Ankilozirajoči spondilitis potrebuje fizioterapijo

Ankilozirajoči spondilitis spada v skupino spondiloartritisov in predstavlja ime za kronično progresivno vnetno sistemsko bolezen. Skupne značilnosti spondiloartritisov so, da prizadenejo predvsem hrbtenico, velike sklepe (pri katerih je vnetje asimetrično), sklepe med vretenci in rebri ter oči, kožo, črevesje, srce… 

Pomembno je omeniti, da imajo v krvi odsotnost revmatoidnega faktorja, torej rečemo, da so serološko negativni artritisi. Absolutno pa se vidijo spremembe na sklepih na RTG sliki. Ankilozirajoči spondilitis se največkrat pojavi v pozni adolescenci ali zgodnji odrasli dobi. 

Ankilozirajoči (ankilozantni) spondilitis in bolečine v hrbtenici

Klinična slika ankilozirajočega spondilitisa je pogosto zelo jasna – prizadene SI sklep (sakroiliakalni sklep je sklep med hrbtenico in medenico), hrbtenico in notranje organe. 

Bolezen se začne z bolečinami v hrbtenici, najpogosteje v področju križa na mestu, kjer opazimo nad zadnjico dve simetrični vdolbini (SI sklep). Vnetje se razvija na narastiščih kit in ligamentov ter sinhondrozah. 

Ob izbruhu vnetja so bolečine konstantne, le gibanje in fizioterapija jih nekoliko umirita. Prav tako se pojavlja nočna bolečina in jutranja okorelost.  Končna oblika ankilozirajočega spondilitisa je fibroza oz. ankiloza SI sklepov, okostevanje ligamentov in sklepov hrbtenice. 

Drža se skozi čas spreminja

Zmanjša se ledvena krivina, poveča se usločenost v prsnem delu imenovana prsna kifoza, kar povzroča motnje gibanja in dihanje (zmanjšana je razteznost prsnega koša in posledično tudi respiratorni index). Tudi diski so vedno tanjši in dehidrirani, sklepne površine se približajo in nastajajo osteofiti. Longitudinalna ligamenta vzdolž hrbtenice postaneta predolga in izgubita funkcijo. 

Ankilozirajoči spondilitis in fizioterapija

Ankilozirajoči spondilitis  – fizioterapija znatno pomaga

Namen fizioterapije je podaljšati bolnikovo sposobnost in ohranjati elastičnost tkiva. Prav tako je naloga fizioterapije, da upočasni zmanjšanje gibljivosti hrbtenice in velikih sklepov ter da vzdržuje gibljivost prsnega koša. 

Na kakšen način lahko pomaga fizioterapija?

Uporaba sodobnih aparatur pri ankilozirajočem spondilitisu je obvezna. Ena pomembnejših aparatur je Tecar, ki globinsko tkivo pregreva in tako povečuje elastičnost in drsnost mehkega tkiva. 

Strokovno usposobljen fizioterapevt nudi pacientu tudi specialne tehnike manualne terapije (terapija z rokami) in sproščanja ledvenega predela ter sakroiliakalnih sklepov za zmanjšanje bolečine in povečanje gibljivosti hrbtenice. 

Lokalno se izvaja tudi ultrazvočna terapija in protibolečinska srednjefrekvenčna elektroterapija z dodatkom cuppinga in akupunkture. 

V praksi se je izkazalo, da je v akutni fazi (močne bolečine) primerno obiskati fizioterapijo čim prej in opraviti med 3 – 5 zaporednih terapij. Za bolezen, ki je v fazi remisije oz. je v mirovanju pa se priporoča “vzdrževalni” obisk 1x na 2 – 3 tedne.

Nekaj nasvetov za domače okolje

V fazi močnih bolečin je priporočljivo, da imate podaljšanj popoldanski počitek brez vzglavnika, večkrat dnevno je priporočljivo tudi ležati na trebuhu. Smiselno je razmisliti o redukciji telesne teže, v kolikor ta močno odstopa. Kljub bolečinam in jemanju nesteroidnih antirevmatikov (nekateri celo bioloških zdravil) je potrebno ohranjati gibljivost hrbtenice do meje zmogljivosti. 

Ankilozirajoči spondilitis vaje

Vaje – ankilozirajoči spondilitis

Aktivnosti prilagodite svojim zmožnostim. Priporoča se plavanje in vadba z lastno težo. Zaželeno je forsirati ekstenzijo trupa, raztezati mišice, mobilizirati hrbtenico. Pomembna je vadba vsaj 30 min na dan. 

Največ ljudi ima težave z jutranjo okorelostjo, zato sem se odločila, da zajamem 5 enostavnih vaj za gibljivost in razteg, ki jih lahko naredite zjutraj, ko vstanete. 

Prosim za delitev svojih izkušenj v komentar pod blogom.

5/5 - (4 ocene)

O avtorju:

2 komentarja na “Ankilozirajoči spondilitis potrebuje fizioterapijo”

 1. Sam se soočam s težavami ankilozirajočega spondilitisa, ki jih omenja gospa fizioterapevtka v članku.

  Živim cca 50 km vstran in se na 4-5 tednov odpeljem k njej na terapevtsko obravnavo, saj gospa ve kako pristopiti in pomagati pacientu z lajšanjem oziroma odpravo bolečin.
  Bil sem na obravnavi pri štirih različnih fizioterapevtih, kjer pa ni bilo zaznati nobenega izboljšanja. Dobil sem le hudo kontra reakcijo, ki je mojo gibljivost še bolj omejila.

  Zato sem hvaležen gospe, ki se z mano matra že peto leto in je stvari postavila na svoje mesto do te mere, da živim z omenjeno boleznijo praktično brez večjih težav.

  Vse pohvale gospe.

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Hvala za komentar in pohvale. Prava pot = malo mučenja na fizioterapiji in pozitive v vsakdanjem življenju.

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja