Bolečina na notranji strani kolena – 3 najpogostejši razlogi

Bolečina na notranji strani kolena in nasploh bolečina v kolenu nas ne sme preveč presenetiti, saj skozi leta zaradi obremenitev pride do obrabe in poškodbe kolenskih struktur. 

Podaljševanje življenjske dobe in s tem starejše prebivalstvo ter izkoriščanje prostega časa za intenzivne vadbe vodi do ortopedskih obolenj kolena, ki so po pogostosti takoj za patologijami hrbtenice

Kaj povzroča bolečine v kolenu?

Koleno nas boli zaradi poškodbe sklepnih in obsklepnih struktur, katero povzroči vnetno stanje v kolenskem sklepu. Ne pozabimo na naš sklepni hrustanec, ki ni oživčen, zato le-ta sam od sebe ne povzroča bolečine. 

Vnetno stanje spremlja, kot zaščitna funkcija kolena, povečana sklepna tekočina v sklepu ali oteklina. Oteklina nastane zaradi draženja struktur znotraj sklepa, še posebej pa govorimo tu o iritaciji sklepne ovojnice, ki je izjemno občutljiva in inervirana. 

Velikost otekline nam navadno tudi pove kako obsežna je poškodba v kolenu. Z velikostjo otekline se običajno povečuje tudi bolečina. 

Kako natančno določiti diagnozo (bolečina na notranji strani kolena)?

Prvo je potrebno poznavanje anatomije in biomehanike sklepa, zato laično postavljanje diagnoze v domačem okolju ne bo nikoli obrodilo sadov. Vzrok bolečine v kolenu ločimo glede na lokalizacijo – spredaj, zadaj, na strani ali celotno koleno. 

Vedno je potrebno opraviti klinično testiranje z rokami in dobro iz anamneze razbrati mehanizem poškodbe, ob upoštevanju starosti poškodovanca, spola, možnih predhodnih poškodb… Kot skorajda obvezno dopolnilo k anamnezi in kliničnemu testiranju pa potrebno pri kolenu imeti opravljeno slikovno diagnostiko RTG ali MRI. 

Bolečina na notranji strani kolena

Pomembno je dobro poznati in vedeti kje ležijo posamezne anatomske strukture ter kaj je naloga določenega dela v kolenu ali okoli kolenskega sklepa. 

Bolečine na notranji strani stegna – ali ste vedeli?

Bolečina v kolenu se velikokrat pojavi tudi zaradi prenesene bolečine iz kolka. Kadar testiranje kolenskega sklepa ne pokaže zanesljivih znakov za določeno poškodbo je potrebno pregledati še kolčni sklep in tudi hrbtenico. Še kako pogosto je vzrok za bolečine v kolenu prav težave z ledvenim delom hrbtenice.

Bolečina na notranji strani kolena

Bolečina na notranji strani kolena najpogosteje nastane zaradi poškodbe medialnega meniskusa, poškodbe notranje stranske kolenske vezi, vnetja narastišča primikalk kolka, osteoartroze ali celo zloma. 

Poškodba medialnega meniskusa – bolečina na notranji strani kolena

Kolenska meniskusa, medialni in lateralni, sta kakor dva blažilca oziroma vezivno-hrustančna vložka. Skrbita, da sklepne strukture med seboj gladko drsijo, ohranjata hrustanec lubrificiran, blažita pritiske ter pripomoreta k večji stabilnosti sklepa še posebej med rotacijskimi gibi. 

Ali ste vedeli, da je medialni meniskus 20x pogosteje poškodovan kakor lateralni meniskus? Meniskus je najpogosteje poškodovan med rotacijskimi gibi kolena, v kolikor je že degenerativno spremenjen pa se lahko poškoduje že ob normalnih obremenitvah. 

Kolenski sklep in poškodba meniskusa

Poškodbe medialnega meniskusa se med seboj razlikujejo: lahko so prečne, vzdolžne, oblika košarice, degenerativne …Največkrat je potrebno meniskuse operirati, jih zašiti, kakšen delček celo odstraniti. 

Pekoča bolečina na notranji strani kolena je lahko eden od simptomov

Značilno za poškodovan medialni meniskus je ostra bolečina v predelu sklepne špranje, ki se lahko prenaša tudi v sprednji del kolena. V kolenu lahko posameznika tudi pika, ima občutek preskakovanja in nestabilnosti ter občutek pekočine

Zdravljenje poškodbe medialnega meniskusa

Pri lažjih poškodbah se predpiše le mirovanje in določen čas brez večjih obremenitev ter fizioterapija za kolenski sklep. Za čim hitrejše okrevanje in povrnitev funkcije kolenskega sklepa se predpišejo in prikažejo vaje za krepitev sprednje stegenske mišice ter opravi aparaturna fizikalna terapija. Slednja deluje protivnetno in protibolečinsko.

Tudi, če vam morajo opraviti operacijo so vaje za krepitev sprednjih stegenskih mišic še kako nujne, saj bo koleno po posegu z okrepljeno muskulaturo veliko hitreje okrevalo. 

Da bo kolenski sklep polno gibljiv in močan je potreben čas, ki variira od posameznika do posameznika glede na obseg posega in “popravila” v samem kolenu. Zato se je potrebno držati navodil operaterja in k rehabilitaciji pristopiti načrtovano. 

Preberite še blog o rehabilitaciji po operaciji meniskusov in si poglejte 4 ključne vaje za kolenski sklep po operaciji meniskusa.

MCL poškodba – medialni kolateralni ligament

Z medialne strani koleno stabilizira medialni kolateralni ligament (MCL). Ima obliko trikotnika, ki veže medialni skrajni del stegnenice in medialno ploskev golenice v predelu prirastišča mišic (m. sartorius, gracilis in semitentinosus oz. skupno imenovani pes anserinus). 

Med upogibom kolena se pomakne nazaj, pri čemer se napnejo predvsem sprednja vlakna. Pri iztegnitvi pa se pomakne naprej, pri čemer se napnejo zadnja vlakna. MCL preprečuje preveliko zunanjo rotacijo golenice, zato se prav ob rotacijski poškodbi lahko MCL izolirano poškoduje. 

Kako vemo, da gre za poškodbo medialnega kolateralnega ligamenta?

Pri poškodbi medialnega kolateralnega ligamenta posameznik občuti močno bolečino na notranji strani kolena, točkovno nekoliko nad ligamentom, koleno lahko tudi zateče in je v gibanju omejeno.

Zdravljenje poškodbe MCL – bolečina na notranji strani kolena

K poškodbi MCL najpogosteje pristopimo konzervativno. To zajema v prvi fazi tretma manualne prečne frikcije, kjer preprečimo nastajanje zabrazgotinjenih vlaken in spodbujamo elastičnost tkiva. Gre za tehniko, kjer z rokami obravnavamo obolelo mesto na način prečnega masiranja vlaken ligamenta v določenih časovnih zaporedjih. 

Testiranje kolenskega sklepa

Brez prečne frikcije MCL v naši ambulanti ne obravnavamo pacienta, zato ker se je v praksi pokazalo, da znatno pospeši proces rehabilitacije ter praktično v celoti prepreči možnost nastanka kroničnega vnetja/bolečine. 

Poleg prečne frikcije je obvezna tudi uporaba fizioterapevtskih aparatur, kot so ultrazvočna terapija, Tecar terapija, protibolečinska elektroterapija… Med najpomembnejše rehabilitacijske pristope pa štejemo tudi kinezioterapijo oziroma terapevtske vaje, s katerimi stabiliziramo kolenski sklep in aktiviramo funkcijo ligamentov (propriocepcija). 

Vnetje narastišča primikalk kolka – burzitis

Burzitis pomeni vnetje sluzne vrečke oziroma blažilca trenj med posameznimi strukturami v kolenu, npr. kostjo in tetivo. Vnetju burze na notranji strani kolena rečemo burzitis pes anserinus ali vnetje sluzne vrečke v predelu narastišča primikalk kolka. 

Zanimivo pri tovrstni patologiji je to, da je bolečina ponavadi prisotna tudi v mirovanju in ne le ob gibanju. Tkivo lahko pordeči in postane toplejše. Obolelo mesto je tudi boleče na dotik.

Burza se najpogosteje vname zaradi preobremenitve, močnega udarca, revmatoidnega artritisa…Pogosto pa trpijo za tovrstnim burzitisom tisti, ki imajo noge postavljene v obliki črke X, kar povzroči prekomerni razteg in s tem pritisk struktur na notranjo stran kolena.

Fizioterapija – bolečina na notranji strani kolena (burzitis pes anserinus)

Fizioterapevtski postopki za odpravo burzitisa narastišča primikalk kolka na kolenskem sklepu so namenjeni odpravi vnetja in bolečine. To zajema protibolečinsko srednje frekvenčno elektroterapijo in protivnetno delovanje ultrazvoka, Tecar terapijo, tudi magnet. 

Zaključek

Ne odlašajte s pregledom pri zdravniku specialistu ter opravite slikovne diagnostične postopke in ukrepajte takoj z zdravljenjem. Nemoteno delovanje kolenskega sklepa nujno potrebujemo za aktivno življenje. Bolečina na notranji strani kolena nam pa to onemogoča.

 

4.6/5 - (8 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja