Gaming poškodbe (odpravite bolečine v hrbtenici zaradi ešporta)

Gaming poškodbe so sestavi del gaming življenja. Ešport, kot ga tudi poimenujemo danes, ni več samo hobi, ampak je za marsikoga postal odličen finančni vir v življenju. Profesionalni gamerji lahko zaslužijo celo do 10 milionov dolarjev na posameznem gaming turnirju. 

Gaming industrija v izjemnem vzponu

Številke kažejo, da je ešport najhitreje rastoč trg in na najboljši poti do naziva najbolj donosnega športa. Gaming industrija naj bi po Forbesovi oceni bila vredna več kot 1 bilijon dolarjev in štela 443 milijonov aktivnih udeležencev. Napoveduje se tudi, da bi se gaming uvrstil do leta 2024 na seznam športov, ki sodelujejo na olimpijskih igrah. 

Z izjemno hitro rastjo aktivno sodelujočih v ešportu, rastejo tudi gaming poškodbe. Sedeče “delo” do celo več kot 12 ur na dan in konstantni fokus v računalniški ekran prikrajšata človeka za vsakodnevno telesno aktivnost, ki je nujna za ohranjanje dobrega psiho-fizičnega stanja. Gaming industrija v porastu

Upoštevati nasvete za redno aktivnost in ustrezno število pavz na sedečem delovnem mestu v kombinaciji z zdravo prehrano je ključnega pomena. Kaj pa, ko je za vse to že prepozno in se soočate z bolečino? Fizioterapevtske smernice in pravilni pristopi so še kako pomembni za hitro okrevanje. 

Gaming poškodbe 

Med gaming poškodbe spada na prvem mestu bolečina v hrbtenici. Zaradi dolgotrajnega sedenja je sigurno ena najbolj pisanih in branih tem na spletu. Najpomembnejši faktor pri zdravem, dobrem, ergonomskem sedenju je tisti, pri katerem ne sedimo oziroma imamo aktivni odmor

Igralna drža je le sedeč statični položaj, v katerem telo ohranja specifično držo. Takšna drža ustvarja izjemno napetost in neravnovesje v delovanju muskulature. 

Najbolj vpliva sedeč položaj na kolke in ramenski obroč ter trebušno steno. Upogibalke kolka postanejo skrajšanje in neprožne, enako se zgodi s prsnimi mišicami, kot dodatek pa oslabi tudi trebušna stena, ki je kakor močan steber naši hrbtenici. 

Takšna drža vleče telo naprej v sključen položaj, medtem pa slabijo tudi hrbtne mišice, ki so preraztegnjene in šibke. Za lažje razumevanje si lahko preberete tudi članka o ustreznem gibanju hrbtenice in možnih poškodb hrbtenice zaradi zunanjih dejavnikov.

Odpravite bolečine v hrbtenici zaradi dolgotrajnega sedenja

Bolečine v križu in vratnem delu dolgoročno preprečuje le redna telesna kardio aktivnost in s pomočjo izbranih aktivnih vaj okrepljena muskulatura. 

Vsekakor vam lahko fizioterapevt v veliki meri s pomočjo manualne terapije in drugih metod pomaga odpraviti bolečine. Vzdrževati optimalno stanje brez bolečin pa mora vsak posameznik sam.Odpravljenje težav v hrbtenici

Največkrat postavljeno vprašanje je: “Katere vaje naj delam”? 

Delajte tiste vaje, ki krepijo mišice iz zgoraj naštetih težav. Najpomembneje je odpreti prsni koš na način, da okrepite zgornje hrbtne mišice in lopatice približate hrbtenici, stabilizirate trebušno steno in okrepite zadnjico s spodnjimi okončinami. 

Lahko izvajate terapevtske vaje, primerne za tiste z močnimi bolečinami v hrbtenici ali pa nekoliko bolj napredne vaje, za tiste z občasnimi blažjimi težavami.

Zbirka brezplačnih terapevtskih vaj

V primeru resnejših težav poiščite pomoč zdravnika specialista, ki bo podal natančno diagnozo in nadaljnja navodila za rehabilitacijo v fizioterapevtski ambulanti. 

Gaming poškodbe – preventiva za bolečine v hrbtenici 

Ne prenehajte z vajami, ko vam je bolje. Naj postane to način življenja. Občasno si privoščite tudi terapevtsko masažo, fokusirano na točkovno sproščanje ledvenega in vratnega predela. 

Nekateri hrbtenico tudi redno raztezajo s pomočjo trakcijske mize, da ohranjajo medvretenčne ploščice hidrirane in vzdolžne ligamente ob hrbtenici prožne, s čimer zmanjšajo možnost nepravilnosti oz. prehitrega posedanja vretenc. 

Redna uporaba masažnega valja ali foam rollerja je odlična izbira za sprostitev mišičnih ovojnic (fascij). Masažni valj je eden izmed pripomočkov, ki je cenovno ugoden in dostopen širši množici ljudi za izvajanje samomasaže.Sproščanje fascij z masažnim valjem

Posameznik pri vadbi z valjem uporablja lastno težo za pritisk na mehko tkivo. Valj lahko uporabite za masažo kateregakoli dela telesa, najbolj pa je priporočljiv za masažo nog (meča, sprednja in zadnja stegenska mišica, ritne mišice), hrbta ter prsi.

V način gaming življenja pa vključite tudi pravilno izbiro stola in zavestno poravnano pozicijo telesa. 

Kratki nasveti za razbremenjeno sedenje in večjo zbranost 

Glava in vrat

Za preprečevanje pritiska na diske v vratni hrbtenici in ohranjanje sproščene vratne muskulature ter ramenskega obroča se je priporočeno držati slednjih priporočil:

  • lopatice pritegnite nekoliko skupaj in nazaj, ramena naj bodo sproščena, komolci podprti na naslonjala za roke in se sproščeno naslonite z zgornjim delom hrbta na naslonjalo
  • glavo v celoti naslonite na podprto naslonjalo za glavo na način, da boste brado nekoliko približali grlu oz. kot bi želeli glavo nekoliko povišati

Ledveni predel in položaj nog

V kolikor imate prilagodljiv stol, potem naslonjalo stola v primerjavi s sedalom nastavite na 90 ali največ 120 stopinj naklona. Ledveni del hrbtenice prislonite čim bolj k naslonjalu.

Gaming poškodbe

Nekateri stoli imajo že vgrajeno ledveno oporo (izbočen del na stolu), ki nudi pravilno ukrivljeno hrbtenico v času sedenja. Če kateri stol tega nima ni popolnoma nič narobe, saj si lahko sami s svitkom brisače sami ustvarimo pravilen položaj ledvene krivine.

Noge naj bodo sproščene pod kotom 90 stopinj v kolku in kolenu, bedra pa naj se po celotni površini vse do kolenske zgibe dotikajo stola. Sedež naj bo blizu kolen rahlo ukrivljen in polnjen s kvalitetnim polnilom. 

Nog ne imejte prekrižanih ali spodvitih pod zadnjico, saj lahko vsaka stranska deviacija ali drug nagib hrbtenice povzroči disfunkcijo v sakroiliakalnem sklepu, bolečino v križu ali sindrom piriformisa.

Računalniški zaslon

Računalniški zaslon na bi bil približno 50 cm oddaljen od oči, zgornja tretjina računalniškega zalona pa naj bi bila v nivoju z očmi. 

5/5 - (3 ocene)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja