Trigger point terapija odpravlja bolečine v čeljustnem sklepu

Večina ljudi ima težave v predelu vratu, ramen, lopatic, ledvenem delu, celo kolkih in nogah…Bolečine v čeljustnem sklepu je potrebno obravnavati in jemati resno kakor katerikoli drugi boleč sklep ali preobremenjeno mehkotkivno strukturo v telesu. Strokovno usposobljen fizioterapevt lahko v veliki meri pripomore k odpravi bolečine v čeljusti, ki se pogosto pojavi tudi zaradi prenapetih mišic.

Trigger point terapija uspešno odpravlja tako lokalne kot prenesene bolečine.  Ali ste vedeli, da je trigger point terapija v kombinaciji s Tecar terapijo ali laserjem učinkovita pri odpravljanju bolečine v čeljustnem sklepu? Več preberite v nadaljevanju bloga.

Bolečine v čeljustnem sklepu niso redkost

Bolečine v čeljustnem sklepu prav tako, kakor kakšen “heksenšus”, buzitis ali tendinitis, niso nobena izjema.

Čeljustni sklep zaradi govora, žvečenja, zehanja sodi med najbolj obremenjene sklepe telesa. Bolečina v čeljustnem sklepu ( lat. temporomandibularni sklep ali krajše TMJ) se ponavadi pojavi zaradi napačnega gibanja samega sklepa. Kadar čeljustni sklep klika, poka, otrdi ali je boleč se ljudje soočajo z motnjo sklepa. Tudi glavoboli, ki jih nastanejo v predelu senc, so lahko posledica čeljustnega sklepa.

Ali ste vedeli, da se čeljustni sklep odpre v povprečju 1800 krat na dan?

Motnje v čeljustnem sklepu lahko posledično povzročijo tudi motnje v mišicah okoli enega ali obeh sklepov v čeljusti. Lahko gre le za miofascialno bolečino (prizadetost mišic) ali pa za vnetno sklepno bolezen v smislu degenerativnega artrotičnega stanja ter za sklepne nepravilnosti, kot so dislokacija diska in poškodbe. Bolečine lahko začutite v samem čeljustnem sklepu, čeljustnih mišicah, ušesih, nosu, sencah, vratu, očeh.

Bolečine v čeljusti in kako jih zdravimo

Kateri so tisti glavni dejavniki, ki sprožijo težave v čeljustnem sklepu?

 • Bruksizem je sicer strokovni izraz, navadni smrtniki pa boste lažje razumeli prevod škripanje z zobmi. Še posebej omembe vredno je nočno škripanje, saj se takrat na zobe in čeljustne sklepe izvaja ogromna sila. Ne le, da povzroča obrabo zob, močni stiski vodijo tudi do vnetja sklepa, mišičnih krčev, premika sklepnega diska ter celo nepravilne postavitve zob.
 • Poškodbe zaradi nesreč, močnih udarcev, padcev, kontakti pri športu, zapleti pri operativnih posegih. Ob tovrstnih poškodbah lahko pride do resnih težav s čeljustnim sklepom, kot so dislokacija čeljusti, poškodbe ligamentov, poškodbe živcev, poškodbe mišic glave in vratu.
 • Premaknjen ali dislociran sklepni disk lahko preprečuje tekoče gibe spodnje čeljustnice pri odpiranju ust. Takrat se v sklepu pojavi pokanje, škrtanje in bolečina.
 • Manjkajoči zobje ali nepravilno postavljeni zobje lahko zaradi nepravilno postavljenega zobnega loka povzročijo stres na mišice čeljusti. Seveda posledično lahko pride do utesnitve živcev in drugih struktur, ki so del čeljusti. Dolgoročno nepravilno postavljeni zobje ali manjkajoči zobje vodijo v zmanjšanje odpiranje čeljusti in nepravilen griz, zaradi trajne deformacije sklepov čeljusti.
 • Infekcije in bolezni vezivnih tkiv nastanejo zaradi patoloških sprememb ob samem rojstvu ali kostnih deformacij. Druge bolezni se lahko razvijejo skozi življenje postopno, kot so Parkinsonova bolezen, revmatoidni artritis, Huntingtonove bolezni…
 • Nepravilna drža telesa, ste kdaj pomislili na to? Ko govorimo o pravilni drži, mislimo na poravnavo glave (ušesa) z linijo rame, medenice, kolka, kolena in gležnja. Kakršnokoli odstopanje, naj bo to puklasta drža ali preveč izravnana hrbtenica, povzroči premik spodnje čeljusti bolj naprej ali nazaj.Slaba drža vpliva na bolečine v čeljustnem sklepu

Kako zdravimo bolečine v čeljustnem sklepu?

Terapija je odvisna od posameznika do posameznika. Prvo je potreben posvet pri zobozdravniku, šele nato pri fizioterapevtu.

Kako pristopi k pregledu fizioterapevt?

Pregled gibanja čeljusti je potrebno narediti, da vidimo ali se ta giblje simetrično ali ne. S palpacijo sklepov zatipamo morebitno pokanje, škripanje, preskakovanje. Prav tako so nekatere mišice čeljusti izjemno napete, po domače rečemu temu, da imajo vozliče.

Potrebna je dobra diagnostika, s katero se ugotovi ali bo potrebno izvajati trigger point terapijo za sproščanje mehkega tkiva, mobilizacijo sklepa, aktivirati ohlapne in neaktivne mišice obraza.

Trigger point terapija izjemno učinkovita pri odpravi bolečin v čeljustnem sklepu

Terapija imenovana tudi miofascialne prožilne točke je vrsta manualne tehnike, kjer v specifičnih točkah v mišici odpravljamo bolečine. Na mestu, kjer so trigger točke pride do zastoja krvnega pretoka in zbiranja toksinov, zakrčenosti mišic ter prekomerne vzdraženosti živcev.

Pri trigger point terapiji s posebnimi manualnimi tehnikami stimuliramo najbolj bolečo točko v mišici in jo s tem sproščamo. Trigger terapija je za razliko od drugih rahlo boleča, vendar izjemno učinkovita

Zaključek

Če imate trajno bolečino ali prekomerno občutljivost v čeljustnem sklepu ter celo zmanjšano odpiranje ust, poiščite pomoč strokovnjaka. Ta vam bo pomagal z natančnim pregledom in ciljano fizioterapijo, da boste preprečili možno nadaljno škodo na čeljustnem sklepu.

5/5 - (25 ocen)

2 komentarja na “Trigger point terapija odpravlja bolečine v čeljustnem sklepu”

  1. Ajda, dipl. fiziot.

   Vabljeni k ogledu celotne spletne strani, ki je oddaljen le en klik od tega članka in ima tudi zapisan naslov.
   Sicer se nahajamo v Mariboru, cena obravnave trigger točk za posamezni predel pri nas znaša 50 eur. Cene variirajo od fizioterapije do fizioterapije, vendar se tudi pristop zelo razlikuje.

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja