4 enostavne vaje za koleno, ki jih morate izvajati takoj po operaciji

Ker nas je večina bolj “lene sorte” in nam je težko narediti celoten sklop vaj, ki nam jih zdravstveno osebje predpiše, sem se odločila, da vam zadevo poenostavim, zato boste v nadaljevanju spoznali 4 enostavne vaje za koleno, ki jih lahko izvajate takoj po operaciji.

Redna vadba je izjemno pomembna za vzdrževanje gibljivosti sklepov, krepitev mišic in za prožnost vezi ter kit. Še bolj bi priporočilo o izvajanju redne vadbe morali upoštevati, kadar v bolnici prejmemo odpustno pismo po artroskopiji kolena.

Ste aktivni ali leni?

Kolenski sklep je največji sklep v telesu

Na kratko, kolenski sklep je tečajast in čepast po mehaniki, zato ga lahko upogibamo in iztezamo, rotiramo pa le takrat, kadar je sklep delno upognjen in sta obe stranski vezi sproščeni.Kolenski sklep

Anatomsko razdelimo kolenski sklep na kostni del, strukture znotraj sklepa in strukture zunaj sklepa.

Kostni del predstavljajo stegnenica, golenica in pogačica. Te tri sklepne površine so žal sestavljene tako, da samemu sklepu ne dajejo večje stabilnosti. Prav zato so nujno potrebni čvrsti ligamenti in mišično-tetivni aparat.

Tako strukture zunaj in znotraj sklepa pripomorejo k stabilnosti sklepa, katere pa morajo biti močne in hkrati fleksibilne za zaščito sklepa pred poškodbami. Med prve prištevamo sklepno ovojnico, obstranski vezi in vse mišice, ki potujejo preko sklepa. K notranjim strukturam pa spadata križni vezi in oba meniskusa.

Preobremenitev ni edini vzrok za bolečino v kolenu

Vzrok za bolečino v kolenu ni le preobremenitev (npr. šport), ampak tudi obraba sklepnih struktur. To je celo najpogostejši vzrok v srednji/pozni življenjski dobi.

Veliko vlogo pri bolečini v kolenu ima prekomerna telesna teža z/ali dodano nesorazmerno dolžino spodnjih udov ter povečane sile podlage po katerih hodimo ali tečemo. Te sile delujejo preko gležnjev na kolena in tudi na kolke ter hrbtenico.

Več o obremenitvah in neprimerni športni obutvi si lahko preberete tukaj.

Artroskopija – rešitev za poškodbo kolena

Naj bo to poškodba meniskusov, hrustanca ali le znotrajsklepna prosta telesa je artroskopija (toaleta sklepa) sigurno najboljša izbira za zdravljenje poškodb. Kljub temu, da je invazivnost posega minimalna in se funkcija sklepa hitreje povrne smo prav mi tisti, ki moramo biti najbolj dosledni pri izvajanju krepilnih vaj, da bo okrevanje zares potekalo v pravi smeri.  

Kaj moramo vedeti?

Vedno je potrebno slediti navodilom zdravnika in fizioterapevta. Vsak človek zase je individuum in se odziva na poseg drugače.

Po operaciji je cilj, da zmanjšamo oteklino, ponovno vzpostavimo celoten obseg gibanja ter ohranjamo iztegnjen položaj kolenskega sklepa.

Pomembno je, da čim prej poskušamo doseči ponovno osvojitev normalnega vzorca hoje, aktivirati sprednjo stegensko mišico ter s tem povečati stabilnost kolena. 

Mišico aktiviramo z napenjanjem le-te, lahko tudi s pomočjo elektrostimulacije.

4 enostavne vaje za koleno, ki jih morate izvajati takoj po operaciji

Prikazane vaje temeljijo na tem, da zadržujemo prikazan položaj 10 sekund in nato mišico sprostimo. Delamo torej na izometriji, kar pomeni zadrževanje napete mišice v določenem položaju.

1. Vaja – izteg noge, stopalo proti sebi, pritisk noge v žogo

Vaja za quadriceps

2. Vaja – izteg nog, stopala proti sebi, s koleni stisnemo žogo

Vaja za adduktorje kolena

3. Vaja – izteg noge, stopalo proti sebi, pritisk žoge v steno

Vaje za koleno

4. Vaja – pokrčene noge, dvig medenice

Vaja za hamstringe

Zaključek

Preprečite nestabilnost kolenskega sklepa in prehitro obrabo ter poskrbite tako kot za vse ostale sklepe v telesu tudi za ravnovesje v kolenu.

Okrepite štiriglavo stegensko mišico in zagotovite svojemu kolenu, da ponovno poskoči brez strahu. Ne le, da dobro razvita mišica quadriceps omogoča hiter tek in visoke poskoke, tudi naša postava se bo izoblikovala tako, da bodo vaše čvrste noge zasijale v poletnih mesecih.

Imate tudi vi težave pomisleke kaj lahko in kaj ne smete delati po operaciji? Prikazane vaje sigurno lahko!

4.6/5 - (39 ocen)

O avtorju:

11 komentarjev na “4 enostavne vaje za koleno, ki jih morate izvajati takoj po operaciji”

 1. Operacijo se prestal včeraj, opravili pa so mi rekonstrukcijo desnega kolena Križne vezi in meniskus. Kolena ne smem upogibat za več kot 60 stopinj…Tako, da se mi zdi, da četrta vaja v začetku odpade… Kaj mi priporočate, sem pa iz MS…

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Pri vas gre vseeno za omejitev po op., saj je vključena tudi križna vez in večja omejitev gibljivosti. Vsekakor se držite navodil zdravniškega osebja, ki vas je obravnavalo.

  2. Lepo pozdravljeni, zanima me ali mi lahko prosim posredujete nekoliko več informacij o operaciji in se osredotočiti na obisk traumatologa ali ortopeda, saj sama sem dobila napotnice od obeh, zaradi situacije, sem z pretrgano vezjo in poškodovanim meniskusom v mat situaciji , zaradi korona virusa, so se mi vsi termini prestavili, po klicu traumatologa na določen termin, mi je svetoval le čuvat nogo, ljudje dobro zivijo z tako poškodbo, operacijo pa pod vprašaj, saj je zelo zahtevna , tezka in jo odsvetuje glede na to , da sem stara 49 let, čeprav sem izrazila željo, da bi le to opravila, saj želim še hoditi brez skrbi na kak hrib in tudi sestopiti brez težav, in sem povedala, da ne bi želela težav v starosti in hoditi z opornicami, če se sedaj še tem težavam lahko izognem.

   Hvala in z lepimi pozdravi
   Barbara

   1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

    Pozdravljeni, se opravičujem za nekoliko pozen odgovor. V kakšnem stanju je dejansko vaše koleno bo najbolje vedel po pregledu specialist ortoped. Ker ne poznam v celoti ozadja in obsega poškodbe vam težko konkretno svetujem glede op. posega. Načeloma se je operacija s pravilno in takojšnjo rehabilitacijo izkazala v moji praksi kot izjemno uspešna. Vsekakor, če aktivno živite potrebujete nogo brez bolečin. Težko bo poškodovan meniskus telo samo pozdravilo, kar je še več, dodatno obremenjevanje že načetega meniska lahko povzroča pospešen proces razgradnje meniskusa. Posledično imate večjo možnost za kakšna prosta telesa (delčke meniskusa) v kolenskem sklepu, ki dražijo skepno ovojnico in povzročajo vnetje s pridruženo bolečino.
    Vsekakor so priporočene vaje za krepitev sprednje stegenske mišice ter proprioceptivne (ravnotežne) vaje, ki stabilizirajo kolenski sklep. Z rednim izvajanjem se počasi tudi akutna bolečina pomirja. Če pa bo bolečina ob večji aktivnosti izvenela pa vam ne morem obljubiti.

   2. Sabina Tajnsek

    Spostivana ga. Barbara!

    Tudi jaz sem ena tistih, ki sem korono prezivela s hudo poskodovanim kolenom. 17.5. Bila ze operirana-rekonstrukcija ACL in se sanacija ostalih poskodb. Zelo zadovoljna glede kirurga in dostopa. V kolikor potrebujete pomoc, vam s prve roke povem vse kar vas zanima, saj so tudi pri meni bile ovira leta. Moj kontakt 031 880 316!
    Lep pozdrav!
    Sabina

    1. Pozdravljena Ga Sabina, ker tudi mene čaka rekonstrukcija acl, me zanima, kje oziroma pri kom ste bila operirana. Hvala! Špela

 2. Pozdravljeni
  prosim vas za pomoc- kdaj in koliko lahko hodim po op kolena?
  hvala za odgovor

  Ali je mozno k vam tudi hodit na kaksne vaje?
  op je bila 25.65.20

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Ker so lahko podobne patologije/poškodbe tudi med seboj razlikujejo zaradi človeškega faktorja, vam poda vsa navodila vaš operater po posegu ali na kontrolnem pregledu. K meni je možno hoditi na vaje, čeprav to navadno vodeno izvajajo kineziologi. Prikaže se vam pravilna izvedba tistih začetnih rehabilitacijskih vaj, ki jih izvajate do nadaljnjega v domačem okolju, na sami fizioterapiji pa se posvetiva kolenu na drugačen način (odpraviti bolečine in oteklino ter izboljšati gibljivost s pomočjo aparatur in manualnim pristopom).

 3. Spostovani,
  Pred sestimi tedni sem operirala koleno (zamenjava celotnega sklepa). Ko hodim cutim v kolenu pokanje. Kaj naj to pomeni?
  In koliko casa po operaciji lahko zacnem z voznjo sobnega kolesa in koliko casa?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  1. Ajda, dipl. fiziot.

   Spoštovani, endoprotetika včasih potrebuje tudi več kot leto dni, da se “vleže” in se telo prilagodi na material v celoti. Pokanja, občasne bolečine in zatezanje je po takšnem posegu normalno. Slediti je potrebno navodilom operaterja – v praksi lahko po zacelitvi šivov pričnete s počasnim kolesarjenjem na sobnem kolesu, razgibavanjem (tako pasivnim kot aktivnim) ter pričnete z nežnimi/enostavnimi vajami za kolenski sklep. Vključuje se zgodnja fizioterapija takoj po odstranitvi šivov in voden proces aktivnosti s pomočjo fizioterapevta. Če imate možnost obiska samoplačniških terapij vam to toplo priporočam, saj boste preko javnega zdravstva predolgo čakali na ustrezno rehabilitacijo – razen, če boste po hitrem postopku v zdravilišču.
   Hitro okrevanje vam želim in vse dobro,
   Ajda

 4. Ali je potrebno po artroskopiji kolena res hoditi z berglami? Na odpustnici piše en teden. Jaz bi že prej lahko hodila brez bergel, pa ne vem, če je to priporočljivo. Kako pa je s hojo? Kdaj začeti in koliko hoje se priporoča?

  Lepo vas pozdravljam in hvala za odgovor!

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja