Vadba za nosečnice – da ali ne?

Redna telesna aktivnost in vzdrževanje fizične kondicije je izjemno pomembna za ohranjanje dobrega zdravja skozi vse življenje, tudi v času nosečnosti. Zato recimo, da je vadba za nosečnice en velik plus.

Včasih so zagovarjali pristop “počivanja” med nosečnostjo, saj bi ta naj preprečil prehiter porod ali pa so se bodoče mamice enostavno prepričale, da bo porod v vsakem primeru boleč, zato so vadbo preskočile. Danes je takšen način razmišljanja povsem drugačen.

Ste tudi ve med tistimi lenimi nosečkami? Upam, da vas uspem spodbuditi in prepričati, zakaj morate malo pomigati z vašo ritko v času nosečnosti.

 

Resnica o vadbi v nosečnosti

Želite preveriti, če je vaše prepričanje o vadbi v nosečnosti pravilno? Predlagam branje slednjega.

Vadba v času nosečnosti dela čudeže. Ne le, da izboljšuje razpoloženje, tudi spali boste lažje in vsakdan preživljali brez morebitnih bolečin. Prav tako vas vadba pripravlja na porod s tem, ko krepite mišice in postopno gradite na telesni vzdržljivosti.

Po porodu pridete hitreje v formo, če ste predhodno telesno bolje podkovane.

Raziskave celo kažejo, da lahko pred rojstvom otroka vadba za nosečnice zniža tveganje za nastanek gestacijskega diabetesa in preeklampsije (povišan krvni tlak v času nosečnosti).

Porodničarji in ginekologi priporočajo zmerno intenzivno vadbo za nosečnice, ki nimajo večjih komplikacij v času nosečnosti, od 20 do 30 minut dnevno.

Vadba za nosečnice na veliki zogi v casu nosecnosti

Vadba za nosečnice poskrbi za pospešeno delovanje srca, limfnega sistema, uravnavanje telesne teže, pripravi mišice na fizične zahteve bližajočega se poroda. V poporodnem obdobju pa odpravlja tudi stres matere.

Neaktivne v aktivno – pozor

Tiste, ki se že celo življenje redno ukvarjate s kakršnokoli obliko aktivnosti, le zmerno nadaljujte.

Tiste, ki pa ste bolj ali manj neaktivne in fizično slabo pripravljene, ne pretiravajte. Mnogim je bilo rečeno, da je vadba za nosečnice obvezna v nosečnosti (kar seveda je), vendar so želele iz danes na jutri vse narediti in nadoknaditi. Ne počnite tega.

Poiščite strokovno usposobljenega kineziologa ali fizioterapevta, ki vam bo predlagal primerno vrsto aktivnosti za vas in pokazal pravilne krepilne vaje.

Ne pozabite poslušati svojega telesa

Ko boste po posvetu z zdravnikom ali fizioterapevtom dobile zeleno luč za izvajanje vaj ali drugih aktivnosti, imejte v mislih, da kljub temu, da ste zdravi, je prav vaše telo tisto, kateremu je potrebno prisluhniti.

Če se ob aktivnosti počutite neprijetno ali čutite bolečine, potem prenehajte.

Pojavijo se lahko tudi krči, bolečina v prsih, vrtoglavica, glavobol, uhajanje vode, ipd.

Pametno se je v začetku udeležiti vodene vadbe, kjer vam tudi program vadbe prilagodijo glede na vaše sposobnosti ter tudi upoštevajo čas do poroda.

 

Najboljša izbira – vadba za nosečnice

 • Plavanje

  – pravilno gibanje preprečuje nelagodje v spodnjem delu ledvene hrbtenice in težave s spanjem. Plavanje je prijazno za naše sklepe, katere voda razbremeni ter zmanjša tudi zatekanje gležnjev. Še nekaj vam omogoči plavanje; počutile se boste lahke kakor peresce, ne glede na to kako obilne se počutite zaradi trebuščka.  Spletna stran Rtv SLO je zbrala vsa slovenska kopališča na enem mestu – oglejte si jih.

Vadba za nosečnice v vodi v casu nosecnosti

 • Joga

  – vem, vem, sliši se dolgočasno ta joga. Verjemite, ni dolgočasno, niti enostavno. Krepitev trebušnih mišic, mišic medeničnega dna in drugih večjih mišičnih skupin v kombinaciji z razteznimi vajami bodo plus pri pripravi na porod. Poudarek se daje tudi na relaksacijo in dihalne vaje.  JogaVITA vam bo pomagala na vsakem koraku. 

 • Sobno kolo

  – prižgite televizijo in za spremembo naredite nekaj zase. Pospešite bitje srca in razbremenite sklepe. Še nasvet – večji bo vaš trebušček, tem bolj si lahko prilagajate držalo in sicer tako, da ga dvignete višje. Ne zapravljajte za draga sobna kolesa, skočite na bolho in prihranite.

 • Trening z utežmi

  – ohranite mišični tonus s treningom z lažjimi bremeni. Priporoča se tistim ženskam, ki so se prej že ukvarjale s tovrstno vadbo. Pazite le, da ne boste izvajale vaj, pri katerih boste ležale na hrbtu in dvigovale pretežkih bremen.  Raznovrstnost vadbenih programov vam  ponuja med drugimi tudi BodiFit center

 • Hoja

  – hop na noge in ven na zrak! Hoja je priporočljiva v vseh obdobjih nosečnosti. Ne le, da nam okrepi mišice, izboljša se tudi naše počutje. Narava dela čudeže, verjemite. Začetnice začnite s krajšimi razdaljami in počasnejšim tempom, katerega skozi čas stopnjujete. Tiste z boljšo kondicijo pa si lahko ogledate spletnostran IFEELsLOVEnia in pripravite krajšo vikend pohodniško turo. 

 • Tek

  – če ste med tistimi zagriženimi tekači, potem s tem nadaljujte. Tudi tenis je dovoljen. Bližje boste datumu poroda, tem počasneje tecite in po ravnih podlagah, tenis lopar pa za nekaj časa odložite. Ko boste začutili, da vaše telo ni več sposobno izvajati hitrih sprememb smeri in zadržati dinamičnega ravnotežja, je čas, da prenehate s tovrstnim športom.  

Ostanite motivirani

Že sama nosečnost vam vzame veliko energije, kaj šele vadba. Včasih boste imele občutek, da zmorete narediti vse, včasih pa vam ne bo do ničesar.

Če se zalotite, da lenobno poležavate na domačem kavču, se hitro spodbudite ali pa enostavno prosite partnerja, da gre z vami na kakšen sprehod. Spodbudne besede vam ljubih oseb so nujno potrebne. Sami pa bodite osredotočeni in trdno stojte za zastavljenimi cilji.

Vadba za nosečnice z utežmi

Zaključek

Športna aktivnost je izjemno pomemben del našega življenja. Tudi v času nosečnosti. Ne le, da izboljšuje razpoloženje, tudi spale boste lažje in vsakdan preživljale brez morebitnih bolečin. Prav tako vas vadba za nosečnice pripravlja na porod s tem, ko krepite mišice in postopno gradite na telesni vzdržljivosti.

Tiste, ki ste bolj ali manj neaktivne in fizično slabo pripravljene že vse življenje – ne pretiravajte. Počasi pričnite z aktivnostmi, kot so hoja, joga, trening z lažjimi utežmi, ipd.

Vadba za nosečnice vam bo dala novih moči in omogočila boljše počutje ne le v času nosečnosti, ampak tudi po porodu.  

Za na konec pa le še v vednost nekaterim –  nosečnost NI bolezen. Ne obnašajte se kakor bolnice in ne smilite se same sebi. Vdihnite in aktivno zaživite še zadnje mesece prostega časa, kajti potem bo vaš otrok “full time job”.

5/5 - (6 ocen)

O avtorju:

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja