Fizioterapija za patelarni tendinitis ali skakalno koleno

Patelarni tendinitis (patelarna tendinopatija ali skakalno koleno) je izraz za poškodbeno stanje, degeneracijo kolagenskega nitja patelarne vezi. Patelarni ligament je le podaljšek sprednjih stegenskih mišic, ki poteka z močnimi vlakni od spodnjega roba pogačice ter se pripenja na zgornji del goleni (lat.tuberositas tibiae). 

 

Skakalno koleno – bolečina pod pogačico

Pri športnikih, kjer aktivnosti zahtevajo veliko skokov/doskokov in koleno prenaša številne ponavljajoče se gibe upogibov in iztegov kolena je prognoza za nastanek tendinitisa kolena veliko večja. Takšni športi so npr. košarka, odbojka, atletika, nogomet… Tudi številni mladostniki imajo lahko v času pospešene rasti tovrstne težave. Ne smemo pa pozabiti številnih rekreativcev, ki pozabljajo na najpomembnejša dela treninga – ogrevanje na začetku in raztezanje ob koncu aktivnosti. 

patelarni tendinitis na sportu

Patelarni tendinitis – simptomi

Značilna je bolečina pod pogačico, ki je izrazita tako na dotik na spodnji rob pogačice kot ob gibanju. Gibanje je še posebej omejeno takrat, kadar želi posameznik narediti počep ali polno iztegniti nogo ter ob tem napeti sprednjo stegensko mišico. Sčasoma lahko vnetno stanje povzroči tudi atrofijo sprednje stegenske mišice. 

 

Fizioterapija za skakalno koleno

Patelarna tendinopatija se v začetni fazi pojavlja le ob aktivnostih, kasneje (v kolikor se ne ukrepa pravočasno) pa lahko nastane tudi bolečina v mirovanju. 

 

Patelarni tendinitis se rešuje s konzervativnim zdravljenjem

Konzervativno zdravljenje zajema nesteroidne antirevmatike ter fizioterapijo. patelarni tendinitis in sprostitev ligamenta

Najbolje se v praksi obnese kombinacija najsodobnejših aparatur kot so Tecar terapija, udarni globinski valovi, ultrazvočna terapija pod visoko jakostjo ter točkovna srednjefrekvenčna elektroterapija. 

Pomembno je hkratno sproščanje sprednje stegenske mišice s pomočjo trigger point terapije, ventuz, dry needlinga in rednega raztezanja mišice. 

Koliko časa bo trajalo, da vlakna ligamenta okrevajo je težko opredeliti. Veliko je odvisno od časa pristopa k reševanju poškodbe (čim prej tem bolje) , starosti pacienta, obsega poškodbe, upoštevanja navodil in prilagoditve aktivnosti, če je le to možno. Okvirno se giblje čas okrevanja od 4 tednov pa vse do več mesecev. 

 

Skakalno koleno (patelarni tendinitis) – vaje

@fizioajda Bolečina pod pogačico? Vzrok je lahko tudi patelarni tendinitis. #fizioajda #fizioterapija #tiktokslovenija #maribor #rehabilitacija #jumpersknee #koleno ♬ Lo-fi hip hop – NAO-K

Ocenite objavo post

O avtorju:

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja