Trn v peti in bolečine v peti lahko odpravite. (Veste kako?)

Bolečina v peti zna biti zares nadležna, saj trn v peti povzroča iritacijo mehkega tkiva in s tem vnetje. Vsak korak je boleč, vsak pritisk neznosen in prav nič ne moremo narediti, da bi ta neprijetna bolečina v peti minila. Pa je trn v peti res tako trdovratna zadeva? Naša fizioterapija pozna različne rešitve.

Trn v peti in fizioterapija

Zakaj nastane trn v peti?

Petni trn se pojavlja pri ljudeh zaradi povečanega stresa na mesto, kamor se pripenja tetiva stopalnega loka ali pa zaradi samega vnetja stopalne fascije na njenem narastišču. Na tem mestu začne kost izraščati oz. so prisotne naplastitve, ki dražijo mehke strukture v okolici. Pri veliko ljudeh se pojavlja tudi prenesena bolečina zaradi vnetja v ahilovo tetivo in gleženj.

Trn v peti – znaki

Za bolečino v peti oziroma trnom v peti trpi kar precej ljudi. Največkrat se pojavi bolečina v peti zjutraj, ko vstanemo iz postelje in naredimo prvih par korakov. Takrat začutimo zbadajoč občutek v peti, skoraj tako kot bi imeli na petnici malo, ostro lego kocko.

Jutranja togost in bolečina sicer popustita, vendar konstantna bolečina spremlja človeka preko celega dneva, še najbolj ob obremenjevanju.

Iz vsakdanje prakse pa lahko rečem, da nekateri ljudje celo ne občutijo bolečine ob obremenitvi, vendar močno bolečino šele takrat, ko se stopalo ni več pod obremenitvijo. Zapomnimo si, ljudje smo različni, vsak čuti drugače in prav nobena poškodba ni enaka.

Plantarni fasciitis kot posledica draženja mehkega tkiva

Trn v peti nastane, ker se na petno kost začne nalagati kalcij, ki posledično draži mehko tkivo.

Trn v peti sam po sebi ne povzroča bolečine, povzroča pa jo vneto podplatno tkivo, ki drgne ob kostni izrastek ali trn, kjer se tetiva prirašča na petnico. Takšnemu stanju stopala pravimo tudi plantarni fascitis ali vnetje tetive stopalnega loka.

Vnetje plantarne fascije

Plantarni fascitis se sicer lahko sam po sebi razvije tudi brez trna v peti. Več si lahko preberete  v članku.

Trn v peti lahko nastane tudi brez predhodnih bolečin ali drugih težav s stopali.

Nosečnice sodijo v rizično skupino

Ste tudi vi med tistimi, ki zaradi narave dela veliko stojite na nogah? Potem spadate med ljudi, ki imajo večji faktor rizika za nastanek bolečine v peti zaradi draženja fascije. Še dodatno pa povečajo možnost nastanka trna v peti prekomerna telesna teža ter ploska stopala.

Ne pozabimo na nosečke. Še ena stvar, ki vas lahko v času nosečnosti doleti in nič kaj prijetna.  

“Prekomerna telesna teža in ploska stopala povečajo možnost nastanka petnega trna”

Tudi dolgotrajna hoja po trdih podlagah in stoječe delo bi naj bila rizična faktorja.

Petni trn – zdravljenje

Fizioterapija za trn v peti in dolgotrajno lajšanje težav

Udarni globinski valovi – edina učinkovita terapija za trn v peti?

UGV terapija ni edina terapija, ko govorimo o trnu v peti, je pa sigurno najbolj učinkovita terapija. Pravzaprav je edina nekoliko bolj “invazivna” oziroma močna, ki fizično povzroči spremembo trdih struktur. Pa še ta ni garancija za popolno okrevanje. Trn v peti dokazano odpravlja le v 50%. Torej imate “fifty-fifty” možnosti.

Udarni globisnki valovi za trn v peti

Terapija z udarnimi globinskimi valovi predstavlja neinvazivno zdravljenje kroničnih, kakor tudi akutnih vnetnih sprememb v mišično-skeletnem sistemu. Pri UGV se uporablja klinično preverjene učinke pulznega delovanja visoko-energijskih valov, ki jih dajemo oziroma nanašamo s pomočjo udarne pištole lokalno na obolelo mesto. Po domače je terapija z udarnimi globinskimi valovi “pištoli podobna glasna naprava, ki udarja v poškodovano mesto na poseben način in s tem drobi odvečne delce”.

UGV terapija zmanjša bolečino, pozitivno uravnava vnetni proces, spodbudi aktivnost matičnih celic, kar pa izboljša regeneracijo in celjenje tkiva.

V naši fizioterapiji učinkovito lajšamo ali odpravljamo težave s kombinacijo različnih aparatur, kot so Tecar terapija in IASTM ter udarni globinski valovi. Vsekakor je pomembno tudi sproščanje mečnih mišic in pravilno masiranje stopala za čim večji protibolečinski učinek.

Trn v peti – blokada. Da ali ne?  

So tudi druge rešitve, ki lajšajo bolečine v peti. Med njimi je blokada ali injiciranje zdravila v mesto bolečine za takojšnje pomiritev vnetja. Kljub temu, da se vedno uporabijo najprej konzervativni ukrepi fizikalne terapije, so le te storitve na izdan delovni nalog izjemno blage in kratkotrajno učinkovite.

Hitro, a prav tako samo simptomatsko učinkovita v primeru zelo močnih bolečin je blokada. Protivnetna in protibolečinska mešanica zdravil aplicirana na mesto, kjer se priraščajo podplatne vezi, bolečine blaži, vendar trna ne odpravi. Žal se dolgoročno ni izkazala kot učinkovita, ne smemo pa zanemariti dejstva, da bolniku v zelo kratkem času umiri močne bolečine.

Trn v peti – vaje

Poznamo vaje za krepitev stopalnega loka. To so vaje, ki se uporabljajo tudi za lajšanje plantarnega fasciitisa. Najpogosteje pa se pri petnem trnu priporoča le sproščanje tkiva (masiranje) preko stopalnega loka do notranje strani petnice.

Obutev za trn v peti in ortopedski vložki za trn v peti

Ortopedski vložki po meri omogočajo podporo pri močnih ortopedskih deformacijah stopala. Za podporo lokov se ponavadi uporablja pluta, ki stopalo dobro stabilizira in ga nevtralizira. S pomočjo popravkov narejenih na ortopedskih vložkih, lahko prilagajajo tudi pozicije kolena, kolka in hrbtenice.

S korekcijskimi vložki se uspešno rešuje probleme, kot so hallux valgus, plosko stopalo, visoko stopalo, vnetja Ahilove tetive, Mortonov nevrnom, metatarzalgija in petni trn.

Tisti, ki se za vložke po meri ne odločijo, lahko vedno izberejo cenejšo varianto – nakup silikonskih vložkov samo za pod petnico. To bo nekoliko sprostilo obremenitev na stopalni lok in omililo pritisk na mesto bolečine.

Ortopedski vlozki za trn v peti

Na podlagi specialističnega pregleda in meritev, naredijo tudi strokovnjaki ortopedski inžinerji vložke po meri. Ortopedski vložki so namreč najpogostejši pripomoček za lajšanje težav ali korekcije nepravilnosti.

Z uporabo sodobnih materialov vam lahko izdelajo vložke pisane vam na kožo, za največjo mero udobnosti in uporabnosti.

Izjemno dobro tovrstne težave rešuje podjetja Ortopedski inžinering, Global sports clinic, Mitral.

Najpogostejša vprašaja – trn v peti

Imam bolečine v peti – kaj storiti?

Predno obiščete fizioterapijo prosite svojega zdravnika, da opravite rentgensko slikanje petnice. Ob pravi diagnozi bo fizioterapevt ustrezno pristopil k zdravljenju oz. rehabilitaciji trna v peti. Z bolečinami ne zavlačujte in ne bodite hrabri, saj dolgoročno boolečine izjemno redko izzvenijo same od sebe.

Pekoča bolečina v peti

Za petni trn značilna bolečina na dotik na petnico, točno na določeno točko. Pri trnu v peti se lahko pri nekaterih pojavi pekoča bolečina v petnici, ki seva v ahilovo tetivo in notranji gleženj.  Pekoča bolečina v peti pa lahko izvira tudi iz hrbtenice.

Kadar imajo ljudje težave z ledvenim delom hrbtenice, kjer so živci odgovorni za dovajanje informacij v spodnje okončine, potem je možna tudi bolečina v peti zaradi hrbtenice.

Prepoznajte in določite vzrok za vaše bolečine s pomočjo pregleda pri ortopedu in nato izberite ustrezno zdravljenje za odpravo bolečin.

Najboljša terapija za odpravljenje trna v peti

V praksi se je izkazala kot najboljša terapija za petni trn UGV terapija. Udarni globinski valovi (UGV) predstavljajo neinvazivno zdravljenje kroničnih, kakor tudi akutnih vnetnih sprememb v mišično-skeletnem sistemu. UGV je pištoli podobna aparatura, ki z pulznim delovanjem visoko-energijskih valov na lokalno mesto fizično odpravlja/ drobi kalcinacijo na petnici.

Najbolje je UGV kombinirati s Tecar terapijo ali ultrazvočno terapijo, s katerimi predhodno tkivo zmehčamo in ogrejemo. Tako je UGV terapija še nekoliko bolj učinkovita.

Kako dolgo moram obiskovati fizioterapijo za odpravo bolečine v peti?

Naj omenim, da veliko faktorjev vpliva na izboljšanje stanja s pomočjo fizioterapije. To so predvsem starost pacienta, čas trajanja bolečine v peti, možne naplastitve maščobnega tkiva na petnico kot zaščita telesa…

Po protokolu se z udarnimi globinskimi valovi opravi 6 terapij, in sicer le 1 na teden. Po potrebi se lahko opravi tudi več.

Trn v peti in čebula – ali pomaga?

Velikokrat se ljudje zatečemo k naravi zaradi zdravilnih učinkovin, ki nam jih le ta ponuja. Ali v resnici pomagajo pri tako trdovratnih stvareh kot je petni trn? Mi trdimo, da ne. Obstajajo pa ljudje, ki so to preizkusili in podali pozitivno mnenje. Obstajajo tudi ljudje, ki so s kisom reševali težave. Pa tudi takšni, ki so si petnico mazali s smerkovimi vršički.

Koliko je dejanskega izboljšanja s tovrstnimi živili ne ve nihče. Realno gledano je petni trn lociran pregloboko in je izjemno trdovraten, da bi ga fizično lahko razdrobilo ali raztopilo takšno živilo.

Haglundova peta ali petni trn?

Haglundova peta ni enaka petnemu trnu na dnu stopala. Gre namreč za kalcinirajočo naplastitev na mestu, kjer se na petnico pripenja ahilova tetiva. To je mesto na zadnji strani petnice malo “pod ahilovo tetivo”, ki jo vsi poznamo. Na mestu bolečine nastane tudi značilna zadebelitev, ki povzroča bolečino ob aktivnostih, ko se ahilova tetiva razteza in krči.

Krema za trn v peti

Seveda si lahko petnico mažete s kremami. Ni odsvetovano. Vendar pa je vprašanje koliko bo to pomagalo, saj krema ne deluje dovolj globoko in trajno. V kolikor bi želeli uporabiti kakšno mazilo predlagam Pernaton ali Perskindol.

Trn v peti pri otroku

Otroci imajo najpogosteje bolečine v stopalu zaradi vnetja stopalnega loka oz. plantarnega fasciitisa. Gre za mehkotkivno patologijo zaradi preobremenitve, rasti, nepravilne pozicije stopala in boimehanike gibanja, pogoste menjave obuvala ob rasti, prekomerne teže…

4.6/5 - (63 ocen)

8 komentarjev na “Trn v peti in bolečine v peti lahko odpravite. (Veste kako?)”

 1. Prosim za nasvet kje se izvaja UGV terapija. Trn v peti se pojavlja šele par mesecev in bi rada pravočasno ukrepala. Hvala in lep pozdrav

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Pozdravljeni,
   ugv terapijo se izvaja v fizioterapevtskih ambulantah in je izključno samoplačniška terapija. Po protokolu se opravi minimalno 6 terapij, 1 terapija na teden. Prej ukrepate, več je možnosti za hitrejšo odpravo težav. Vljudno vabljeni.

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Pozdravljeni ga. Petra,
   res je že nekoliko časa minilo odkar ste mi poslali povpraševanje kot komentar na članek. Vedno lahko pokličete v času delovnika v ambulanto na telefon 040166995.
   Vljudno vabljeni.

 2. Pozdravljeni! Imam obojestransko formirani entezofiti narastišč Ahilovih tetiv in spina kalkanei inferior.. V predelu narastišča Ahilove tetive levo ob petnici so izrazito večji antezofiti premera 1,5cmx8cm .Naj omenim da sem ravno končal 2 serijo fizoterapije od marca letos. Vmes sem sem imel tudi tedensko samoplačniško terapijo z željo da mi bo olajšalo bolečine , pa na žalost ni večjega napredka.zadnje dva dni je bilo zjutraj nevzdržno od bolečin pri prvih korakih. Ne vem ali je to reakcija od končanih terapij ?Uporabljam vse vrste mazil Voltaren-ICE POWER,Smrekovo mazilo in led za obkladke.Vse to je za lajšanje bolečin preko dneva,zjutraj pa se vse ponavlja.Naj še omenim da imam zelo velike stroške z lekarnami,ki pa ni večjega napredka.L.P
  Hvala za odgovor Igor

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Pozdravljeni g. Igor,
   entezofiti na narastiščih ahilovih tetiv so zelo trdovratna zadeva, še posebej pri vas, ki so kar obsežni.
   V ambulanti se takšnih stvari lotimo počasi in sistematično s pomočjo terapije z udarnimi globinskimi valovi, sproščanjem mečnih mišic in dodatno protivnetno terapijo. Seveda ni zagotovila, da se bo bolečina v celoti odpravila, lahko pa ji damo realno možnost. UGV terapija je izjemno boleča na teh predelih in ob prisotnem močnem vnetju. Morda je vredno probati še to.
   Mazila lahko uporabljate, redno delajte raztezne vaje, po potrebi hladite. Žal tudi operativni poseg nima dobre prognoze, ampak se izvede kot zadnja možnost.

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja