Pekoča bolečina v peti ne pomeni vedno trn v peti

Pekoča bolečina v peti predstavlja marsikomu resne težave, saj je na račun neprijetnih občutkov v peti kvaliteta življenja posameznika lahko še kako motena. Ob bolečini v peti ljudje navadno pomislijo na lokalno težavo v petnici. Naj bo to vnetje stopalnega loka ali plantarni fasciitis, metatarzalgija, vneta tetiva…. Pekoča bolečina v peti se lahko pojavi še zaradi drugih patologij. Preberite članek in prepoznajte vzrok za pekoče bolečine v peti. 

Pekoča bolečina v peti 

Pekoča bolečina v peti zaradi trna v peti

Petni trn nastane, kadar se višek kalcija v telesu naloži na petnico. Bolečina je lokalizirana na spodnji strani petnice in v sredini le-te. Prav tako je za petni trn značilna bolečina na dotik na petnico, točno na določeno točko. 

Pri trnu v peti se lahko pri nekaterih pojavi pekoča bolečina v petnici, ki seva v ahilovo tetivo in notranji gleženj.

Pekoča bolečina v peti zaradi petnega trna

Ljudje najpogosteje tarnajo o bolečinah v peti ponoči in mirovanju preko dneva, pojavlja pa se tudi jutranja bolečina v petnici in togost v stopalu. 

Nad petni trn z UGV terapijo

UGV terapija ni edina terapija, ko govorimo o odpravljanju trna v peti, je pa sigurno najbolj učinkovita terapija. Pravzaprav je edina nekoliko bolj “invazivna” oziroma močna, ki fizično povzroči spremembo trdih struktur. Pa še ta ni garancija za popolno okrevanje. Faktorja, ki najbolj vplivata na izid rehabilitacije sta starost in trajanje poškodbe. Zato je trn v peti zares pravi “trn v peti” fizioterapevtom. 

Za trn v peti fizioterapevti predpišejo tudi določene terapevtske vaje, ki znatno zmanjšajo bolečino.

Pekoča bolečina v peti lahko izvira iz hrbtenice

Starostne spremembe v hrbtenici in posedanje medvretenčnih ploščic lahko utesni živčne korenine, ki izstopajo iz posameznega medvretenčnega prostora. To so živčne korenine, ki oživčujejo naše okončine in trup. 

Kadar imajo ljudje težave z ledvenim delom hrbtenice, kjer so živci odgovorni za dovajanje informacij v spodnje okončine, potem je možna tudi bolečina v peti zaradi hrbtenice. 

Pekoča bolečina v peti, ki izvira iz hrbteniceTopa bolečina se navadno začne v ledvenem delu ali “križu”, ki se lahko razširi v eno ali obe nogi. Do kod nevrološki simptomi sevajo v spodnjo okončino je odvisno od tega, na katerem nivoju v hrbtenici je prišlo no kompresije živca in pa kako močna je ta kompresija. Tako bodo nekateri občutili le neprijetne občutke v zadnjici, drugi pa bodo tarnali za bolečino v peti.

Občutki, ki se pojavljajo zaradi utesnitve živca v ledvenem predelu hrbtenice so lahko mravljinčenje, pekoč občutek vzdolž noge, topa bolečina, pri nekaterih tudi občutek hladu. 

Kako razločimo bolečino v peti, ki izvira iz hrbtenice, od ostalih patologij?

Kadar opravimo vse preiskave (klinično testiranje in slikovno diagnostiko) za gleženj in stopalo ter le-te ne pokažejo sprememb na tkivih, potem lahko sklepamo, da gre za preneseno bolečino iz ledvenega dela hrbtenice. Četudi se posameznik včasih ne pritožuje posebej za bolečinami v ledvenem delu, lahko ta prikrito povzroča težave v spodnji okončini. 

Plantarni fasciitis tudi izzove pekoče bolečine v peti

Sigurno poznate izraz vnetje stopalnega loka? Prav to z drugo besedo imenujemo plantarni fasciitis. Gre za preobremenitveno poškodbo, do katere pride zaradi različnih dejavnikov. 

Največkrat se pojavi pri rekreativnih športnikih zaradi preobremenitve, pri ljudeh s prekomerno telesno težo ter zaradi neprimerne obutve. 

Ne smemo pa pozabiti, da plantarni fasciitis lahko nastane tudi kot posledica petnega trna zaradi dolgotrajneg drgnjenja tetive plantarne fascije na narastišču na petnico. 

Plantarni fasciitis povzroča bolečine tik pod petnico, kjer se tetiva stopalnega loka narašča na petnico in na mestu stopalnega loka na podplatu. Bolnik navaja bolečine vzdolž celega podplata, najslabše je vedno zjutraj. Ko je stopalo ogreto pri večini ljudi bolečina nekoliko preneha, vendar se zelo hitro vrne, ko se stopalni lok ohladi. 

Plantarni fasciitis uspešno odpravlja fizioterapijaPlantarni fasciitis in bolečina v peti

Vnetno stanje pri plantarnem fasciitisu uspešno pomirja in odpravlja fizioterapija. Kombinacija Tecar terapije, ultrazvočne terapije in manualne terapije daje izjemne rezultate. Tudi pri kroničnih vnetjih lahko že v nekaj terapijah znatno izboljšamo stanje. 

4.9/5 - (8 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja