Fizioterapija, več kot le zdravljenje športnih poškodb

Največkrat slišimo besedo fizioterapevt ali fizioterapija v medijih, kjer govorijo o hujših poškodbah vrhunskih športnikov in potem spet ponovni, neverjetno hitri vrnitvi opevanih asov.

Vendar pa fizioterapija ni le zdravljenje športnih poškodb, ampak veliko več.

 

Fizioterapija v športu

Vsekakor je fizioterapija v športu izredno pomembna, saj brez povrnitve gibalnih in funkcionalnih sposobnosti športnika na najvišji nivo ne bi bila mogoča.

telovadec gimnastičar na konju s športno poškodbo

Še več, športniki v primerjavi z rekreativci v posameznem športu ali pa celo ljudmi, ki se ne gibljejo več kot kar je vsakdanje nujno, ob poškodbi potrebujejo veliko več dela, da se vrnejo na vrhunski nivo pripravljenosti, saj je tudi njihov funkcijski deficit toliko večji.

Prav za hiter povratek v tekmovalno sezono potrebujejo športniki najboljše možne fizioterapevte, ki z njimi dnevno, skrbno načrtovano izvajajo terapije. Vsa zahvala za napredek športnika gre tako strokovno usposobljenemu zdravstvenemu timu.

No, pa ne pozabimo jeklene volje in motivacije športnika za delo v celotnem procesu rehabilitacije. Iz tega izhaja prepričanje ljudi, da so fizioterapevti namenjeni le športnikom in športnim poškodbam.

Ne glede na to, ali je nekdo vrhunski športnik ali le občasno aktivni posameznik, vsak se v življenju sreča s kakšno poškodbo ali morda bolezenskim stanjem. Ste tudi vi bili oziroma ste med njimi?

fantek s športno poškodbo gre na fizioterapijo

 

Kaj je fizioterapija?

Pomeni zdravljenje poškodb in drugih bolezenskih stanj z neinvazivnimi terapevtskimi metodami. Namen je pomagati bolnikom ohraniti, obnoviti ali izboljšati svoje fizične sposobnosti, krepiti zdravje ter funkcionalnost gibalnega sistema.

Cilj fizioterapije je ohranjanje kakovosti življenja, lajšanje bolečin, krepitev mišic, preprečevanje mišičnih kontraktur, ohranjanje gibljivosti sklepov, zmanjševanje oteklin.

Fizioterapija je klinična zdravstvena znanost.

Fizioterapija ni alternativna terapija. To je klinična zdravstvena znanost. Zato tudi fizioterapevti v času študija osvojijo znanja anatomije, fiziologije, nevrologije in drugih zdravstvenih predmetov, ki so potrebni za preprečevanje, odkrivanje, zdravljenje, rehabilitacijo bolnikov s telesnimi težavami.

Kvalificiran fizioterapevt je strokovnjak pri pregledu in zdravljenju ljudi s kardio, mišično-skeletnimi, respiratornimi in živčno-mišičnimi bolezni. Osredotoča se na razmere in težave, ki ogrožajo sposobnosti bolnikov za učinkovito premikanje in funkcioniranje.  

Fizioterapevti delujejo samostojno, običajno kot del ekipe z drugimi zdravstvenimi strokovnjaki.

Pet najpogostejših področij fizioterapije

Poznanih je več vrst fizioterapije, kot so ortopedska, starostna, nevrološka, kardiopulmonarna, pediatrična. Čeprav so razdeljene na več smeri, imajo fizioterapevti osnovno znanje za delovanje v vsaki od teh, kar pa loči posamezne fizioterapevte je dodatno znanje in specializiranost za posamezno področje.

Ortopedska fizioterapija

Fizioterapevti s strokovnim znanjem s področja ortopedije se ukvarjajo predvsem s poškodbami in motnjami mišično-skeletnega sistema. Sem spada rehabilitacija po ortopedskih operacijah (npr. rama, kolk, koleno, gleženj, zapestje).

Fizioterapevt je specialist za obravnavo:

zdravljenje športnih poškodb pri nogometašu

Fizioterapevti imajo tudi specialna znanja s področja ortopedske fizioterapevtske obravnave, ki so jih pridobili z dodatnimi izobraževanji (Cyriax, Maitland, Mulligan, manualni terapevti).

Starostna fizioterapija

Ta smer se fokusira na starejšo populacijo. Fizioterapevt izvaja terapije pri starejših ljudeh, najpogosteje obolelimi z:

ter tistih, ki imajo težave z:

 • urinsko inkontinenco
 • ravnotežjem

Glavni cilj terapevtov je vzpostaviti ponovno mobilnost bolnika, zmanjšati morebitne bolečine in optimizirati raven splošnega zdravja.

Nevrološka fizioterapija

Nevrofizioterapevti imajo specialna znanja za obravnavo nevroloških pacientov. Osebe z nevrološkimi okvarami zaradi okvare centralnega živčnega sistema izkazujejo pomanjkljivosti v izgradnji, izvedbi in ponavljanju preprostih, kakor tudi zapletenih motoričnih dejanj.Fizioterapija po možganski kapi

Fizioterapevti s pomočjo različnih nevrofizioterapevtskih metod (Bobath, PNF- proprioceptivna nevromuskulatorna facilitacija, Vojta…) skušajo posameznika usposobiti za čim bolj polno in samostojno sodelovanje v vsakdanjem življenju.

Za nevrološke bolnike se smatra tiste z:

 • Alzheimerjevo boleznijo
 • cerebralno paralizo
 • multiplo sklerozo
 • Parkinsonovo boleznijo
 • slabim ravnotežjem
 • poškodbami hrbtenjače
 • okvarami po možganski kapi
 • okvarami vida
 • oteženo in moteno hojo

Kardiovaskularna in pulmonarna rehabilitacija

Fizioterapevti s tega področja se ukvarjajo z bolniki, ki imajo bolezni srca ter žilnega in pljučnega sistema (respiratorna fizioterapija). Ključna naloga fizioterapevtov pri takšnih bolnikih je izboljšanje fizičnih zmogljivosti.Fizioterapija krdiovaskularnih bolezni

Posebna pozornost se posveča tudi bolnikom s cistično fibrozo pljuč (prirojena,življenjsko ogrožajoča bolezen, pri kateri se okvarijo celice, ki proizvajajo sluz, slino, znoj ter postanejo goste in viskozne). pri katerih se izvaja dodatna manualna terapija za odpravljanje odvečne vode iz pljuč.

Fizioterapevti delajo z bolniki:

 • ki okrevajo po srčnih infarktih
 • ki okrevajo po operaciji, pri kateri so jim vstavili srčni spodbujevalnik
 • s kroničnimi obstruktivnimi pljučnimi boleznimi in pljučno fibrozo

Pediatrična fizioterapija

Pediatrična smer v fizioterpaiji obravnava otroke z različnimi boleznimi in motnjami.

Fizioterapevti se v tej smeri najpogosteje srečujejo z otroci s:

 • spino bifido (prirojeno, nepopolno zaprt kostni del kanala hrbtenjače)
 • cerebralno paralizo
 • tortikolisom (prizadete mišične strukture povzročajo nepravilno držo in deformacije vratu ter glave)
 • skoliozo (stranska ukrivljenost hrbtenice)

 

Zakaj vse so fizioterapevti koristni?

Primeri fizioterapevtskega zdravljenja

Ste vedeli, da se fizioterapevti ukvarjajo tudi z bolezenskimi stanji, kot so astma, urinska inkontinenca, bolečina v križu in cerebralna paraliza?

Predstavljenih je nekaj primerov kako fizioterapevti pripomorejo k rehabilitaciji.

Astma

Je zelo pogosta kronična vnetna bolezen dihal. Bolnik kašlja in mu piska v prsnem košu ter ga duši. Pri tistih z lažjo obliko astme se kaže le kot težko dihanje ob naporu ali nočni kašelj.

V času napada imajo bolniki občutek tiščanja v prsnem košu in nad pljuči lahko slišimo podaljšan ekspirij s piski. Kadar gre za hujši napad lahko pride do izginotja dihalnih zvokov, bolnik pa pri dihanju uporablja pomožne dihalne mišice (dihalna odpoved).

Respiratorna fizioterapija otroka z astmo

Pri takšnem bolniku se opravi spirometrija in merjenje najvišjega pretoka v izdihanem zraku (PEF). Fizioterapevtova vloga je predvsem edukacija bolnika o pomembnosti jemanja zdravil, edukaciji pravilnega, bolj sproščenega dihanja in izvajanja dihalnih vaj.

Dihalne vaje so izjemno pomembne, saj z njimi izboljšamo predihanost pljuč. Izvajamo jih na različne načine, ena od teh je na primer z vdihom skozi nos, nato zadržimo vdih nekaj sekund in skozi usta izdihnemo na črko Š. Pri dihalnih vajah je pozornost usmerjena na sproščenost telesa.

Fizioterapevt bo bolniku svetoval kakšno obliko aktivnosti naj izbere in v kolikšni meri ter mu predlagal načine, kako upravljati in premagovati piskanje v pljučih.

Cilj respiratorne fizioterapije je izboljšanje pljučne funkcije, povečanje telesne vzdržljivosti, zmanjšanje oteženega dihanja in povečanje bolnikovih funkcionalnih sposobnosti.

Bolečina v križu

Zapleten zapis ter hkrati najpogostejša “bolezen” v današnjem času. Bolečina ponavadi nastopi okoli 30. leta, vrh ponavljanja pa doseže med 55. in 64. letom.

V večini gre za nespecifično bolečino, do katere pride zaradi sprememb hrbtenične strukture, lahko pa je bolečina tudi specifična, ki jo povzroča vnetje, infekcija, poškodbe, tumorji…

Fizioterapevt lahko na podlagi predhodnih rezultatov preiskav (RTG, CT, UZ, MR) predlaga načrt rehabilitacije in predpiše fizikalno terapijo. Pri akutni bolečini v križu se priporoča prve 3 dni počitek in protibolečinska zdravila, v nadaljevanju pa fizioterpija- vaje za križ, katere je potrebno redno izvajati.

Ljudje s kronično bolečino v križu uporabljajo tudi ortopedske pripomočke ali pa potrebujejo celo operativni poseg. Fizioterapija zajema manualno obravnavo (z rokami) in učenje bolnika kako s pravilno držo in gibanjem preprečiti bolečino.

Sicer se posamezen fizioterapevt odloči za način obravnave samostojno, vendar v večini bolnikom predpišejo nekaj od spodaj naštetih terapij:

Cerebralna paraliza

Opredeljena je kot napredujoča trajna možganska poškodba, ki se pojavi že v zgodnjem razvojnem obdobju oziroma kot skupina dolgotrajnih motenj v razvoju otrokovega gibanja in njegove drže, ki jih pogosto spremljajo motnje občutenja, spoznavnih funkcij, govora, hranjenja, sporazumevanja, vedenja in epilepsija.

Strokovni izraz za cerebralno paralizo je možganska ohromelost. Pri otrocih s cerebralno paralizo imajo fizioterapevti več možnih fizioterapevtskih pristopov habilitacije. Seveda se pojavlja vprašanje, kateri pristop oziroma metoda je najbolj učinkovita.

Odgovor je enostaven. Izhajati je treba iz zastavljenih funkcionalnih ciljev in prilagoditi terapijo, ki je za posameznika najbolj učinkovita v določenem življenjskem obdobju.

Fizioterapija v vodi

Možne fizioterapevtske metode so:

 • Razvojno nevrološka obravnava po Bobathu (optimizacija funkcij s pomočjo izboljšanja kontrole pokončne drže in selektivnega gibanja)
 • Vojta (terapija izzove refleksno gibanje)
 • Hidroterapija (terapija v vodi)
 • Funkcionalna električna stimulacija
 • G-terapija (homepatski način zdravljenja z zaužitjem soli, tkiv in zeliščnih koncetratov)
 • Hipoterapija (terapija na konju za izboljšanje koordinacije in drže telesa)
 • HBOT (hipobarična kisikova terapija za zdravljenje poškodovanih tkiv)
 • Masaža
 • Suit therapy (terapija s pomočjo posebnih oblek, opremljenih z vrvmi, ki dajejo občutek breztežnosti, kar otroku omogoča lažjo aktivacijo mišic)
 • Snoozelen- senzorna stimulacija (multisenzorna soba za dinamično raziskovanje in umirjanje)

Ne smemo pozabiti, da je vsak otrok individuum zase, z lastnim tempom razvoja, zato je temu primerna tudi terapevtska obravnava obravnava – individualno prilagojena.

Urinska inkontinenca

Pomeni težave z obvladanjem mehurja. Je nehotno in nekontrolirano uhajanje urina, ki ima telesne in psihične posledice in ga štejemo med bolezenska stanja.

V večini življenjskih obdobij se zdi kontrolirano izločanje urina in sposobnost zadrževanja le-tega samo po sebi popolnoma normalna funkcija človeškega telesa.

Odsotnost zadržanja urina se lahko pojavi s starostjo, lahko je posledica poškodb sečnih organov, hrbtenice ali možganov, poroda, dolgotrajnega stresa, pojavi se tudi v sklopu bolezenskih znakov kroničnih nevroloških bolezni.

Fizioterpevti s pomočjo vaj za mišice medeničnega dna ter električne stimulacije vzpostavljajo ponovno funkcijo urinske kontinence. Ugotovljeno je bilo tudi, da moška urinarna funkcija po radikalni prostatektomiji (kirurška odstranitev prostate s semenskimi vršički) okreva veliko hitreje, če obiščejo fizioterapevta.

 

Zaključek

Fizioterapija je torej veliko več kot le zdravljenje športnikov. Namen fizioterapije je pomagati vsem bolnikom ohraniti, obnoviti ali izboljšati svoje psiho-fizične sposobnosti.

Ne glede na področje fizioterapije je glavni cilj fizioterapevta izboljšati kakovost življenja posameznika na vseh ravneh njegovega delovanja.

Ste že imeli kakšno fizioterapevtsko obravnavo? Kakšne so vaše izkušnje s fizioterapijo?

5/5 - (5 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja