Zamrznjena rama hujša od porodne bolečine

Po imenu sodeč se zdi, da zamrznjena rama stoji na svojem mestu, sicer res negibljivo, ampak tudi neboleče. Na žalost temu ni tako. Da je zamrznjena rama hujša od porodne bolečine še kako drži.

No, tako vsaj pravijo ženske. In ko ženska poda takšno izjavo potem veš, da imaš opravka z izjemno bolečino v rami. Moški, ki trenutno to berete, ne godrnjat, da smo ženske “softiči”, zamrznjena rama res ni prijetna zadeva. Tisti, ki so imeli ali imajo zamrznjeno ramo trdijo, da je bolečina v rami ostra in zbadajoča ob vsakem premiku roke.

Kako vemo, da je rama zamrznjena?

Zamrznjena rama je otrdela in izjemno boleča, kar pa je bolj pomembno – pojavi se enako omejena aktivna in pasivna gibljivost v vse smeri ter oslabljena, skoraj neizvabljiva mišična moč. Strokovno imenujemo to stanje adhezivni kapsulitis, saj pride do vnetja kapsule (sklepne ovojnice).

Tovrstna okvara rame se pogosteje pojavi pri ženskah po 40. letu. Še več, pogosteje se pojavi na dominantni strani, kjer pride do vnetja sklepne ovojnice in posledično kontraktur oziroma zakrčenosti mišic rotatorne manšete, ki stabilizirajo ramenski sklep. Sklep tako postane otrdel in negibljiv.

Zamrznjena rama primerjava

Tisti, ki se sprašujete kaj je to pasivna in aktivna gibljivost – na kratko.

Aktivna je takrat, kadar vi sami izvedete gib brez pomoči terapevta npr. odročite roko v stran, pri pasivnem gibu (asistiranem) pa roko popolnoma sprostite in vam jo terapevt vodi v smeri želenega giba. Nič težjega za razumeti, ali ne?

Zakaj pride do omejenega gibanja v ramenskem sklepu?

  • Približno 6 tednov v mavcu imobilizirana roka. Imobilizacija vodi do biodegradacije v sklepu. Hrustanec, mišice in sklepna ovojnica izkazujejo slabe natezne pogoje, zato je gibanje nadlahtnice v sklepu potrebno spodbuditi k večjemu drsenju. To gibanje izvablja izključno fizioterapevt s posebnimi tehnikami sklepne mobilizacije. fantek s športno poškodbo gre na fizioterapijo
  • Otečen sklep po travmi ali operaciji zaradi povečnja sklepne (sinovialne) tekočine in krvi v sklepu ter možnega vnetja mehkih tkiv – edem.
  • Starostna meja 40-70 let, pogosteje pri ženskah v postmenopavzi. Pri teh raven estrogena upade (hormonsko neravnovesje), kar poveča možnosti za nastanek številnih bolezni, posebej srčne bolezni in osteoporozo.
  • Preobremenitev in ponavljajoči se gibi. Preobremenitev vodi v manjše ali večje mišične poškodbe (poškodbe rotatorne manšete, burzitis, tendonitis, artritis). Mišična vlakna se lahko natrgajo, vezivno tkivo pa se vname. Posledično se pojavi bolečina in zmanjšana mišična moč.
  • Sladkorna bolezen in možganska kap. Pomanjkanje inzulina pri sladkorni bolezni in nezmožnost gibanja prizadete roke pri možganski kapi sta povzročitelja omejenega gibanja v ramenskem sklepu.

Zamrznjena rama – kako jo diagnosticiramo?

Potrebno je obiskati zdravnika, ortopeda, ki s pomočjo specifičnih testiranj ugotovi omejeno gibljivost v določenih smereh gibanja. Tudi fizioterapevti, ki imajo specialna znanja s področja ortopedske medicine, vam lahko s testiranji ugotovijo vzrok za vaše bolečine.

Ultrazvočna preiskava ali magnetna resonanca tudi ne bosta odveč.

Rentgensko slikanje je priporočljivo, na podlagi katerega lahko zdravnik ugotovi, če so simptomi vzrok artritisa ali pa morda celo počena ali zlomljena kost.

Kako dolgo traja, da se zamrznjene rame znebimo?

S pomočjo fizioterapije se lajšajo bolečine in ohranja določen obseg gibljivosti sklepa. V približno 4 -12 tednih bolečine s pomočjo redne fizioterapije izzvenijo.

Samo bolezensko stanje pa lahko traja približno eno leto.

Adhezivni kapsulitis ali zamrznjena rama

Kako poteka zdravljenje?

Nekateri zdravniki se pri izjemno akutnem stanju odločijo za zdravljenje s kortikosteroidnimi inekcijami, katere pomirijo vnetje in začasno omilijo bolečino. Predpišejo se protivnetna zdravila, da lahko preživite dan kolikor se da normalno.

Redko je potreben tudi operacijski poseg (artroskopija ramena), pri katerem zmehčajo in ublažijo vneto sklepno ovojnico – kapsulo.

Zamrznjena rama – VAJE

Pristop k zdravljenju zamrznjene rame vključuje postopno izboljšanje gibljivosti preko varnih in usmerjenih vaj. Fizioterapevt vam bo pokazal tudi za vas primerne individualne vaje, ki jih lahko izvajate doma.

V kolikor zmorete brez hujše bolečine izvesti spodnje tri vaje, vam le te priporočam.

Še prej pa: segrejte ramo tako, da spodbudite krvni pretok v prizadetem področju za lažji pričetek izvajanja vaj. Tkivo lahko segrejete pod toplim tušem ali s termoforjem (10-20 min). Še bolje, če imate možnost obiščite fizioterapevta, kateri vam lahko s tecar terapijo globinsko segreje tkivo tudi do 40 stopinj.

1. VAJA – S sproščeno roko izvajajte počasne krožne gibe 10x v eno stan in 10x v drugo.Vaja za bolečo ramo

2. VAJA – Brisača naj služi kot pripomoček za doseganje večje gibljivosti. Povlecite jo enkrat gor in drugič dol.Vaja za bolečo ramo z brisačo
3. VAJA – Postavite se bočno ob pult, roko odročeno, v stegnjenem položaju položite nanj in se s koleni počasi spustite nižje do bolečine. Vaja za zamrznjeno ramo ob pultu

Medtem, ko izvajate vaje se osredotočite na rahlo napetost in bolečino. Pa vendar bodite pazljivi, da ne boste preveč zagnano delali vaj in prehitro želeli vse izboljšati, na koncu pa bo le še slabše zaradi preobremenitve.

Zavestno se pripravite do tega, da boste med izvajanjem vaj mišice zares sprostili, saj bo le tako mogoče mehko tkivo v celoti zmehčati.

Prvih nekaj tednov je poudarek na povečanju fleksibilnosti in mobilnosti, nato pa počasi stopnjujete gibanje z dodajanjem upora za izboljšanje moči.  

Zaključek – zamrznjena rama

Zamrznjena rama je izjemno boleča, pride tudi do omejene gibljivosti in zmanjšane mišične moči.

Značilno zanjo je, da se pojavi na dominantni strani. Vname se sklepna ovojnica (kapsula) posledično pa nastanejo kontrakture oziroma zakrčenost mišic rotatorne manšete, ki stabilizirajo ramenski sklep. Sklep postane otrdel in negibljiv.

Vzrokov za nastanek zamrznjene rame je lahko več. Najpogosteje se omejena gibljivost pojavi zaradi imobilizirane roke, poškodbe, preobremenitve, povzročitelj so lahko tudi določena bolezenska stanja.

Pri rehabilitaciji je potrebna trdna volja in vztrajnost, saj se stanje ne bo popravilo iz danes na jutri, ampak zna trajati tudi do leta dni. Razgibavanje, vaje, mobilizacija, aparature, vse to lahko pripomore k lajšanju in odpravi bolečine.

Imate tudi vi podobne težave? Če vas še dodatno kaj zanima, ne oklevajte in mi napišite mail.

 

Pogosta vprašanja

Bolečina v rami – zakaj ne morem dvigniti roke

Bolečina v rami se lahko pojavi zaradi najrazličnejših poškodb in bolezni. Da ne morete dvigniti roke je lahko kriv padec, vneta tetiva, natrgana tetiva, obraba sklepa med ključnico in lopatico, prenapet in otrdel ramenski obroč, obraba sklepa, nedoločeno vnetje v samem sklepu… Najprej je potrebno opraviti slikanje z magnetno resonanco in nato na podlagi slike ustrezno zdraviti (s fizioterapijo ali operativno).

Bolečina v rami ob ležanju na njej

Kadar nekdo ne more ležati na boku in na rami je največkrat kriva kalcinacija na tetivi, višek sklepne tekočine v samem sklepu ali pa kakšne starostne kostne naplastitve, ki dražijo zunanjo stan glave nadlahtnice.

Adhezivni kapsulitis – kdaj začeti s fizioterapijo?

S fizioterapijo ne odlašajte. Prav vsak dan je pomemben za čim hitrejše okrevanje in pridobitve ponovne gibljivosti, zmanjšanja bolečin in povrnitve mišične moči. Čeprav lahko vztraja bolečina tudi več mesecev je začetna fizioterapija nujna za zmanjšanje vnetnega stanja v sklepu in sprostitve mehkega tkiva.

4.8/5 - (82 ocen)

O avtorju:

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja