Osteoporoza pogosta pri ljudeh zdravljenih s kortikosteroidi

Tudi vi poslušate babice in dedke kako jih vse boli? In vedno so krive žile ali otrdele mišice zaradi dela na vrtu! Le nekateri se pritožujejo nad kostmi, ki jih napada osteoporoza, pa vendar so te velikokrat krive za lokalizirane bolečine.

Počasno, tiho, neopazno in dolgoletno redčenje kostnine lahko privede do manjših ali večjih zlomov, ki vključujejo vse posledice, prav tako tudi zmanjšano kakovost življenja zaradi bolečine in zmanjšanje gibljivosti.

Bolezen kostnega sistema

Osteoporoza je bolezen kostnega sistema, ki se manifestira kot zmanjševanje gostote, čvrstosti kosti, vsebnosti apnenca in povečanje krhkosti kosti. Gre torej za motnje mikroarhitekture in poroznosti kosti.

Videz izpranih kosti zaradi osteoporoze

V začetnem stadiju osteoporoza ne boli, pozneje pa lahko povzroča neopredeljene in močne bolečine.

Najbolj značilni so osteoporotični zlomi (že ob lažjih padcih) vretenc, kolka in podlakti tik nad zapestjem.

Kljub temu se pojavlja hitra utrujenost, nedoločene bolečine v nogah in hrbtenici, bolečine v ledvenem delu hrbtenice, izguba višine, fleksija trupa ter videz “izpranih” kosti na rentgenskem posnetku.

Prvi znaki po 50.letu

V prvem življenjskem obdobju (do 20. leta) prevladuje pospešena in močna izgradnja kosti. V srednjem obdobju potekata izmenično enakomerna izgradnja in razgradnja ter se prične počasen upad kostne mase pri obeh spolih.

Po 50. letu pa prične potekati izgradnja kosti z nastajanjem osteoporoznih sprememb. Pri ženskah je še posebej pospešena prvih nekaj let po menopavzi, saj se takrat zmanjša nastajanje ženskih spolnih hormonov – estrogena.  

Poznamo:

 • primarno osteoporozo (postmenopavzalna in senilna)
 • sekundarno osteoporozo (endokrini vzroki, gastrointestinalni vzroki, revmatske bolezni, imobilizacija, drugi patološki procesi na kosteh)

Osteoporoza pogosta pri ljudeh zdravljenih s kortikosteroidi

Na dejavnike kot so spol, starost, dednost nimate vpliva. Imate pa ga pri izbiri načina življenja.

Faktorji rizika (na kaj lahko vplivamo):

 • dolgotrajajoč vnos kalcija, vitamina D in beljakovin
 • kajenje, alkohol, kava, šibko zdravje
 • nizek indeks telesne mase
 • pomanjkanje estrogena
 • pogoste padce
 • neprimerno telesno aktivnost

Zdrava prehrana bogata z vitaminom D

Delno lahko vplivate na vnos zdravil in zdravljenje bolezni (pljučne bolezni, bolezni prebavil, revmatske in avtoimune bolezni) , ki povzročajo osteoporozo ali jo poslabšujejo. Pri tem mislimo tudi na kortikosteroide.Osteoporoza pogosta pri ljudeh zdravljenih s kortikosteroidi

Kortikosteroidi so vpleteni v številne fiziološke mehanizme, kot na primer odziv na stres, imunski odziv in uravnavanje vnetja, presnovo ogljikovih hidratov in beljakovin, uravnavanje elektrolitov v krvi in vedenje.

Zdravljenje s kortikosteroidi ima določene prednosti (npr. blokade), vendar so prav tako velik povzročitelj razgradnje hrustanca in kostne mase, kar dolgoročno izjemno škoduje.

Osteoporoza je pogosto prisotna pri ljudeh, ki imajo težave s prekomernim delovanjem ščitnice, ščitničnih žlez in nadledvičnih žlez, boleznimi črevesja in ledvic ter anoreksiji nervozi.

Merjenje kostne mase – denziometrija

Merjenje gostote kosti se priporoča predvsem za:

 • ženske v predmenopavzi
 • moške s faktorji rizika
 • osebe z izgubo višine večje od 4cm
 • osebe, ki so bile zdravljene s kortikosteroidi

Kadar z meritvijo ugotovijo rahlo zmanjšanje kostne mase potem še ne pomeni, da imate osteoporozo. Gre za pojav imenovan osteopenija, pri kateri ni večjih možnosti zlomov kosti, je pa sicer prognoza za pojav osteoporoze pozitivna.

V tem primeru je še posebej potrebna edukacija o pomembnosti zdravega življenjskega sloga, zadostni vnos kalcija in vitamina D.

Zdravljenje in fizioterapija

Z določenimi zdravili lahko uspešno ohranjate kostno maso in preprečujete morebitne zlome kosti. Le zdravnik vam bo znal pri tem najbolje svetovati in določiti primeren odmerek zdravil.

Ena izmed poglavitnih “vrst zdravil” je redno gibanje. Z gibanjem ohranjate vaš sistem v pogonu, krepite mišice, ohranjate ravnotežje in tako z močnim telesom zmanjšate možnost padcev.

Osteoporoza in gibanje

Ne pozabito na uravnoteženo prehrano. Dobrodelno delujejo sadje, zelenjava, neoluščena žita, semena, oreščki in druga živila, ki ne povzročajo povečane zakisanosti našega telesa.

Mnogi starostniki se odločijo za individualno ali skupinsko vadbo v fizioterapevtskih ambulantah, kjer so manjše skupine in prilagojene vaje. Poleg tega vam nudijo tudi možnost drugih vrst terapij, kot so magnetoterapija, protibolečinska elektroterapija, masaže

Zaključek

Kakor pri večini stvari v življenju – sami lahko storimo največ. Izognite se cigaretom, alkoholu in skočite zdravju naproti!

Veliko zlomov je moč preprečiti z zgodnjim odkrivanjem osteoporoze, kar v razvitem svetu predstavlja ne le pomemben ekonomski dejavnik, temveč predvsem človeški.

Z ureditvijo domačega okolja je prav tako življenje nekoliko lažje. Manj tvegano gibanje v stanovanju bo dalo še večjo željo po aktivnostih. Namestitev opornikov, držal in kontrolirano gibanje bo pripomoglo k varnejšemu vsakdanu.

5/5 - (10 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja