Sprožilni prst ali trigger finger (Kako rešiti težave?)

Sprožilni prst (ali po angl. trigger finger) imenujemo strokovno tudi tendovaginitis, kar pomeni vnetje tetive. Ni nujno, da gre samo za vnetje tetive, istočasno je lahko vneta tudi kitna objemka, kar pa povzroča preskakovanje prsta in velikokrat tudi zaskočen prst. 

Zakaj nastane sprožilni prst?

Roke in mali sklepi prstov so eni izmed najbolj izpostavljenih sklepov, kadar govorimo o gibanju in obremenjevanju. Za upogibanje prstov so zadolžene fleksorne mišice prstov, ki gredo vse od komolca in podlahti do konic prstov. Da med gibanjem tetive ne gredo izven svoje lege jih tesno ob kosteh prstnic držijo kitne objemke. 

Prav nesorazmerje med velikostjo tetive in prostornino kanala pri vnetju lahko moti drsenje tetive. Na tem mestu pride do zadebelitve in bolečine. Sprožilni prst ali tendovaginitis ali trigger finger

Sprožilni prst je lahko tudi posledica direktne poškodbe

Najpogosteje trigger prst nastane brez jasnega vzroka. Lahko pa ga sicer povzroči ponavljajoče prekomerno iztezanje, velike obremenitve v smislu stiskov in krčenja tetive ter direktna travma. Ne izključujejo se tudi dedni dejavniki (npr. prekomerno razraščanje vezivnega tkiva), vendar se najpogosteje pojavlja pri sladkornih bolnikih in bolnikih z revmatoidnim artritisom. 

Tendovaginitis ali sprožilni prst – kako ga prepoznamo?

Trigger finger ali zaskok prsta na roki ima posebno obliko – gre za fleksijsko kontrakturo (skrčen in boleč prst, ki ga izjemno težko iztegnemo ali ga celo ne moremo zravnati). 

 

Značilna je zadebelitev na mestu, kjer je prišlo do utesnitve. Prav tako se pojavi tudi izjemno močna bolečina. 

Zdravljenje za tendovaginitis ali sprožilnega prsta

Terapija (fizioterapija) za sprožilni prstSprožilni prst in mehčanje brazgotin

Konzervativni pristop zdravljenja k odpravi zaskočenega prsta je prva izbira. To pomeni, da skušamo s pomočjo fizioterapije odpraviti vnetje in sprostiti tetivo na mestu, kjer je prišlo do utesnitve. Uporaba Tecar terapije ali ultrazvočne terapije v kombinaciji z IASTM terapijo lahko še kako koristi. Potrebna pa je tudi edukacija pacienta, kako pravilno pristopiti v domačem okolju k obravnavi preskakujočega ali celo zaskočenega prsta.

Vaje za sprožilni prst 

Vaje ali kinezioterapija za tendovaginitis ne zajema stiskanja žogic ali drugih mehkih predmetov. Prav s stiskanjem povzročimo še večjo utesnitev zaradi obremenitve na tetivo in objemko. Posledično povzročimo še večjo bolečino in fleksijsko kontrakturo.
Priporoča se izvajanje prečne frikcije (10 min), sproščanje s pomočjo kovine, raztezanje in izometrična aktivna vaja (blag pritisk na prst z zadržkom 10 sec).

Vaje za sprožilni prst si lahko ogledate TUKAJ.

Blokada – sprožilni prst 

V primeru močnih bolečin je blokada primerna rešitev za začetno lajšanje bolečin. To pomeni, da s pomočjo injeciranih kortikosteroidov in lokalnega anestetika v tetivno ovojnico, odpravljamo vnetje in pritisk na tetivo. Posledično gibanje prsta ni več omejeno, niti boleče. 

Operacija zaskočenega prsta  (trigger finger)

Kadar opornica, vaje in/ali blokada niso bile uspešne pri odpravi bolečin je potrebno objemko oz. tetivno ovojnico operativno prerezati in tako sprostiti pritisk za lažje gibanje. Poseg se opravi ambulantno v lokalni anesteziji.

4/5 - (2 oceni)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja