Bolečine v mečih – kje tiči težava?

V današnjem blogu bomo govorili o poškodbah mišic goleni (natančneje mišice zadnje strani goleni), pri katerih se posledično pojavljajo tudi bolečine v mečih. Bolečine v mečih so pogoste pri športnikih in pa prav tako pri tistih ljudeh, ki se ne ukvarjajo z nobeno športno aktivnostjo.

Bolečine v mečih zaradi velikih naporov

Ste morda tudi vi med tistimi, ki ob bolečini v mečih najprej pomislijo na krčne žile in druge težave z ožiljem? Velikokrat to ni tisti “tapravi” vzrok za bolečine v mečih.

 

Bolečine v mečih – od kod izvirajo?

Najpogosteje boleine v mečih izvirajo iz preobremenitve mišic, mišičnih ovojnic (fascij) ali medkostnih membran. Ali ste vedeli, da imajo mečne mišice zelo pomembno vlogo? Vzdržujejo namreč pokončni položaj celega telesa in so odgovorne za gibanje stopala in prstov na nogi.

 

Statična obremenitev mečnih mišic je ponavadi veliko bolj stresna kot druge aktivnosti.

Največkrat so bolečine v mečih povezane s preobremenitvijo. Prav tako pa se v praksi fizioterapevti srečujemo še kako pogosto z bolečinami v mečnih mišicah kot posledica težav z ahilovo tetivo, petnim trnom, plantarnim fasciitisom…

 

Bolečine v mečih – testi proti uporu

Gibe, s katerimi testiramo določene mišice okoli gležnja ter predela goleni, razdelimo na:

Plantarno fleksijo (stopalo v špičko),

dorzalno fleksijo (priteg stopala proti sebi),

pronacijo (zasuk stopala proti ven) in

supinacijo (zasuk stopala proti noter).

Aktivacija mečnih mišic

Veliko lahko izvemo že iz informacij, ki nam jih pacient v anamnezi pojasni. Kako je do bolečine v mečih prišlo? Lahko se je zgodila nenadna poškodba pri športu, bolečina je lahko posledica udarnine, bolečina se pojavi le zjutraj, bolečina pride ob naporu in se potem umiri…

 

Bolečine v mečih pogoste tako pri mlajši kot starejši populaciji

Začutite tisti “špik”, kadar se postavite na prste ali kadar med hojo noga odrine podlago? Morda je boleč ali neprijeten tudi razteg ahilove tetive? Ali so vaše mečne mišice le premalo raztegljive oziroma so skrajšane?

Govorimo o bolečini v mečih, natančneje gre za mišice soleus in gastrocnemius.

Mehkotkivne poškodbe v tem predelu so različne glede na lokalizacijo in terapijo.

 

Poškodbe mečnih mišic

Raztrgano mišično vlakno m. gastrocnemius ( “tennis leg” )

Najpogosteje je poškodovana notranja/medialna glava mišice, približno 5 cm nad prehodom mišice v kito. Da gre za točno to poškodbo, bo test pasivnega pritega stopala pozitiven, še posebej takrat, ko bo koleno iztegnjeno.

Terapija poleg sodobnih fizioterapevtskih aparatur zajema še takojšnjo uporabo povišice pete za cca. 3 cm, ki skrajša lego poškodovane mišice ter izvajanje manualne terapije – prečne frikcije na poškodovano mesto v ustreznem časovnem zaporedju.

 

Zmanjšana moč (fiunkcija) mečnih mišic

Kadar pride do prekinitve funkcije ali obsežne slabosti mišice govorimo o popolni rupturi.

Ugotavljanje rupture – leže na trebuhu s fleksijo kolena 90 stopinj. V kolikor stopalo nima 20 stopinjske plantarne fleksije gre za rupturo. Preverjamo lahko tudi s Thompsonovim testom, kjer stopala gledajo preko roba postelje ter je nato želena aktivacija mečnih mišic.

Pri takšnih stanjih je potrebna v prvih 10 dneh operacija ali po 10 dneh manualna prečna frikcija. Pri slednji je sicer izid rehabilitacije izjemno slab.

 

Tendinitis ahilove tetive ali sindrom preobremenjenosti

Tendopatija pomeni otekanje in bolečino v tetivi, včasih tudi zmanjšano funkcijo. Bolečina je prisotna ob raztegu ahilove tetive. Pri preobremenitvah ahilove tetive ne pozabimo omeniti tudi tendinoze, ki pomeni kronično oziroma dlje časa trajajoče vnetje tetive.

Tendinitis ahilove tetive

Lokalizacija bolečine je lahko na notranji ali zunanji strani, na narastišču in le redko na prehodu mišice v kito. Najpogosteje se srečujemo z vnetnimi spremembami lokaliziranimi 2-6 cm nad petnico, pojavlja se jutranja bolečina z otrdelostjo zgornjega skočnega sklepa, občuti se škripanje vzdolž tetive, ob dotiku in raztegu je tetiva boleča.

Ne pozabimo, da traja celjenje tetiv veliko dlje časa kakor mišic. Terapija zajema kombinacijo sodobnih fizioterapevtskih aparatur (Tecar terapija, ultrazvočna terapija) ter manualnih tehnik (prečna frikcija, IASTM).

 

Tenovaginitis (revmatski izvor)

Nekoliko drugačna različica vnetja tetive pa je tenovaginitis, ki pa je revmatskega izvora. Tetiva je topla in zelo občutljiva na pritisk, možni so tudi vozlički v telesu tetive. Razlika je tudi v tem, da funkcijski test ni zelo boleč. Tudi prečna frikcija kot način zdravljenja ne pride v tem primeru v poštev.

 

Skrajšane mišice goleni

Zakaj do tega pride? Vzrokov je več:

  • prekomerna zunanja rotacija tibije (goleni)
  • poklici, ki zahtevajo dolgotrajno stojo
  • kronična metatarzalgija
  • vnetje plantarne fascije ali plantarni fasciitis
  • preobremenjen zgornji skočni sklep

Terapija zavisi od naše primarne težave. Pri odraslih se priporoča raztezanje mišic, blaga povišica pete, v hujših primerih celo operacija. Otrokom se predpiše vaje za raztezanje muskulature, ter horizontalno povišico pete.

 

Krči v mečnih mišicah

Krči v mečnih mišicah si zaslužijo svoje poglavje, saj so izjemno pogosti in ljudje največkrat tarnajo prav zaradi krčev sredi noči ali celo preko dneva. Krči v mečnih mišicah so nenadzorovani oz. nehoteni močni mišični spazmi, ki za seboj pustijo bolečino še kakšen dan ali dva.

 

Krči v mečnih mišicah – kaj je lahko vzrok?

Pojav mišičnih krčev naj bi se z leti povečevalo, saj tudi mehko tkivo z leti postaja bolj suho, rigidno in manj prekrvavljeno ter elastično. Nekateri pripisujejo pojav krčev v mečnih mišicah zaradi premalo telesne hidracije in s tem pomanjkanje elektrolitov (magnezija in kalija). Spet drugi so mnenja, da zaradi premalo fizične aktivnosti in preveč sedenja pride do pojava krčev v mečnih mišicah.

Vsekakor je vzroku za nastanek krčev v mečnih mišicah potrebno poiskati izvor, saj so lahko v ozadju tudi druge bolezni (diabetes, bolezni perifernega ožilja, živčno-mišične bolezni), ki povzročajo mišične spazme.

Sproščanje mečnih mišic

Krči v mečnih mišicah – ali fizioterapija pomaga?

Le pri redkih obolenjih je fizioterapija odsvetovana. Zato lahko v primeru bolečine v mečih mirno obiščete fizioterapijo (po predhodnem posvetu z zdravnikom) in se pogovorite o možnih načinih odprave težave.

V kolikor je vzrok le prekomerna mišična napetost, potem bo fizioterapevt najverjetneje opravil trigger point terapijo in stimuliral preobremenjene točke na mečnih mišicah.  Pritiski so v začetni fazi lahko kar precej neprijetni, ampak je vredno “stisniti zobe”. Zelo blagodejno na bolečine vpliva tudi Tecar terapija, ki z globinskim pregrevanjem tkiva sprošča tkivo in pospešuje delovanje limfe. Ne pozabimo pa na obvezne vaje za raztezanje, ki jih je potrebno izvajati na dnevni ravni.

 

Raztezne vaje za noge

Ne pozabite redno delati razteznih vaj za noge. V videu je kratek prikaz najboljših razteznih vaj za noge, ki jih je priporočljivo vključiti v dnevno rutino vedno PO zaključeni aktivnosti (najbolje v časovnem oknu do 30 min po treningu).

Raztezne vaje za noge (tudi raztezne vaje za mečne mišice)

@fizioajda Stretching za noge 💡💪🏼#fizioajda #fizioterapija #tiktokslovenija #vadba #stretching #stretchingroutine #razteg #nogomet #footballplayer ♬ Yacht Club – MusicBox

 

Zaključek

Bolečine v mečih lahko nastanejo zaradi različnih stvari. Potrebna je dobra anamneza, nato diagnostika in šele nato primerno zdravljenje.

Tecar terapija za rehabilitacijoNajsodobnejše fizioterapevtske aparature v veliki meri pripomorejo k popolnemu okrevanju mišice, prav tako pa ne smemo zanemariti pomena manualne terapije, ki je kakor pikica na “i” celotnemu postopku rehabilitacije. Velikokrat se uporablja tudi aplikacija kinezioloških trakov, masažnih valjev, pacienta se nauči pravilnih vaj za krepitev posameznih mišic

Tudi vi trpite za bolečinami v mečih? Naročite se na fizioterapevtski posvet in odpravite težave.

4.8/5 - (32 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja