Potek rehabilitacije po poškodbi meniskusa

Potek rehabilitacije po poškodbi meniskusa se drži začrtane smernice in le rahlo odstopa od posameznika do posameznika. Ste v fazi po operativnem posegu, doma udobno zleknjeni na zofi z dvignjeno nogo in vrečko ledu na kolenu? Vem, da ste dobili v bolnici vaje, katere morate redno izvajati, pa vendar se mnogi sigurno sprašujete kako nadaljevati.

Najpogostejša vprašanja, ki se nam porajajo ob poškodbi meniskusa so:

Ali lahko delam vaje že pred operacijo kolena? Lahko koleno hladim, če je otečeno? Ali je fizioterapija dobra izbira v smislu priprave na operacijo? OK, noga je operirana… Kaj pa sedaj? Lahko že polno obremenim nogo? Kaj narediti, če noga še vedno oteka?

Na kratko – kaj je meniskus?

Vsi vedno govorijo o meniskusu kako je počen, stanjšan, celo raztrgan… Kaj sploh je meniskus?

Meniskus je hrustančno fibrozna ploščica v obliki črke C, ki ščiti sklepni hrustanec pred velikimi obremenitvami. V kolenu imamo dva meniskusa, zunanjega (lateralnega) in notranjega (medialnega). Prekrivata velik del sklepne površine golenice in sta pritrjena na sklepno ovojnico.

Kolenski sklep in poškodba meniskusa

Poškodbe meniskusa

Kadar govorimo o  poškodbah kolena je skoraj vedno prisotna tudi poškodba meniskusa. Športi kot so nogomet, tenis, košarka in drugi, pri katerih je prisotnih veliko rotacij in hitrih sprememb strani, še dodatno povečajo verjetnost nastanka poškodbe.

Poškodbo meniskusa lahko povzroči prevelika zunanja sila, nekoordinirani gibi ali pa le poškodba, ki spremlja kompleksnejše poškodbe kolena. Tipično za razbrati iz pričetka posameznikovih bolečin (anamneze) je, da pacient začuti nenadno bolečino ali preskok v kolenu. Najpogosteje je to ob vstajanju s stola/kavča, pri hoji po stopnicah navzdol ali pri rotacijah na obremenjeni nogi. 

Rehabilitacija po poškodbi meniskusa

Najpogosteje pri lezijah meniskusa srečamo strganje meniskusa v obliki ročaja košarice ali tudi “bucket handle”, poke meniskusa, ciste na medialnem meniskusu, idr. Fizioterapevt opazuje značilen patološki vzorec hoje pri pacientu, klecanje kolena, pikanje, lokacijo bolečine, oteklino, oteženo hojo po stopnicah, izgubo funkcije gibanja…

Ali gre res za lezijo meniskusa lahko fizioterapevti ugotovijo z več testi, med drugim tudi poslušamo krepitacije (škrtanje) v kolenu. Najbolj zanesljiva pa je še vedno slikovna diagnostika – magnetna resonanca.

Po 50. letu so meniskusi pri vseh poškodovani, skoraj brez izjeme. S poškodbo meniskusov in občasnimi bolečinami se ljudje redko ukvarjajo in zaradi zmernih bolečin ne obiščejo takoj ortopeda. Vse do takrat, ko meniskus spolzi s svojega mesta oziroma se dotakne oživčenega roba kolenskega sklepa (raztrgan in ukleščen meniskus).

Začetek poškodbe meniskusa in ukrepi

Ljudje točno vedo kdaj se je vse skupaj začelo, ko razmišljajo za nazaj. Padec, čuden gib kolena, udarec, zaskok, karkoli.

Po tem dogodku kratek čas mislijo, da je vse v najlepšem redu, nato po se ob obremenitvah pričnejo občasne bolečine. Rešitev za to obdobje je hlajenje prizadetega dela (v kolikor koleno slučajno oteče) ter izvajanje vaj za krepitev sprednje stegenske mišice. 

Poškodba meniskusa

Nasvet: ne odlašajte s pregledom pri specialistu. Že tako ali tako boste čakali nanj kar precej časa, na morebitno operacijo pa še dodatne pol leta.

Kaj lahko naredite pred operacijo?

Pri obsežnejših poškodbah meniskusov je vedno faza, ki vam ne bo dopuščala veliko gibanja, takrat se tudi noge ne forsira, saj noga posledično tudi oteče. Ko se oteklina pomiri so na sporedu vaje, s katerimi se krepi sprednje in zadnje stegenske mišice.

Krepitev mišic bo pripomogla k bolj stabilnemu sklepu, kar bo posledično zmanjšalo tudi bolečino ter pripravilo koleno na hitrejše okrevanje po morebitnem operativnem posegu.

Več o artroskopiji kolena si preberite TUKAJ.

Potek rehabilitacije po poškodbi meniskusa

Pri manjših poškodbah je potreben le počitek 2 do 3 tedne po poškodbi. Pri vseh ostalih, ki so imeli operacijo, pa traja faza rehabilitacije malenkost dlje. Kaj bo operacija prinesla s časom se ne da takoj predvideti.

Fizioterapevtom pogosto uspe nogo razgibati že v nekaj terapijah, kar bistveno izboljša funkcijo noge. Veliko ljudi ima kljub operativni odstranitvi dela meniskusa še vedno različne težave, katerih vzrok je v zakrčenosti mišic, degenerativne poškodbe ligamentov, slabo mobilna pogačica, ipd. 

Nogo se vedno obremeni le do bolečine, oteklino in bolečino pa se lajša s hlajenjem (na začetku), elektroterapijo, ultrazovokom, Tecar terapijo in pa manualno obravnavo. Po operaciji se prične z vajami za krepitev stegenskih mišic in uporabo kinezioloških trakov takoj, ko je to mogoče.

Vaje za koleno po operaciji meniskusov

Ne pozabite k zgornjim vajam še dodati trening propriocepcije za kolenski sklep (vaje za ravnotežje-stoja na eni nogi). Proprioceptorji so receptorji prisotni v mišicah, vezeh, kosteh, sklepih, ki pošiljajo živčne signale, kako naj se mišice vključujejo, da stabilizirajo sklepe.

@fizioajda Morda poznate koga, ki ga boli koleno? Deli z njim/njo te 4 enostavne vaje 💪🏼 #fizioajda #fizioterapija #rehabilitacija #vadba #tiktokslovenija ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Uporaba protibolečinske elektroterapije

Protibolečinska elektroterapija in elektrostimulator mišic sta ključnega pomena pri rehabilitaciji. Elektroterapija deluje po principu kontrole vrat, kar pomeni, da stimulacija prizadetega mesta povzroči lokalno analgezijo in prepreči dotok bolečinskih signalov do možganov.

Elektrostimulator pa se uporablja za vzpodbujanje mišičnega tkiva k dodatnemu krčenju in s tem krepitvi mišic.

Zaključek

Poškodbo meniskusa lahko povzroči prevelika zunanja sila, nekoordinirani gibi ali pa le poškodba, ki spremlja kompleksnejše poškodbe kolena. Športi pri katerih je prisotnih veliko rotacij in hitrih sprememb strani, še dodatno povečajo verjetnost nastanka poškodbe.

Ko začutite spremembe v kolenskem sklepu čim prej poiščite strokovno pomoč. Veliko se da popraviti tudi brez operacije v začetni fazi s pomočjo strokovno podkovanega fizioterapevta.

Rehabilitacija je pred in po operaciji bolj ali manj podobna. Potrebna je le železna volja za dnevno izvajanje predpisanih vaj in obiski fizioterapije.

Da bolečina ne bo izgovor!

4.8/5 - (83 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja