Kaj je spinalna stenoza?Ali jo lahko odpravimo?

Spinalna stenoza poenostavljeno pomeni zožanje spinalnega (hrbteničnega) kanala. Ste tudi vi med tistimi, ki občutite kronične bolečine v hrbtenici, predvsem bolečino v ledvenem delu hrbtenice kadar se želite zjutraj skobacati iz postelje ali kadar dlje časa stojite na mestu? To je ponavadi le začetek težav…Kako pa jih lahko zmanjšamo ali odpravimo?

Najpogosteje se bolečina v ledvenem predelu po 50. letu starosti pojavi zaradi degenerativnih sprememb na hrbtenici, kjer je zelo pogosto prisotna tudi spinalna stenoza – utesnitev spinalnega kanala. Najpogosteje je bolečina vezana na stoječ položaj in hojo, počitek v smislu sedenja, ležanja, čepenja pa bolečino umili. Vsekakor ležanje ni rešitev. 

Spinalna stenoza

Kaj je razlog za nastanek spinalne stenoze?

Emšo, torej davek življenja – eni prej, drugi kasneje. Nekako je posedanje in degeneracija hrbtenice (samostojna obraba ali pa v kombinaciji s hernijo, degenerativno spondilolistezo, skoliozo) in ostalih sklepov v telesu skozi leta v življenju normalna. Vsekakor se da ta proces nadzorovati in ga “pridelati” nekaj let kasneje. Še posebej, če smo na pravilni način aktivni in vzdržujemo zadostno telesno kondicijo in mišično moč.

Razlog za nastanek zgodnje spinalne stenoze so tudi avtoimune bolezni (npr. revmatiodni artritis). 

2 najpogostejša tipa stenoze 

Generalno gledano poznamo dva tipa stenozantne utesnitve in sicer foraminalna stenoza (tudi lateralna stenoza), kjer pride do utesnitve in vnetja živčne korenine ter centralna spinoza, ki povzroči kompresijo centralno na hrbtenjačo. 

Kako vemo ali gre za spinalno stenozo? 

Natančno se spinalna stenoza diagnosticira preko opravljene slikovne diagnostike kot sta RTG (rentgensko slikanje) ter MR (magnetna resonanca)

Sicer spinalno stenozo občutimo kot zmerno do močno (ponavadi konstantno) bolečino v križu, ki se lahko širi vzdolž ene ali obeh nog. Nekateri občutijo mravljinčenje vzdolž ritnice in/ali noge, drugi občutijo kot neprestano topo bolečino, spet tretji kot pekočino ali hlad ali celo odsotnost občutka vzdolž predela stegna/meča/stopala.

Kako hitro napreduje spinalna stenoza? 

Spinalna stenoza napreduje počasi skozi čas. Neaktivnost paravertebralnih mišic in mišic stabilizatorjev trupa lahko povzroči hitrejšo degeneracijo vretenc, saj ni podpore muskulature za vzdrževanje aktivne drže. V kolikor skrbimo za zadostno mišično aktivnost se bolečine in težave pojavijo kasneje. 

Spinalna stenoza in utesnitev hrbtenjače

Kako spinalno stenozo odpravimo/ozdravimo? 

Spinalna stenoza se nikakor ne more čudežno pozdraviti oz. odpraviti, saj je degeneracijski proces strukture skozi leta že izoblikoval in tega ne moremo z nobeno metodo spremeniti. Vse kar lahko naredimo je, da stabiliziramo hrbtenico preko krepitve muskulature in s pomočjo fizioterapije blažimo vnetna in boleča stanja. 

Fizioterapija – spinalna stenoza

Najboljša možna rešitev (poleg možnega jemanja protibolečinskih tablet, katere pa niso dolgoročno niti približno idealna izbira) je obiskovanje fizioterapije. 

Fizioterapija v veliki meri pripomore k zmanjšanju bolečin, izboljšanju gibljivosti in edukaciji/motivaciji za pravilno aktivacijo mišic preko aktivnih vaj. 

Najbolj pripomore k izboljšanju elastičnosti vezivnega tkiva Tecar terapija in manualna terapija (sproščanje trigger točk, blaga mobilizacija hrbtenice, obdelava fascij…). Kombinira se tudi ostala aparaturna podpora. To so ultrazvočna terapija pod visoko jakostjo, visoko intenzivna elektroterapija ter magnetna terapija za relaksacijo mišic in protibolečinsko delovanje.

Aktivacija telesa za zmanjšanje bolečine zaradi spinalne stenoze (kinezioterapija)

Ena najpomembnejših stvari, s katero bomo dolgoročno naredili spremembo v telesu je kinezioterapija. Povečanje gibljivosti, pridobivanje mišične moči, izboljšanje drže so ključne, da bo dolgoročno bolečina občutno manjša in bo oblikovano stanje stagniralo.

To je nekaj na kar se je potrebno pripraviti in se čim bolj motivirati, da se bodo primerne vaje izvajale redno. Namreč tako kot si zjutraj operete zobe, da ne dobite kariesa, tako je potrebno skrbeti tudi za preostalo telo. 

Lahko izberete, da boste dobili pri fizioterapevtu ali kineziologu primeren sklop vaj, ki jih boste redno izvajali doma ali pa se priključite (vsaj 3x na teden) individualni ali skupinski vadbi pod strokovnim nadzorom. 

Za prve rezultate ob redni aktivnosti bo potrebno počakati od 4-6 tednov, zato ne obupati, če ne bo rezultat opazen takoj. 

Za nadaljnje ukrepanje je dobro počakati vsaj 4 -6 mesecev. To je obdobje, v katerem je vredno vložiti ves trud in voljo, preden pacient pristopi (po potrebi) h kirurškemu zdravljenju. 

Fizioterapija za spinalno stenozo

Katerim aktivnostim se je smiselno izogibati ob diagnozi stenoza spinalnega kanala?

Zanimivo dejstvo je, da veliko MR slik pokaže izjemno slabo stanje hrbtenice ljudje pa v vsakdanu tega sploh ne občutijo (npr. nimajo neznosne bolečine v ledveni hrbtenici). In seveda obratno. Tisti z relativno malo obrabe na MR sliki hrbtenice lahko imajo resne težave v vsakdanjem življenju in jih bolečina lahko omejuje že pri enostavnih opravilih. 

Potrebno je prilagoditi aktivnosti zmožnosti posameznika.V grobem stremimo k temu, da vadba ali aktivnosti zajemajo čim manj fleksijej trupa. Izogibati se siselno visoko intenzivni vadbi s hitrimi rotacijami trupa in spremembami smeri (npr. zumba, aktivni plesi, tenis, badminton…). 

Kdaj potrebujete posvet z nevrokirurgom glede operacije spinalne stenoze?

Kljub temu, da fizioterapija prinaša odlične rezultate, lahko težje oblike spinalne stenoze privedejo do resnejših stanj. Določenih tudi fizioterapija ne more popraviti. 

Glede operativnega posega (odstranitev kostnih izrastkov, laminektomija, odstranitev zadebeljenih ligamentov…) se je potrebno posvetovati z nevrokirurgom, vendar šele takrat, ko smo izčrpali vse možnosti na fizioterapiji, ki ni prinesla rezultatov. 

Posvet s specialistom je potreben tudi v primerih, kadar začne mrtveti spodnja okončina in pride do izgube mišične moči. 

Takojšnjo operacijo pa potrebujejo tisti, ki ne zmorejo zadržati blata in urina. 

Zaključek

Ne odlašajte z obiskom osebnega zdravnika in si v primeru bolečin v križu pridobite slikanje s pomočjo magnetne resonance. Ključnega pomena bo, da obiščete fizioterapijo in vam pomagamo, da stopite v nov dan z manj ali celo brez bolečine. 

5/5 - (2 oceni)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja