anatomije, da si lahko najbolje možno pomagate.

Ste že kdaj uporabljali kinezio trakove?  Vam jih je prilepil fizioterapevt ali ste to naredili kar sami?

4.9/5 - (35 ocen)

O avtorju:

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja