Kalcij v rami odpravite čim prej. (Zakaj?)

Kalcij v rami ali drugih sklepih velikokrat draži tetive in druge obsklepne strukture. To stanje, imenovano tudi kalcinirajoči tendinitis, povzroča bolečine in omejeno gibanje v sklepu.  Če ne ukrepate takoj, lahko kalcij na tetivi zaradi draženja povzroči tudi kaotično stanje zamrznjene rame

Ste tudi vi med tistimi, ki ponoči težko spite na boleči rami? Težko dvignete roko v odročenje nad glavo ali sežete z roko za hrbet? Vam bolečina izžareva v komolec ali celo zapestje? Za vas imamo različne predloge za rešitev tovrstnih težav. 

Kalcij v rami povzroca bolecine

Kalcij v rami ali kalcinacija zaradi ponavljajočih se gibov

Najprej nekaj o vzroku za pojav kalcija v rami. Kljub temu, da ta ni v celoti znan strokovnjaki opažajo, da se kalcij v rami izjemno rad nabira na mestih predhodnih poškodb ali na mestih, kjer je tetiva prekomerno obremenjena. 

Kalcij v rami se tako nalaga na degenerirane tetive, ki postanejo suhe, rigidne ali celo zabrazgotinjene zaradi slabše prekrvavljenosti. 

Kalcinacije na področju ramenskega obroča razmeroma pogosta težava, še posebej pri ženskah starih med 40 in 60 let. 

Pravzaprav obremenitve kot so težko dvigovanje bremen in prenašanje le teh ter aktivno udejstvovanje v določenih športnih panogah, ki zahtevajo veliko ponavljajočih se gibov roke, povzročajo določeno obrabo sklepa in obsklepnih struktur. Vsekakor pa ne pozabimo na predhodne resne poškodbe – travme (travmatski artritis). 

Rotatorna manseta se hitro vname

Do sedaj je bilo rečeno, da nabiranje kalcija na tetivah ni pogojeno s prehrano ali prekomernim vnašanjem kalcija v telo. To še vedno velja, vendar najnovejše raziskave tudi potrjujejo, da je prav pitna voda tista, ki v telo prinese največ kalcija v ramo ter nasploh v telo, saj ima v zadnjih časih izjemno visoko vsebnost le-tega. 

Kalcij v rami – postopki zdravljenja

Pregled pri specialistu ortopedu na prvem mestu

Kljub temu, da določeni gibalni vzorci lahko nakazujejo na morebitno kalcinirajočo tetivo ali kalcij v rami, je to vsekakor potrebno potrditi z ultrazvočno slikovno diagnostiko ali MR slikanjem (magnetno resonanco). Ultrazvočno diagnostiko vam lahko opravi izključno zdravnik specialist. V večini primerov zdravnik predpiše tudi protibolečinsko in protivnetno fizioterapijo (ultrazvok in elektroterapijo), vendar ta kalcifikata fizično ne bo odpravila, bo pa delno lajšala vnetje. 

Za razbijanje kalcija fizioterapevti uporabljamo drugačen pristop.

Specialni fizioterapevtski pristop: razbijanje kalcija v rami

Udarni globinski valovi ali UGV terapija – prva izbira

UGV terapija ali terapija z udarnimi globinskimi valovi povzroči prav to – razbijanje kalcija v rami. Že poznate tovrstno terapijo? 

Udarni globinski valovi so poleg Tecar terapije praktično edina realna rešitev z vidika fizioterapevtskega pristopa, kadar govorimo o zdravljenju kalcija v rami. 

Občutek zmanjšanja bolečine povzroči prav mehanizem delovanja UGV terapije. Terapija ima analgetični učinek, pospeši proces delitve celic ter uravnava vnetni proces. Z udarnimi globinskimi valovi lahko povzročimo tudi proces kavitacije, ki v mehkih tkivih spremeni morebitne kalcinacije ter olajša njihovo resorpcijo.

Terapija z udarnimi globinskimi valovi se izvaja na približno 3-5 dni ali celo 1x na teden z najvišjo gostoto energijskega toka, ki jo pacient zmore prenesti brez analgetika. Ja, terapija res ni najbolj prijetna, je pa izjemno učinkovita. 

Tecar terapija

Tecar terapija je pregrevalna terapija, ki tkivo ogreve v notranjost tudi do 40 stopinj. Deluje tako, da kalcij topi oziroma ga raztaplja.

Tecar terapija izjemno učinkovita pri športnih poškodbah

Tecar terapija je inovativna terapija, ki sproža naravne in obnavljalne procese. Za razliko od drugih metod deluje Tecar od znotraj. Skozi oddajanje biokompatibilne obsevalne energije intenzivno aktivira prizadet predel tako, da spodbuja prizadeta biološka tkiva. Zato tudi obnovi poškodovane tetive in pospeši proces rehabilitacije.

Fizioterapevtske vaje

Ramenski sklep je potrebno ohranjati gibljiv. Najbolj priporočljiva vaja v akutni fazi je roko prosto sprostiti, se nagniti nekoliko naprej in pustiti, da izvaja krožne gibe v mejah (gibljivosti) kot prikazuje spodnja slika. Čim večkrat v dnevu se boste spomnili, bolje bo.Vaja za bolečo ramo

Ne spreglejte tudi vaj za KREPITEV ROTATORNE MANŠETE, s katerimi boste okrepili ramenski obroč in prav tako stabilizirali ramenski sklep.

Druge rešitve – domači zvarki, zdravila ali operacija? 

Bolečine v rami in domače zdravilo – da ali ne?

Nekateri prisegajo na domačo lekarno. Koliko ima to učinka – po pravici, nimam pojma. To zajema različne kombinacije zeliščnih čajev, ki naj bi topili kalcij, pa vse do uživanja predpisanih minimalnih količin morske soli v kombinaciji z veliko navadne vode, pitje limonade in uporaba limonskih obkladkov. 

Pred uporabo se natančno posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, saj so to le bolj ali manj ustna izročila, če ne celo bolj “baba čula, baba rekla”. 

Zdravniške odločitve 

Velikokrat, če ne skoraj vedno, se vaš osebni zdravnik odloči, da vam predpiše protibolečinska zdravila, nesteroidne antirevmatike ali pa vas napoti celo k specialistu na injeciranje blokad. Vse je seveda odvisno od tega kje in kolikšna je kalcinacija, kako obsežno je vnetje mehkega tkiva ter ali je morda prisotna tekočina in natrganost tetive. 

Obstaja tudi možnost punkcije kalcija, ki jo izvajajo le nekateri specialisti. Kdaj se za to odločijo, vam svetujejo oni.

V redkih primerih se nekateri celo odločijo za operativni poseg – artroskopijo. 

Pogosta vprašanja 

Kalcinirajoči tendinitis rame – kaj je to?

Kalcinirajoči tendinitis rame je samo drugo ime za kalcij v rami. Po domače nekako pomeni, da je tetiva na kateri se je kalcij pojavil vneta (tendinitis).

Ali pomaga soda bikarbona za kalcinacije?

Natančnih raziskav o pozitivnih učinkih sode bikarbone pri odpravljanju kalcija v telesu ni. Nekateri se poslužujejo ne le sode bikarbone, ampak tudi drugih živil, zato o odpravi kalcinacije katerekole hrane ni moč ugotoviti.

Jabolčni kis – kalcinacija?

Tudi jabolčni kis, tako kot soda bikarbona, ima število pozitivnih učinkov na človeško telo (še posebej pri topljenju maščobnega tkiva). Kljub temu pa ne vemo, koliko zares pomaga pri odpravi kalcinacij. Naj bodo to le kisovi obkladki ali zauživanje kisa, podatkov ali zares deluje ali ne ni.

Ultrazvočno vodena punkcija kalcija v rami

Kadar gre v rami za kalcinacije, ki so volumensko zares velike (cca. 1 – 1,2 cm), se specialist radiolog odloči za punkcijo kalcija v rami. Postopek sicer ni najbolj prijeten, vendar ne traja dolgo. Gre za izpiranje kalcija iz ramenskega sklepa pod sočasno ultrazvočno sliko.

Ultrazvočno vodeno punkcijo zelo dobro in natančno izvaja dr. Tomaž Friedrich v Mariboru.

4.7/5 - (71 ocen)

7 komentarjev na “Kalcij v rami odpravite čim prej. (Zakaj?)”

 1. Velik hvala!
  Tako obširne razlage nisem še nikjer zasledila.
  Jaz zelo trpim zaradi kalcinacije v rami,že dve leti.
  Tudi zdravniki dosti ne povedo.
  Joži

 2. Pozdravljeni,
  res hvala za obsežne informacije. Imam bolečine v ramenu kot jih opisujete pri kalcinaciji, sedaj že več kot 6 mesecev. (veliko se ukvarjem s športom, dvigujem težja bremena..) Kaj priporočate? Naj obiščem mojega zdravnika in zahtevam pregled pri specialistu oziroma ultrazvok??
  Hvala in veliko uspehov še naprej.
  Gregor

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Pozdravljeni Gregor,
   hvala za poslano vprašanje in izkazano zaupanje. Vsekakor bo ultrazvočna diagnostika v vašem primeru zelo priporočljiva. Na pregledu se tudi jasno vidi velikost kalcinacije ter na kateri tetivi se nahaja. Najpogosteje se kalcinacija pojavlja na m. supraspinatus, seveda pa to ni pravilo. Ko boste imeli znano diagnozo potem greste s temi papirji do fizioterapevta, da se pogovorite o rehabilitaciji. Sicer se pri kalcinacijah vedno svetuje čim več gibanja ramenskega sklepa, vendar vse do bolečine in ne preko.
   Lep pozdrav iz karantene,
   Ajda

 3. doc. dr. Žiga Snoj, dr. med.

  Spoštovani, zahvaljujem se vam za pregleden prispevek. Sem specialist radiologije na UKC Ljubljana in se podrobneje ukvarjam z opisano problematiko.
  Naj izpostavim, da bolniki velikokrat zamenjujejo terapevtsko uporabo ultrazvoka (fizioterapevtski pristop) z diagnostično uporabo ultrazvoka (opravlja zdravnik radiolog). Lepo ste predstavili pomembno vlogo diagnostičnega ultrazvoka v klinični poti bolnika s kalcinacijami v rami. Ob tem bi rad še poudaril, da je ultrazvočno vodenje posega perkutane punkcije in aspiracije kalcinacije izjemnega pomena, saj le na ta način lahko natančno in zanesljivo zdravimo kalcinacijo v rami. Omenjen postopek izvajamo pri bolnikih, pri katerih so bili ostali konzervativni ukrepi neuspešni, od katerih je fizioterapevtski pristop v ospredju.

  doc. dr. Žiga Snoj, dr. med., specialist radiologije

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Spoštovani g. Snoj,
   hvala za tale prijazen komentar. Ljudje, ki so opravili perkutano punkcijo so bili izjemno zadovoljni.

   Uspešno delo še naprej,
   Ajda

 4. Lp
  Imam tezave s kalcinacijo obeh ramen
  Imela sem kar nekaj blokad in mi je zacasno izboljsalo miganje
  Predvsem desne roke sedaj se mi spet pojavljajo neznosne bolecine rame in vratu
  Ne vem kaj naj naredim
  Svetovali so mi udarni val
  Oz ultra zvok
  Lepo prosim ce mi lahko svetujete in ali bi se mi izboljsalo
  V pricakovanju
  Cakam na vas odgovor

  Ker na tel. Ne morem poklicat vam

  Napacna telefonska

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja