Zamrznjena rama hujša od porodne bolečine

Da je zamrznjena rama (adhezivni kapsulitis) hujša od porodne bolečine še kako drži. No, tako vsaj pravijo ženske. In ko ženska poda takšno izjavo potem veš, da imaš opravka z zelo močno bolečino v rami. Moški, ki trenutno to berete, ne godrnjati, da smo ženske pomehkužene, zamrznjena rama res ni prijetna zadeva. Tisti, ki ste imeli ali imate zamrznjeno ramo trdite, da je bolečina v rami ostra in zbadajoča ob vsakem premiku roke. Pa je res tako?

Kako vemo, da je rama zamrznjena?

Zamrznjena rama je otrdela in izjemno boleča, kar pa je bolj pomembno – pojavi se enako omejena aktivna in pasivna gibljivost v vse smeri ter oslabljena, skoraj neizvabljiva mišična moč. Strokovno imenujemo to stanje adhezivni kapsulitis, saj pride do vnetja kapsule (sklepne ovojnice). Značilno za začetek vnetja sklepne ovojnice v rami je tudi bolečinski lok v smeri notranje rotacije.

Tovrstna okvara rame se pogosteje pojavi pri ženskah po 40. letu. Še več, pogosteje se pojavi na dominantni strani (kar sicer ni pravilo), kjer pride do vnetja sklepne ovojnice in posledično kontraktur oziroma zakrčenosti mišic rotatorne manšete, ki stabilizirajo ramenski sklep. Sklep tako postane otrdel in negibljiv. SIndrom zamrznjene rame se prav tako pojavi pogosteje pri tistih, ki so imeli predhodne poškodbe v rami ter pri športnikih zaradi prekomernih obremenitev.

Zamrznjena rama primerjava

Tisti, ki se sprašujete kaj je to pasivna in kaj aktivna gibljivost – na kratko obrazložim.

Aktivna gibljivost pomeni, da vi sami izvedete gib brez pomoči terapevta npr. odročite roko v stran, pri pasivnem gibu (asistiranem) pa roko popolnoma sprostite in vam jo terapevt vodi v smeri želenega giba.

Simptomi – zamrznjena rama

Zamrznjena rama povzroča močne bolečine in omejeno gibljivost. Togost sklepa in sevanje bolečine vzdolž roke ter v vrat je še bolj občutna ponoči.

Ramo v začetni fazi občutimo kot težko, slabše gibljivo predvsem v skrajnih legah, sicer lahko vsakodnevna opravila opravljamo popolnoma normalno. Kasneje skozi čas se bolečina stopnjuje, posameznika močno obremenjuje tudi nočna bolečina, zaradi katere je moten spanec. Težave se v nadaljevanju brez pravilnega pristopa lahko celo tako poslabšajo, da roka postane negibljiva.

Zakaj pride do omejenega gibanja v ramenskem sklepu?

Značilno je, da se živčno tkivo sklepne ovojnice poškoduje, kar privede do slabše presnove tkiva. Posledica je vnetni proces. Sklepna ovojnica (kapsula) je mehko tkivo, ki je tako kot ostale strukture (npr mišice, tetive) ob poškodbi nagnjena k brazgotinjenju. Prav to brazgotinjenje še dodatno omejuje gibanje v sklepu in povzroča močne bolečine. Vse je nekako začaran krog: poškodba-brazgotinjenje-manj tekočine-vnetni proces zaradi premalo “podmazanega” sklepa.

Kaj lahko povzroča nastanek zamrznjene rame?

  • Približno 6 tednov v mavcu imobilizirana roka. Imobilizacija vodi do biodegradacije v sklepu. Hrustanec, mišice in sklepna ovojnica izkazujejo slabe natezne pogoje, zato je gibanje nadlahtnice v sklepu potrebno spodbuditi k večjemu drsenju. To gibanje izvablja izključno fizioterapevt s posebnimi tehnikami sklepne mobilizacije. fantek s športno poškodbo gre na fizioterapijo
  • Otečen sklep po travmi ali operaciji zaradi povečnja sklepne (sinovialne) tekočine in krvi v sklepu ter možnega vnetja mehkih tkiv – edem.
  • Starostna meja 40-70 let, pogosteje pri ženskah v postmenopavzi. Pri teh raven estrogena upade (hormonsko neravnovesje), kar poveča možnosti za nastanek številnih bolezni, posebej srčne bolezni in osteoporozo.
  • Preobremenitev in ponavljajoči se gibi. Preobremenitev vodi v manjše ali večje mišične poškodbe (poškodbe rotatorne manšete, burzitis, tendonitis, artritis). Mišična vlakna se lahko natrgajo, vezivno tkivo pa se vname. Posledično se pojavi bolečina in zmanjšana mišična moč.
  • Sladkorna bolezen in možganska kap. Pomanjkanje inzulina pri sladkorni bolezni in nezmožnost gibanja prizadete roke pri možganski kapi sta povzročitelja omejenega gibanja v ramenskem sklepu.

Zamrznjena rama – kako jo diagnosticiramo?

Potrebno je obiskati zdravnika, ortopeda, ki s pomočjo specifičnih testov ugotovil omejeno gibljivost v določenih smereh gibanja. Tudi fizioterapevti, ki imajo specialna znanja s področja ortopedske medicine, vam lahko s testiranji ugotovijo vzrok za vaše bolečine.

Ultrazvočna preiskava ali magnetna resonanca bosta obvezni, saj se tako natančno postavi pravilna diagnoza. Možnosti za nastanek vnetij v sklepu je lahko več, med drugim tudi kalcij v rami, ki draži sklepno ovojnico.

Kako dolgo traja, da se zamrznjene rame znebimo?

S pomočjo zgodnje fizioterapije se lajšajo bolečine in ponovno pridobiva obseg gibljivosti sklepa. V približno 4 – 24 mesecih bolečine s pomočjo fizioterapije in kinezioterapije bolečine izzvenijo.

Adhezivni kapsulitis ali zamrznjena rama

FIZIOTERAPIJA – Kako poteka zdravljenje zamrznjene rame?

Zdravniki (radiolog ali ortoped) se pri akutnem stanju odločijo za zdravljenje s kortikosteroidnimi inekcijami, katere pomirijo vnetje in začasno omilijo bolečino. Predpišejo se tudi protivnetna zdravila, da lahko blažimo/odpravljamo vnetno stanje in lažje razgibavamo sklep.

Redko je potreben tudi operacijski poseg (artroskopija ramena), pri katerem zmehčajo in ublažijo vneto sklepno ovojnico – kapsulo.

Fizioterapija za adhezivni kapsulitis naj bo čim bolj zgodnja. Dlje časa čakamo, težje je pridobiti polno gibljivost. Cilj fizioterapevta je izboljšati gibljivost in zmanjšati bolečine ter educirati človeka kako pravilno izvajati vaje v domačem okolju.

Fizioterapevtski pristop se bo na različnih lokacijah razlikoval. Pri nas se izvaja najprej aparaturna podpora za povečanje elastičnosti mehkega tkiva in boljše prekrvavitve (npr. Tecar, ultrazvok, rtd vakuum, ESWT), nato pa se izvaja manualna terapija.

Manualna terapija je nujna!

Brez razgibavanja z rokami fizioterapevta in sproščanja specifičnih mišic okoli sklepa in zgornjega dela hrbta enostavno ne gre. Zmerno pasivno raztezanje sklepa in obsklepnih struktur preko specialnih manualnih tehnik je nujno za hitrejše okrevanje.

Zamrznjena rama – VAJE

Pristop k zdravljenju zamrznjene rame vključuje postopno izboljšanje gibljivosti preko varnih in usmerjenih vaj. Fizioterapevt vam bo pokazal tudi za vas primerne individualne vaje, ki jih lahko izvajate doma.

V kolikor zmorete brez hujše bolečine izvesti spodnje tri vaje, vam le te priporočam.

Še prej pa: ogrejte ramo tako, da spodbudite krvni pretok v prizadetem področju za lažji pričetek izvajanja vaj. Tkivo lahko ogrejete pod toplim tušem ali s termoforjem (10-20 min). Še bolje, če imate možnost obiščite fizioterapevta, kateri vam lahko s tecar terapijo globinsko segreje tkivo tudi do 40 stopinj.

1. VAJA – S sproščeno roko izvajajte počasne krožne gibe 10x v eno stan in 10x v drugo.Vaja za bolečo ramo
2. VAJA – Brisača naj služi kot pripomoček za doseganje večje gibljivosti. Povlecite jo enkrat gor in drugič dol.Vaja za bolečo ramo z brisačo
3. VAJA – Postavite se bočno ob pult, roko odročeno, v stegnjenem položaju položite nanj in se s koleni počasi spustite nižje do bolečine. Vaja za zamrznjeno ramo ob pultu

Medtem, ko izvajate vaje se osredotočite na rahlo napetost in bolečino. Pa vendar bodite pazljivi, da ne boste preveč naredili naenkrat in prehitro želeli vse izboljšati, na koncu pa bo le še slabše zaradi preobremenitve.

Zavestno se pripravite do tega, da boste med izvajanjem vaj mišice zares sprostili, saj bo le tako mogoče mehko tkivo v celoti zmehčati.

Prvih nekaj tednov je poudarek na povečanju fleksibilnosti in mobilnosti, nato pa počasi stopnjujete gibanje z dodajanjem upora za izboljšanje moči.  

Zaključek – zamrznjena rama

Zamrznjena rama je izjemno boleča, pride tudi do omejene gibljivosti in zmanjšane mišične moči.

Značilno zanjo je, da se pojavi na dominantni strani. Vname se sklepna ovojnica (kapsula) posledično pa nastanejo kontrakture oziroma zakrčenost mišic rotatorne manšete, ki stabilizirajo ramenski sklep. Sklep postane otrdel in negibljiv.

Vzrokov za nastanek zamrznjene rame je lahko več. Najpogosteje se omejena gibljivost pojavi zaradi imobilizirane roke, poškodbe, preobremenitve, povzročitelj so lahko tudi določena bolezenska stanja.

Pri rehabilitaciji je potrebna trdna volja in vztrajnost, saj se stanje ne bo popravilo iz danes na jutri, ampak zna trajati tudi do leta dni. Razgibavanje, vaje, mobilizacija, aparature, vse to lahko pripomore k lajšanju in odpravi bolečine.

Imate tudi vi podobne težave? Če vas še dodatno kaj zanima, ne oklevajte in mi napišite mail.

Pogosta vprašanja

Bolečina v rami – zakaj ne morem dvigniti roke

Bolečina v rami se lahko pojavi zaradi najrazličnejših poškodb in bolezni. Da ne morete dvigniti roke je lahko kriv padec, vneta tetiva, natrgana tetiva, obraba sklepa med ključnico in lopatico, prenapet in otrdel ramenski obroč, obraba sklepa, nedoločeno vnetje v samem sklepu… Najprej je potrebno opraviti slikanje z magnetno resonanco in nato na podlagi slike ustrezno zdraviti (s fizioterapijo ali operativno).

Bolečina v rami ob ležanju na njej

Kadar nekdo ne more ležati na boku in na rami je največkrat kriva kalcinacija na tetivi, višek sklepne tekočine v samem sklepu ali pa kakšne starostne kostne naplastitve, ki dražijo zunanjo stan glave nadlahtnice.

Adhezivni kapsulitis – kdaj začeti s fizioterapijo?

S fizioterapijo ne odlašajte. Prav vsak dan je pomemben za čim hitrejše okrevanje in pridobitve ponovne gibljivosti, zmanjšanja bolečin in povrnitve mišične moči. Čeprav lahko vztraja bolečina tudi več mesecev je začetna fizioterapija nujna za zmanjšanje vnetnega stanja v sklepu in sprostitve mehkega tkiva.

4.8/5 - (82 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja