Kaj je Tecar terapija in pozitivne izkušnje z njo

Veste kaj je Tecar terapija? Morda ste za Tecar terapijo že slišali, morda pa še ne. V tokratnem blogu boste  izvedeli kar največ o omenjeni terapiji in zakaj jo izbrati. Trenutno je Tecar izključno samoplačniška storitev v fizioterapiji. Vsekakor pa se zanjo odloči ogromno ljudi, saj prinaša nadpovprečno hitre in stabilne rezultate.

Kaj je Tecar terapija in kako Tecar deluje?

Tecar terapija je rehabilitacijo popeljala v novo obdobje, kjer se čas okrevanja znatno skrajša, pozitivni rezultati pa so opazni že po prvi ali drugi terapiji. Kar je najpomemneje – Tecar terapija ustvarja (dolgoročno) stabilne rezultate.

Tecar je izraz za eno najsodobnejših aparatur v fizioterapiji, s katero zdravimo različna poškodbena in bolezenska stanja. Naj bo to le blag nateg mišice ali močne sklepne bolečine zaradi vnetja, Tecar pomaga pri mnogih (najpogosteje ortopedskih) zdravstvenih težavah.

Kaj je Tecar

Tecar aparat deluje kot stimulator bioloških procesov v tkivu. Z globinskim zvišanjem temperature v tkivu (ne zaradi toplote aparata, temveč zaradi naravnega zvišanja notranje temperature) in dvigom energetskega potenciala celičnih membran preko dovajanja toka od zunaj, se lahko uravnava tkivna fiziologija.

Preko biokompatibilne obsevalne energije intenzivno aktivira poškodovani predel na način, da z višanjem temperature v tkivu pospeši lokalni metabolizem in targetira hitrejše obnavljanje poškodovanega tkiva. Tecar prav tako stimulira vensko in limfno drenažo.

Poškodbe in bolezni, ki jih lahko zdravimo s Tecarjem

Najpogostejše poškodbe in bolezni, pri katerih je Tecar terapija odlična izbira v fizioterapiji so:

 • bolečine v hrbtenici (bolečine v križu, bolečine v vratu)
 • bolečine v kolenu (bolečine na zunanji strani kolena in na notranji strani kolena, tekaško koleno in patelarni tendinitis)
 • bolečine v rami (tendinitis, kalcij v rami,
 • splošna mišična napetost zaradi statičnih položajev
 • zvin gležnja
 • plantarni fasciitis
 • trohanterni burzitis ali bolečina na zunanji strani kolka
 • hernija diska
 • artrotična stanja (obrabe sklepov)
 • teniški komolec
 • revmatoidni artritis

Tecar terapija ali laser terapija?

Fizioterapevt se bo odločal o izbiri terapije ob obisku, saj ni “vse za vse”. Aparaturi lahko kombiniramo, vendar je potrebno vedeti kaj točno zdravimo in kaj bi pri posamezniku dalo najboljši rezultat fizioterapije.

Gre za dva popolnoma različna aprata, hkrati pa opravljata podobno funkcijo.

Ali je Tecar terapija primerna za umetne sklepe?

Tecar terapija je še posebej prijazna do karbonskih materialov, ki se ne pregrevajo, zato lahko pacientom po vstavljenih endoprotezah (v primeru ustreznih materialov) še kako pomagamo. Vsak poseg v telo prekinja zadostno drstnost tkiva in ustvarja brazgotine. Prav tu lahko Tecar terapija v veliki meri to preprečuje nastajanje adhezivnega tkiva in pospešeno celi.

Na ta način lahko pacient hitro osvoji poln obseg gibanja v posameznem sklepu. Tecar se prav zato vključuje v rehabilitacijski program pred kirurškim posegom in po njem.

Tecar terapija zelo učinkovita terapija

Pozitivne izkušnje s Tecarjem in mnenja zadovoljnih strank

V fizioterapiji je hitrost rehabilitacije/habilitacije odvisna od mnogih faktorjev, kot so npr. starost pacienta, velikost/obseg poškodbe in pridružene bolezni, čas trajanja poškodbe (kronična/akutna), želja in volja pacienta pri upoštevanju navodil strokovnjakov ter pravilno ravnanje v domačem okolju. Zato ne moremo govoriti samo o uspešnosti rehabilitacije na fizioterapiji, saj je veliko odvisno tudi od pacienta v domačem okolju med terapijo in po njej.

Vsekakor fizioterapija omogoči vsaj 80% (in več) okrevanje, med drugimi sodobnimi aparaturami, ki jih uporabljamo, pa je potrebno omeniti Tecar terapijo, katera doprinese pri marsikateri poškodi izjemne rezultate.

Tecar terapija (kaj je Tecar) – izkušnje pacientov

Udarnina rame in pomoč s Tecar terapijo

Igor P. : Imel sem poškodbo rame, natančneje sem zaradi težjega padca utrpel močne udarnine (na srečo nič potrganega ali zlomljenega). Zdravniki so mi rekli naj počivam, mirujem in hladim, da bo bolečina izzvenela sama od sebe. Po dveh mesecih moja rama še ni osvojila polnega obsega gibanja, kljub mirovanju, prav tako je med gibanjem še bolela, zato sem se odločil poiskati pomoč pri fizioterapevtu.

Ajda mi je svetovala Tecar terapijo. Moje prvo vprašanje pa je seveda bilo: “Kaj je Tecar“? Po prijaznem pogovoru in razlagi sem se odločil za Tecar – globinsko pregrevanje tkiva in pospešeno celjenje poškodovanih tkiv po udarcu. Lahko rečem, da je že po prvi terapiji bila opazna razlika. Rama je bila bolj lahkotna, bolečina se je zmanjšala. Tudi preskakovanja in škrtanja v rami je bilo manj. Opravil sem 8 terapij s Tecarjem in delal vaje, ki mi jih je Ajda že na prvi terapiji pokazala. Res je, da potrebuješ nekoliko več volje kot običajno, da redno (vsaj 4x na teden) izvajaš vaje, vendar se izplača. Moja roka je po 4 mesecih brez bolečin in se lahko ukvarjam s športi.

Plantarni fasciitis in uporaba Tecar terapije

Petra M.: Moje življenje so športne aktivnosti, dva otroka/mož in gospodinjstvo. Večino dneva sem torej na nogah. Težave s stopali (bolečina v obeh stopalih – vnetje stopalnega loka) so se občasno že pojavljale v najstniških letih, vendar je takrat bilo vse hitro premostljivo, malo masaže zvečer in naslednji dan je bilo dobro. Po 40. letu pa se je to spremenilo.

Kakšen preveč naporen dan, po možnosti še neprimerno obuvalo in bolečina v stopalnem loku ni izginila. Ne le, da ni izginila, vedno slabša je bila. Pred mesecem dni je prišel dan, ko sem si rekla, da tako ne gre več in obiskala fizioterapevta – Ajdo. Povedala sem ji, da je prvih par jutranjih korakov vedno neznosnih, nato se stopalo nekoliko ogreje in je lažje. Vedno,  kadar dlje kot 30 min sedim, se moje stopalo “ohladi” in ponovno je prvih 10 korakov za znoreti.

Ajda je pregledala in pretipala moje stopalo ter predlagala, da bi za mojo težavo – plantarni fasciitis napravila vsaj 6 terapij s Tecarjem v kombinaciji z udarnimi globisnkimi valovi. Udarne globinske valove sem poznala že od prej in sem vedela, kako neprijetni so. Ampak sem pristala na vse. Moram priznati, da bi lahko na Tecar terapiji ležala celi dan in uživala, tako prijetno je (pa še pomaga). Vsem, ki imate težave in se bojite bolečin na fizioterapiji, priporočam Tecar terapijo. Na moja stopala je vplivala zelo blagodejno, na koncu sem opravila 7 terapij, v kombinaciji z ostalimi aparaturami in Ajdinimi “zlatimi” rokami. Danes nosim tudi gel silikonske vložke pod petnico v čevljih in stopala so brez bolečin. Hvala Ajda!

Artroza kolena in Tecar

Maja V.: Mlada sem 70 let in imam močno obrabo kolenskega sklepa. Soseda mi je predlagala Ajdo, da naj rešujem težave do predvidene operacije kolena pri njej. Moje koleno je bilo že precej razoblikovano, otečeno in boleče. Tudi gibljivost kolena je bila zelo omejena. Ajda je sicer rekla, da bova poskusili narediti največ kar je možno, da pa mi ne obljubi ničesar.

Naredili sva 5 Tecar terapij, sproščanje mišic z rokami ter ventuzami. Pokazala mi je tudi vaje, ki jih pridno delam vsaki dan. Po terapijah se ponoči ne zbujam več od bolečin, koleno je boljše gibljivo in lahko ga nekoliko bolj obremenim. Do operacije bom vzdržala!

5/5 - (4 ocene)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja