Poškodba mečne mišice (ukrepajte takoj)

Poškodba mečne mišice je zelo pogost razlog za obisk fizioterapije, še posebej pri aktivnih ljudeh v srednji življenjski dobi. Ste morda tudi vi med tistimi, ki ste utrpeli nenadno ostro in pekočo bolečino med aktivnostjo v mečni mišici? Če ste, vam bo ta članek zagotovo koristil, saj med drugim tudi poda napotke o takojšnjem pristopu k okrevanju v domačem okolju po poškodbi mečnih mišic. 

Bolečine v mečih – vzroki

Poškodbe mečnih mišic izzovejo lokalno bolečino. Največkrat je vzrok za bolečine v mečih nateg ali natrganje mišičnega vlakna kot posledica preobremenitve. Ne smemo pa pozabiti, da lahko tudi petni trn, plantarni fasciitis ali poškodovana ahilova tetiva povzročijo zakrčenost mečnih mišic in s tem povezane bolečine. 

Bolečine v mečih in poškodba mečne mišice

Kljub navedenemu pa se pri nekaterih ljudeh pojavljajo bolečine v mečih zaradi težav z ožiljem ali utesnitve živčnih struktur v ledvenem delu hrbtenice. Te bolečine tudi opredelimo in razlikujemo s pomočjo kliničnega testiranja posameznih struktur. 

Poškodba mečne mišice

Ali ste vedeli, da imajo mečne mišice zelo pomembno funkcijo vzdrževanja celotnega telesa v pokončnem položaju in so odgovorne za gibanje stopala in prstov na nogi? Še posebej obremenjujoča za mečne mišice je statična obremenitev, to je npr. večurna stoja. 

Sklop zadnjih mečnih mišic je sestavljen iz 3 mišic, in sicer m. gastrocnemius medialis, m. gastrocnemius lateralis in m. soleus, ki se združijo v nam znano ime – ahilova tetiva. Zato vedno kadar se srečamo s poškodbo ahilove tetive ali plantarne fascije, sproščamo tudi celotno enoto mečnih mišic. 

Bolečine v mečih

Pomembne informacije za ortopeda ali fizioterapevta ob obisku so:

  • Kako se zgodila poškodba? 
  • Se je pojavila med športom/aktivnostjo?
  • Kdaj se je zgodila poškodba?
  • Kdaj pacienta boli oz. ob katerem gibu?
  • Kje pacient občuti bolečino?
  • Je bolečina občasna ali konstantna? … ipd.

Na podlagi vprašanj (anamneze) bo strokovnjak najlažje ocenil za kakšno poškodbo gre, nato pa bo potrebno še klinično testiranje. Pogosto se opravi tudi ultrazvok mehkotkivnih struktur za natančno opredelitev obsega poškodbe. 

Nategnjena ali natrgana mišica na nogi (mečna mišica)

Nenadna, ostra bolečina v mečih, ki se zgodi ob mišični aktivnosti (najpogosteje aktivnem iztegu) nastane zaradi prevelike obremenitve, redkeje, vendar tudi, zaradi udarca v samo mišico. Vlakna so lahko le delno poškodovana v smislu blagega natega ali pa so natrgana, kjer je tudi onemogočena normalna hoja zaradi močnih bolečin (pojavi se lahko podkožna modrica zaradi natrganih vlaken). 

Poškodba bo povzročala težave kot so otežena hoja in onemogočeno postavljanje na prste na poškodovani nogi. 

Fizioterapija – poškodba mečne mišice 

Poskodba-mečne-mišice

Pristop fizioterapevtov se razlikuje. Ne glede na izbiro terapij je potreben hiter pristop k rehabilitaciji z

aparaturami, ki delujejo protivnetno in protibolečinsko ter manualnimi tehnikami za pospešitev celjenja. 

POMEMBNO!!! Ko začutite, močno pekočino v mišici ali kakor nož ostro bolečino, mišice NE raztezajte.

Največkrat se uporabi:

@fizioajda Aparaturna podpora, prečna frikcija in ustrezne vaje pripomorejo k hitrejšemu okrevanju po poškodbi mečne mišice. #fizioajda #tiktokslovenia #rehabilitacija #fizioterapija #maribor #kinezioterapija #calfmuscles ♬ Sunrise – Official Sound Studio

POGOSTA VPRAŠANJA – poškodba mečne mišice

Bolečina v mečih v mirovanju in pekoča bolečina v mečih

Bolečina v mečih v mirovanju je največkrat povezana s težavami v ledveni hrbtenici, kjer utesnjene živčne strukture povzročajo preneseno bolečino v eno ali obe nogi. Seveda je lahko krivo tudi ožilje pri starejših ljudeh, vendar najpogosteje govorimo o bolečini v mečih v mirovanju zaradi težav s hrbtenico. 

Nenadna bolečina v mečih

Nenadna bolečina v mečih se pojavi ob preobremenitvi v smislu poškodbe ali močnega mišičnega krča. Poškodbo odpravlja/zdravi fizioterapevt, mišične krče pa lahko s pomočjo maserja in dodatka magnezija enostavno odpravite. 

Magnezij – krči v mečih

Kot že omenjeno sta masaža mišic in dodatek magnezija k prehrani ključna. Ne uporabljajte magnezijevega oksida ali citrata, saj je absorbcija za mišice slabša in vam pri mišičnih krčih ne bodo koristili, zato izberite raje magnezijev malat, sulfat ali klorid. Lahko si tudi masirate dnevno tudi magnezijevo olje

5/5 - (6 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja