Haglundova peta (petni trn pri ahilovi tetivi)

Haglundova peta (petni trn na področju ahilove tetive) je izraz za deformacijo na področju zadnjega dela pete, kamor se narašča ahilova tetiva. Strokovno se imenuje tudi retrokalkanearna eksostoza. Nekateri kljub deformaciji nimajo težav, drugi pa lahko imajo izjemno velike težave že ob vsakodnevnem gibanju. 

Zakaj nastane Haglundova peta ali petni trn?

Zakaj nastane Haglundova peta ni povsem znano. Nekateri ugotavljajo, da je za nastanek lahko kriva konstantna preobremenjenost tetiv, skrajšane in neelastične mečne mišice, neprimerna obutev, upočasnjeni metabolni procesi in s tem povečano nalaganje kalcija…

Zakaj boli v predelu ahilove tetive?

Bolečine se pojavijo na zadnji strani pete v predelu ahilove tetive, kjer točno pod mestom pripenjališča ahilove tetive dodatno izrašča kost. Ta kost draži in povečuje trenje tetive ob kost ob gibanju. 

Ob večjih petnih trnih je lahko bolečina prisotna tudi v mirovanju. 

Kadar se takšna bolečina pojavi je potrebno upoštevati tudi možna druga poškodbena stanja, kot sta npr. natrgana ahilova tetiva, kalkanealni burzitis…

Haglundova peta in petni trn pri ahilovi tetivi

Kako izgleda Haglundova peta (petni trn na ahilovi tetivi)? 

V večini primerov se Haglundova peta opazi že pri sami inspekciji oz. pregledu. Očitno opazna je rdeča bunka na ahilovi tetivi oz. zadebelitev, ki je tudi na dotik izjemno boleča. Sicer pa stoodstotno potrdi diagnozo rentgensko slikanje ali še bolje magnetna resonanca. 

Petni trn oz. Haglundova peta – fizioterapija

Petna naplastitev na področju narastišča ahilove tetive v prvi vrsti potrebuje fizioterapijo (v kombinaciji s prilagoditvijo obutve). Nežni fizioterapevtski pristop pri tovrstni patologiji žal ne bo pomagal. Edina učinkovita terapija za odpravo bolečine in zmanjšanja naplastitve je UGV terapija ali udarni globinski valovi v kombinaciji s katero od aparatur, ki pomirja vnetje. 

Terapija se izvaja 1x na teden, minimalno pa se opravi 6 terapij. 

Tudi manualna terapija za obravnavo ahilove tetive in sproščanje mečnih mišič bo potrebna poleg pravilnih vaj za krepitev in raztezanje. Petni trn na ahilovi tetivi

V primerih kadar fizioterapija ne pomaga…

Določenemu procentu ljudi tudi udarni globinski valovi žal ne pomagajo. V tem primeru se zdravnik specialist (ortoped) odloča kako naprej. Obstajata dve možnosti, in sicer vbrizgavanje steroidnih injekcij za protivnetno delovanje ter operativno zdravljenje. 

Operativno zdravljenje (retrokalkanearna dekompresija, kalkanearna osteotomija) zajema brušenje naplastitve, vendar je pri tem posegu velika nevarnost za nastanek avulzije ahilove tetive, kronično bolečino v peti, poškodbo živca, pri nekaterih celo slabšo gibljivost gležnja. 

Pogosta vprašanja 

Bolečina v peti pri hoji

Bolečina v peti pri hoji je lahko posledica različnih patologij. Največkrat je kriv za lokalne pekoče bolečine v peti petni trn, plantarni fasciitis ali Haglundova peta na zadnji strani pete. Ne smemo pa pozabiti na bolečine v peti zaradi težav z ledveno hrbtenico, kjer lahko utesnitev živčnih struktur povzroča preneseno bolečino v spodnjo okončino vse do pete in prstov.

Trn v peti zdravljenje

Petni trn se najhitreje in najučinkoviteje rešuje s pomočjo terapije z udarnimi globinskimi valovi. Terapijo izvajajo le fizioterapevti, ki ponujajo oz. imajo na voljo to aparaturo.  

Bolečine v ahilovi tetivi 

Bolečine v ahilovi tetivi so največkrat povezane z vnetjem tetive. Naj bo to na narastišču tetive na petnico, samo tetivni predel ali pa del, kjer tetiva prehaja v mišico. Ahilova tetiva se zadebeli in omejuje gibanje gležnja ter hoje nasploh. 

Za postavitev ustrezne diagnoze in nadaljnjega ukrepanja z zdravljenjem je najbolje obiskati ortopeda ali fizioterapevta. 

5/5 - (4 ocene)

O avtorju:

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja