Bolečina v preponi tudi zaradi utesnitve živca

Sindrom preponske bolečine se najpogosteje pojavi pri športnikih, ki zaradi specifičnega gibanja, pospeševanja in zaviranja, trpijo za bolečinami. Preobremenitev ni edini vzrok za nastnek poškodbe, ampak se lahko pojavi bolečina v preponi tudi zaradi utesnitve živca.

V nadaljevanju si lahko preberete več o bolečini v preponi in kaj le to povzroča.

Bolečina na sprednji strani nad kolkom ali bolečina v dimljah

Na vprašanje, zakaj se bolečina v preponi pojavlja prav med trupom in kolkom, je dokaj enostavno odgovoriti. Prepona je namreč locirana na stičišču dveh funkcionalnih mišičnih sistemov – mišičnih stabilizatorjev medenice in mišic aktivatorjev hoje.Bolecina v preponi zaradi utesnitve zivca

Drugače povedano, križajo se abdominalne (trebušne) in nadkolenske mišice (najpomembnejše so primikalke kolka), katere pa morajo premagovati velike dinamične in statične obremenitve.

Najpogosteje se bolečina v preponi pojavi pri športih, kjer je potrebna hitra menjava smeri ter hitro pospeševanje in preiztezanje. Med takšne športe spadajo tenis, badminton, hokej, rokomet, košarka, še posebej pa je ta poškodba pogosta pri nogometaših.

Bolečina se počasi stopnjuje, dokler ne doseže takšne stopnje, da nam praktično popolnoma onemogočijo sodelovanje v športnih aktivnostih, včasih tudi pri opravljanju vsakodnevnih aktivnostih.

Etiološko ozadje ali vzrok zakaj nastane bolečina v preponi

 • Preobremenitve povzročajo stres na mišičnih fascijah (ovojnicah).
 • Po vzroku nastanka preponsko bolečino delimo na:
  • PUBIČNO (adduktorna tendopatija, lezije tetiv adduktorjev in abdominalnih mišic)
  • NEPUBIČNO (tendopatija iliopsoasa, tendopatija rectus femoris, iztegnitev mišice, patologija kolka)

Največkrat so bolečine v preponi vzrok miofascialnega neravnovesja, kar pomeni, da so nekatere mišice prenapete ter fascialne strukture premalo prožne.

Pomislite tudi na bolezni trebušne votline

Postavitev diagnoze preponske bolečine ni najlažja, saj so lahko v tem delu prizadete tudi druge strukture. Tudi tistim izkušenim zdravnikom lahko povzroča kar nekaj preglavic preden opredelijo natančno diagnozo.

Poleg bolečin, ki jih povzročajo športne poškodbe pa moramo pomisliti tudi na bolezni trebušne votline, možne urološke in ginekološke vzroke ter preneseno bolečino iz ledvene hrbtenice in kolka.

Bolečina v preponi tudi zaradi utesnitve živca

Najpogostejši vzroki za bolečino v preponi:

 ADDUKTORNA TENDOPATIJA (bolečina v preponi)

Entezitis je značilen za predel, kjer se mišice primikalke kolka naraščajo na sednično grčo. Pravzaprav lahko rečem, da je entezitis značilnost vseh sindromov preobremenitev.

Kaj pa sploh je entezitis? To je vnetje tistega dela sklepa, kjer se mišične vezi pripenjajo na kost. Pri preponski bolečini so največje obremenitve pri kontrakciji mišic. Najpogostejši vzrok bolečine je distenzija adduktorja (delno pretrganje par mišičnih vlaken mišic primikalk) s priključenim edemom in omejeno gibljivostjo.

Pa ne pozabimo še na nekaj – pri poškodbah primikalk stegna je potrebno upoštevati tudi na druge možne vzroke, kot so neenaka dolžina spodnjih udov, motena biomehanika gibanja ter slabo gibljivi sklepi nog.

PATOLOGIJA INGVINALNEGA KANALA

Patologija lahko predstavlja stanje, kjer pride do vnetja narastišč poševnih in prečnih trebušnih mišic in ligamenta inguinale. To lahko imenujemo športna hernija, pri kateri ne otipamo izbokline, prisotna je le bolečina.

Utesnitev zivcevja

Značilno patološko stanje je tudi dimeljska kila, katera nastane zaradi nepopolnega zaprtja ingvinalnega kanala ob rojstvu, zato na tem mestu ostane šibka točka v trebušni steni. Prepoznavni znak za ingvinalno kilo je oteklina oziroma izboklina v dimljah, bolečina, pekoč občutek, težave pri odvajanju, ipd. Zdravljenje je običajno pri obeh kirurško.

OSTEOITIS PUBIS

Vnetna lezija simfizne povezave, ki je posledica mikrotravm. Poškodbe spoja sramne kosti je težko ločiti od poškodb primikalk kolka, saj velikokrat ti dve poškodbi časovno sovpadata. Pojav bolečine v sprednjem in spodnjem delu trebuha je pogosta pri nogometaših in tistih športnikih, ki premagujejo velike sile, katere delujejo na oba dela medenice (vleka trebušnih in stegenskih mišic navzkriž). Značilno za tovrstno stanje je tudi bolečina ob vstajanju in sedenju.

Diagnostično najzaneslivejša je MR (magnetna resonanca), ki pokaže oteklino v predelu spoja sramnih kosti. Poškodba zahteva tudi dolgotrajen počitek in ukinitev športnih aktivnosti.

TENDOPATIJA ILIOPSOASA IN BURZITISNogometas v udarcu

Pri tovrstni poškodbi pride do preobremenitev zaradi trakcije tetive mišice iliopsoasa in burze (sklepne ovojnice). Ti dve sta med seboj tesno povezani, saj vnetje ene neizogibno povzroča vnetje druge zaradi njune bližine.

Pojavi se globoka bolečina v preponi, ki seva v kolk in stegno. Na dotik boli narastišče mišice iliopsoas na glavo stegnenice (lat. femur). Magnetna resonanca ali ultrazvok lahko potrdita nabiranje tekočine v burzi.

KOMPRESIJA ŽIVCA

Motena inervacija je zares nadležna. Kdaj je lahko živec utesnjen? Pri spinalnih hernijah ter kronični bolečini v preponi in adduktorjih. Vkleščijo se lahko obturatorni živec, ilioingvinalni, genitofemoralni ali iliohipogastrični živec. Pri vkleščenem živcu poleg dolgotrajajoče bolečine občutimo še mravljinčenje in zbadanje iglic. Zdravljenja se lotite pri fizioterapevtu, h kateremu pridete z napotno diagnozo od zdravnika.

STRES FRAKTURE

Stres frakture nastanejo pri repetativnih ponovitvah (sidrom prenaprezanja). Zakaj pride do stres frakture je jasno – utrujenost prevlada sposobnost reparacije kosti. Wolfov zakon pravi tako:

 • sprememba oblike in funkcije kosti povzroči spremembe njene strukture
 • sprememba oblike kosti zaradi sil pritiska, raztega, zvijanja

Pa ne samo utrujenost, tudi slaba obutev, trenažna podlaga, hormonsko neravnovesje in nenadno povečanje treninga vliva na šibkost in utrujenost mišic. S fizioterapijo lahko primerno blažimo in odstranimo simptome z ortozami, hidroterapijo, aerobnimi oblikami treninga, kinezio tapingom, Tecar terapijo, z zmanjšanjem prekomerne telesne teže ter stretching vajami.

AVULZIJSKE FRAKTURE

Moram še to razlagati v latinskih komplikacijah? Na kratko, pogostejša je v adolescenci zaradi močne kontrakcije mišic. Zgodi se to, da se trga narastišče mišice s kosom kosti.

Bolečina v preponi – kako se lotimo zdravljenja?

Zdravljenje je odvisno od tega, kje je mesto poškodbe oz. kaj je vzrok. Kadar so prizadeta mišična vlakna ali pa je poškodovano narastišče mišice na kost (kar najpogostejši vzrok bolečine) potem sledimo navodilom zdravnika ter fizioterapevta.   

Posvet z zdravnikom

V kolikor pride do resnejše poškodbe (pretrganje mišice ali celo avulzija) je potrebno tudi kirurško zdravljenje.

Nasvet:

Ne odlašajte z rehabilitacijo.

Akutna faza zahteva počitek in protivnetno/protibolečinsko fizioterapijo. Vnetje je najprej potrebno umiriti, zdravnik bo predpisal protivnetna zdravila, fizioterapevt pospešil potek rehabilitacije. 

Za ohranitev normalne gibljivosti v sklepu, kakor tudi za ohranitev prožnosti mišice, pričnemo fizioterapevti izvajati fizikalno terapijo, kamor spada elektroterapija, Tecar terapija, terapija z udarnimi globinskimi valovi (ESWT – Extracorporeal shockwave therapy), priporočljiv je tudi kinesiotaping. Nikakor pa ne smemo izpustiti pravilne izvedbe vaj. 

Šele, ko se lahko normanlo gibamo popolnoma brez bolečin, se lahko vrnemo k rednim športnim aktivnostim.

Zaključek

Neravnovesje med napornimi treningi in nezadostnim okrevanjem po vadbi pripelje do tega, da se telo ne more dovolj regenerirati, pri čemer pride do kopičenja mikropoškodb in posledično razvoja preobremenitvenega sindroma.

Sindrom preponske bolečine se najpogosteje pojavi pri športnikih, ki zaradi specifičnih hitrih gibov, trpijo za bolečinami. Prepona je križišče abdominalnih (trebušnih) in nadkolenskih mišic (najpomembnejše so primikalke kolka), katere morajo premagovati velike dinamične in statične obremenitve.

Najpogostejši vzroki za nastanek bolečine so adduktorna tendopatija, patologija ingvinalnega kanala, osteoitis pubis, kompresija živca, stres fraktura, ledvični kamni, vnetje slepiča, ipd.

Zdravljenje je odvisno od tega, kje je mesto poškodbe. 

Ste imeli že imeli poškodovano prepono? Kako ste pa vi zadevo sanirali?

4.7/5 - (75 ocen)

1 komentar na “Bolečina v preponi tudi zaradi utesnitve živca”

 1. Hvala za članek! Mene v bistvu boli nekje v desnem kolku
  pri določenih gibih in kretnjah, bolj ali manj že več let!
  Vsako jutro delam nekaj vaj vsaj 3x 5 tibetančkov.
  Veliko hodim! Res v glavnem po ravnem, po mestu, kjer precej trdo
  stopam na pete! Bolečina v kolku se je pojavila prvič med nosečnostjo!
  In tako po malem trpim.
  Pred ca 15 dnevi sem zdrsnila in padla v kopalnici. Nagnjena naprej sem padla
  na zadnjo plat! Torej sem se nekako zavrtela….modrico sem imela na ramenu, zadnjici
  in malo buško na glavi! Sprva me ni bolelo razen od udarca! Nato me je začelo vse bolj
  ponoči pečti v desnem kolku…potem v križu, pa malo v kolenu..nad kolenom mi je pričelo
  mravljinčiti meso (mišica?)…sedaj me boli tudi v dimljah. Ponoči ne vem kateri položa naj izberem!
  Ker sem na morju veliko plavam, šla sem k maserki-malo mi je odleglo a se je bolečina vrnila!
  Polagam si ledeno mokro brisačo, masiram s hladilnim gelom, vinskim in jabolčnim kisom…
  Ne vem katera bolečina je od padca in katera je od prej…ponoči kljuva podnevi boli , ko hodim ali
  se nagnem v levo…Vsi sklepi škripljejo in pokajo!
  Plavanje mi prija, toplota tudi….ledeni obkladek nekaj časa …potem zopet kljuva!

  Kolikor vidim bo potrebno še malo potrpeti!?

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja