Bolečine v vratu in rami so velikokrat povezane

Bolečine v vratu in rami so lahko povezane. Velikokrat se zgodi, da človek občuti nevrogeno (preneseno) bolečino v rami kot posledica draženja živčnih struktur v vratni hrbtenici. Gre za skupno ime za bolečino, ki se v ramenski sklep prenaša preko živcev, ki so bili na poti iz spinalnega kanala utesnjeni, nadraženi ali celo poškodovani. 

Tudi vi večino dneva presedite za računalnikom ali pa izvajate delo v prisiljenih položajih? Morda preko dneva tudi preveč časa preživite na telefonu s sključeno glavo? So vaše mišice oslabele zaradi premalo gibanja? Vse to je lahko vzrok za vaše bolečine v vratu in rami oziroma prenesene bolečine iz vratu v ramo. 

Bolečina v vratu

Bolečine v vratu so zelo pogosta težava

Približno dve tretjini celotnega prebivalstva vsaj enkrat v življenju občuti bolečino v vratnem delu hrbtenice, ta je v 3-4% vzrok za obisk osebnega zdravnika.). Bolečine so lahko lokalizirane izključno v vratni hrbtenici ali pa se širijo v zgornje okončine (v nekaterih primerih celo v spodnji del trupa). 

Obraba vratne hrbtenice

Premalo gibanja in s tem šibke stabilizatorske mišice, dvigovanje težkih bremen, ukvarjanje s športi, ki zahtevajo ogromno rotacij in gibov glave nazaj so vse rizični faktorji za nastanek zgodnjih obrab vratne hrbtenice. 

Z leti pride do degenerativnih sprememb v hrbtenici – posedanja posameznih segmentov zaradi dehidracije diskov (medvretenčnih ploščic). Najpogosteje je vzrok za spremembe v vratni hrbtenici starost, vsekakor pa je velik faktor način življenja, ki ga živimo. Vratna hrbtenica v skeletu in z njo povezana bolečina v vratu

Skozi življenje se zmanjša dovajanje hranil medvretenčnim ploščicam, s čimer se višina ploščice zniža. Posledično se lahko pojavijo protruzije na posameznih segmentih vratne hrbtenice ali celo herniacije

 

Prenesene bolečine iz vratu v ramo in/ali roko 

Večina ljudi občuti bolečine v vratnem predelu in zatilju, kar imenujemo aksialna bolečina. 

Redkeje, vendar še vedno relativno pogosto se pojavlja radikulopatija. To pomeni, da gre bolečina iz vratu v ramo oziroma se širi v ramo po dermatomu – oživčenem predelu kože glede na to, katera živčna korenina je prizadeta. 

Ne le v ramo, neprijetni občutki kot so mravljinčenje, hlad, pekočina, topa bolečina se lahko širijo vse do prstov na roki. 

Nekaterim pa je znana mielopatija, kjer je nevrološka simptomatika izražena tudi v spodnjih okončinah. 

Kako vemo ali je krivec za bolečine vrat ali rama? 

Anamneza je tista, ki nam pove največ. To pomeni pogovor s pacientom, kjer bolnik pove čim več podatkov o sebi in nastanku poškodbe. Na podlagi povedanega lahko že delno sklepamo kaj je vzrok za bolečine. Vsekakor pa je potrebno s kliničnimi testi in slikovno diagnostiko (rentgen, magnetna resonanca, ultrazvok) preveriti posamezne telesne segmente. 

Kadar je vzrok za bolečine rama, potem bo prisotna v rami vedno omejena gibljivost vsaj v eni smeri oz. bo občutljiv test proti uporu. 

Kadar v rami ni težave v smislu omejene gibljivosti ali bolečega testa proti uporu ali občutljivosti na dotik, lahko sklepamo, da gre za težave s hrbtenico ali bolečino povezano z notranjimi organi (redkeje kakor vratna hrbtenica).

Tudi vratno hrbtenico je potrebno pregledati in natančno opredeliti vzrok bolečine. 

 

Fizioterapija – bolečine v vratu (in rami)

Večina sprememb v vratni hrbtenici se zdravi konzervativno – s pomočjo fizioterapije. 

Za odpravo bolečine v vratu in rami so najboljše mobilizacijske tehnike

Fizioterapija odlično rešuje težave povezane z vratno hrbtenico. Pri bolečini v vratu se uporablja sodobne aparature v kombinaciji z manualnimi tehnikami, ki skrbijo za izboljšanje pacientovega počutja. 

Bolečina v vratu in rami zahteva mobilizacijo vratne hrbtenice

Izjemno koristno in prijetno za pacienta je mobilizacija vratne hrbtenice (tudi manipulacija v kolikor je to indicirano), ki mu poveča gibljivost in morebiti utesnjene živčne strukture. To pomeni, da fizioterapevt posamezna vretenca premika in jim daje možnost lahkotnejšega gibanja ter preprečuje posedanje vretenc. 

Aparaturna podpora za bolečine v vratu in rami je nujna

Ostale aparature so primerne za pomiritev vnetij, sproščanja muskulature in izboljšanje lokalnega metabolizma. Uporablja se Tecar terapija za aktivacijo naravnih obnavljalnih procesov, ultrazvočna terapija za ciljano preprečevanje vnetja in hitrejše celjenje, protibolečinska/protivnetna elektroterapija, magnetno terapijo ter ventuze

Dolgoročno pa brezbolečinsko stanje vzdržujete le s primernimi vajami, ki vam jih prikaže fizioterapevt ali kineziolog

 

Pogosta vprašanja – bolečina v vratu in rami

Bolečine v vratu in v hrbtu

Bolečine v vratu in hrbtu (prsnem in ledvenem delu hrbtenice) so največkrat povezane. V kolikor imate težave z vratnim predelom je najverjetneje prišlo do sprememb v hrbtenici tudi v ostalih segmentih. 

Z nežnimi mobilizacijskimi tehnikami za hrbtenico lahko težave ublažimo ali odpravimo s fizioterapijo v doglednem času. 

Bolečine v vratu in čeljusti

Bolečine v vratu in bolečine v čeljusti lahko povzročajo prenapete vratne mišice, ki prenašajo bolečino v tudi v čeljust. Vzorci prenesene bolečine trapeziusa in malih vratnih stabilizatorjev osupnejo še največjega poznavalca. Trigger point terapija za vrat

Bolečine se lahko prenašajo za uho, v lice, sence ter za oči. Uspešno se težave z zakrčenimi mišicami v vratni hrbtenici rešujejo s trigger point terapijo. S to terapijo sproščamo specifične točke v mišicah in dosežemo večji pretok krvi in zmanjšano vzdraženost živcev.

Glavobol in bolečine v vratu in rami 

Težave z vratno hrbtenico lahko sprožijo glavobol. Prenapete mišice in pa slaba telesna drža vpliva na prisotnost glavobola (največkrat tenzijskega tipa), ki traja od ene pa vse do 6 ur. Značilno za glavobol, ki izvira iz vratu je, da je največkrat bolečina enostranska, saj je tudi enostransko mišični spazem bolj izražen. 

Sproščanje mišic, mobilizacija vretenc, zmanjšanje stresa in gibanje na svežem zraku bodo blagodejno vplivali na vaše počutje. Poiščite strokovnjaka fizioterapevta za odpravo vaših težav.

 

4.6/5 - (5 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja