Golf komolec (plezalski komolec)-bolečina na notranji strani komolca

Golf komolec ali plezalski komolec je prav tako kot teniški komolec zelo neprijetna in relativno dolgotrajna poškodba. Strokovno imenujemo bolečino na notranji strani komolca medialni epikondilitis, saj gre za preobremenjenost mišic na spodnji strani podlahti in posledično nastanek poškodbe mehkega tkiva. 

Golf komolec

Ne samo plezanje, tudi poklici, ki zahtevajo delo za računalnikom, poklic fizioterapevta, maserja, vodovodarja ali druga fizično naporna dela z rokami prispevajo k preobremenitvi mišic ter posledično vnetnega stanja v komolcu. 

Golf komolec – bolečina na notranji strani komolca

Vnetje narastišča mišic podlahti se lahko pojavi pri vsakomur, ki enkratno ali večkratno preobremeni mišice podlakti. To predstavlja gibe močnega stiskanja z dlanjo ali prsti, obračanja zapestja in upogibanja zapestja, ponavljajočega gibanja roke (npr. pri športih – ekstremni oprijem loparja pri tenisu, badminton, ping pong). 

Bolečina na notranji strani komolca se pojavi na mestu, kjer se mišice na spodnji strani podlahti priraščajo na komolec (strokovno epikondil). 

Fleksorji zapestja, kot jim drugače pravimo, so skupina mišic, ki potekajo vse od prstov pa do komolca po spodnji strani podlahti. Prav izvedbo tega giba – upogib zapestja- pa omejuje bolečina.

Anatomija komolca in golf komolec

Tisti, ki trpijo za močno bolečino oz. hudo obliko vnetja, so omejeni tudi pri izvajanju vsakodnevnih opravil/aktivnosti, saj je lahko boleč že sam oprijem skodelice ali kozarca. Ob tem gibu se pojavi nenadna in ostra bolečina. 

Zdravljenje in rehabilitacija za golf komolec

Akutna in kronična faza golf komolca

Bolečine na mestu, kjer se snop tetiv prirašča na kost lahko lahko opredelimo kot akutno vnetje ali kronično fazo. O akutni fazi golf komolca govorimo, kadar traja bolečina do 6 tednov, o kroničnem vnetju pa govorimo vse kar je dlje kot to obdobje. 

Prej kot pristopimo k rehabilitaciji, več možnosti imamo, da zaustavimo vnetje in dosežemo normalno funkcijo tako sklepa kakor tudi okoljskih mehkotkivnih struktur.

Če čakamo predolgo na obisk fizioterapije ali ne namenimo dovolj časa rehabilitaciji lahko del tetivnega sklopa tudi zakosteni, kar se občuti in sliši kot škripanje ob gibanju s komolcem ali pritisku na tetivo. Strokovno imenujemo takšno stanje kalcinirajoča tetive in krepitacije ob gibanju. 

Ali ste vedeli?

Pri vnetnem stanju, kjer se ni takoj pričelo zdraviti in je že kronične narave, lahko bolečina vztraja tudi več mesecev, pri nekaterih celo do obdobja dveh let. Takšnim ljudem svetujemo redno sproščanje in raztezanje mišic, ter vrnitev v vse aktivnosti (npr. plezanje, tenis, badminton, odbojka…) – vendar zmerno. 

Fizioterapija – golf komolec

Pristopi so različni. Pri ljudeh, ki jim bolečina le kratek čas povzroča težave izvajamo izključno protivnetno terapijo, ki zajema neinvazivne postopke:

  • Tecar terapija
  • ultrazvočna terapija
  • magnetna terapija
  • terapija z udarnimi globisnkimi valovi
  • manualno sproščanje mehkega tkiva in prečna frikcija na narastišče
  • uporaba ventuz ali cupping terapija
  • kinezioterapija

Pristop in vaje, ki jih prikažemo pacientom za izvajanje v domačem okolju si lahko pogledate na spodnjih slikah. 

 

Samo-sproščanje s pomočjo prečne frikcije pri bolečini v komolcu   Golf komolec raztezne vaje   Golf komolec in razteg podlakti

 

 

 

 

 

Tisti, ki jim bolečina vztraja že dlje časa se izvaja terapija z udarnimi globinskimi valovi (UGV terapija). UGV se kombinira tudi s Tecar terapijo, ki služi kot ogrevanje in mehčanje tkiva. 

Plezalci in preventiva 

Največ poškodb na komolcu se ponavadi zgodi kadar je komolec popolnoma skrčen (flektiran) ali polno iztegnjen (ekstendiran). Pri sproščenem visenju z oprijemom prstov na iztegnjeni roki pride do največjega raztega v sklepu. Takrat so tudi vezi najbolj obremenjene, saj so mišice, ki sicer stabilizirajo sklep najbolj sproščene. Temu gibanju bi se naj izogibali ter vedno imeli aktivne mišice. Na tak način bi lahko preprečili tudi morebitni izpah rame.

Ne pozabimo omeniti, da bolečine v komolcu lahko izvirajo tudi iz vratnega ali prsnega dela hrbtenice. 

5/5 - (4 ocene)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja