Bolečine v mišicah ter fibromialgija

Bolečine v mišicah in otrdelost se pogosto pojavijo v skeletnih mišicah kot posledica naporov, krčev ter poškodb. Prizadete mišice lahko preidejo v stanje daljše napetosti ali krča, to je refleks, ki preprečuje nadaljnjo poškodbo zaradi gibanja.

Bolečine v mišicah

Tudi vi godrnjate zaradi stalnih bolečin v mišicah? Se čutite okorele in brezvoljne? Preberite nekaj napotkov za preventivo in odpravo bolečin.

Bolečine v mišicah

Pojav vlaknastih vozličev (miogeloz)

Napetost mišic je lahko odziv na poškodbo ali konstantno prisilno držo, lahko pa se pojavi tudi zaradi bolečine v drugem delu telesa, pri čemer je motena biomehanika. Kadar postanejo nekatere skupine vlaken v mišicah še posebej napete, jih je mogoče pod kožo otipati.

Ta vlakna se občutijo kot trde in napete strune ali podkožne gmote.  Najpogosteje je to pri zgornjih hrbtnih mišicah (mišici trapezius), vratu in mečah na nogah.

V kolikor vas zanimajo razlogi za nastanek bolečine v mišici trapezius kliknite tukaj.

Mišična napetost ovira lokalni pretok krvi, kar preprečuje normalno mišično delovanje ali zdravljenje poškodovanih mišic. Sproži tudi sproščanje kemičnih snovi (citokine in prostagladine), ki so odgovorni za bolečino.

Če je mišična napetost odziv na bolečino iz ukleščenega živca, napetost še bolj stiska živec in povečuje bolečino.

Drugi vzroki za bolečine v mišicah

Obstaja preventiva?

Kakšno vprašanje, seveda obstaja! Tisto kar poznamo vsi, pa nikoli ne naredimo tako kot je potrebno – stretching oziroma raztezanje mišic. Bodite dosledni in si vzemite zase nekoliko časa po vadbi, da raztegnete mišice in jih tako sprostite.

Privoščite si masažo. Ena najboljših terapij za boleče mišice je masaža. Najprej si privoščite toplo kopel, nato pa še masažo v toplem prostoru. Toplota namreč spodbuja sproščanje mišic.

V kolikor vam primanjkuje časa za obisk bazena ali savne, lahko svoje mišice sprostite kar doma. (Samo)masaža z masažnim valjem ali palico za sproščanje mišic in fascij je idealna rešitev za vaše prenapete mišice.

Blackroll vadba na valju

Najbolj boleče predele pa vam lahko globinsko pregreje tudi fizioterapevt s terapijo tecar ali IR svetilko.

Kaj pa je fibromialgija?

Obstaja znatno prepletanje simptomov fibromialgije s simptomi sindroma kronične utrujenosti, vendar je vzrok za fibromialgijo nejasen.

Fibromialgija je bolezensko stanje. Nekoč so ga imenovali fibrozitis, danes je to mišični revmatizem. Spada med zunajsklepne vrste revmatizma, pri katerem je posameznik močno utrujen, ima motnje spanja ter občuti razpršene bolečine v mehkem vezivnem tkivu telesa. Poleg naštetega so prisotne še motnje vida, bolečine v čeljustnem sklepu, problemi s kožo, nemirne noge in težave z mehurjem. 

Pojavljajo se močne bolečine na prožilnih točkah, pravimo jim tudi trigger točke, ter na kitah mišic.

Simptomi, ki se pojavljajo pri fibromialgiji so:

 • mišični krči, kronične bolečine v mišicahPosvet z zdravnikom
 • zmerna ali huda utrujenost in manj energije
 • nespečnost
 • težave s spominom, koncentracijo in izvajanjem preprostih miselnih nalog
 • bolečine v trebuhu, napenjanje, slabost in zaprtje z izmenično drisko
 • tenzijski glavoboli ali migrene
 • občutek tesnobe, depresija
 • mravljinčenje obraza, rok in nog
 • povečanje tiščanja na vodo
 • občutek otekline v rokah in nogah, brez dejanske otekline
 • zmanjšana toleranca na vadbo in bolečine v mišicah po vadbi
 • otečene bezgavke
 • občutek šibkosti, ki traja še 24h po vadbi

Dosedanje raziskave so celo pokazale, da naj bi ljudje, ki so bili diagnosticirani s fibromialgijo, imeli v hrbtenjačni tekočini spremenjene vrednosti nekaterih kemičnih snovi, ki prenašajo ter krepijo bolečinske signale (neoadrenalin, serotonin, rastni dejavnik živcev…). Tudi hormonsko in imunsko delovanje je bilo tako spremenjeno. Ni pa popolnoma razjasnjeno, ali so te spremembe vzrok ali posledica bolezenskega stanja.

Vodite dnevik prehranjevanja

Če imate fibromialgijo se sigurno sprašujete ali je možno s pravilnim načinom prehranjevanja izboljšati simptome, kot so utrujenost in mišične bolečine.

Nobena vrsta hrane naj ne bi imela pri posameznikih večjih stranskih učinkov ali bila na jedilniku bolnika odsvetovana. Vsekakor pa je vredno spremljati, kako se na določeno hrano odzivate v smislu dobrega ali slabega počutja.

Nekateri znajo biti bolj občutljivi na jajca, gluten, nekatere konzervanse, mleko in mlečne izdelke ali druge skupine alergenov. Zdravniki priporočajo tudi pitje brezkofeinske kave. Kaj odgovarja vam, boste sami vedeli najbolje, zato ne posplošujte zadev in se ne primerjajte z drugimi.

Pravilna in zdrava prehrana

Priporočljivo je vodenje dnevnika vaših dnevnih obrokov. Le tako boste lahko ugotovili, kdaj so se simptomi vaše bolezni poslabšal, glede na to kaj ste takrat zaužili.

Še nasvet – nekateri ugotovijo katera hrana je tista, ki jim da moči in ki je dober borec proti utrujenosti. Uporabite jo v primerih, ko vas lovi zaspanost  in jo ustavite.

Zakaj obiskati fizioterapevta

Fizioterapija je prava izbira, saj vas bo fizioterapevt poučil o spremembi načina življenja in najboljšem načinu spopadanja z bolečinami.

 • Učenje pravilne drže je ključnega pomena, saj omogoča učinkovito delovanje vseh mišic.
 • Blago, počasno raztezanje mišic bo ugodno vplivalo na mišično fleksibilnost ter zmanjšalo napetosti v njih.
 • Pregrevanje mehkega tkiva in masažo globokega tkiva bo terapevt uporabil za vaše dobro počutje.
 • Hidroterapija (terapija v vodi) je izvrstna, saj voda pozitivno vpliva na zmanjšanje mišične napetosti, celoten organizem se relaksira, izboljša se obseg gibljivosti v kolikor je le ta omejena.
 • Protibolečinsko elektroterapijo (TENS)  lahko dnevno uporabljate tudi doma.
 • Kinezio taping bo z rahlim dvigom kože pospešil pretok limfe in tako zmanjšal bolečino.

Zaključek

Občutljive, toge in boleče mišice zaradi preveč telovadbe, težkega dvigovanja ali sprememb v telesni kemiji so pogosta težava.

Bolečine v mišicah se lahko pojavijo zaradi prenapetosti le teh. Zakaj pride do prenapetosti? Ali mišice preveč obremenjujemo, ali smo neprestano v položaju prisilne drže, ali pa čutimo bolečine v drugem delu telesa in je pri tem motena celotna biomehanika.

Napeta vlakna lahko pod kožo zatipamo kot kakšne trde gmote (po domače vozliče), ki jih lahko odstranimo na različne načine. Najboljši – sproščanje mišic, ki pomaga blažiti simptome in omogoča, da se poškodovano tkivo hitreje celi.

Fibromialgija je le bolezensko stanje, ki se kaže kot močna utrujenost, izčrpanost, motnje spanje ter razpršena bolečina v mehkem vezivnem tkivu.

Vodenje dnevnika vašega prehranjevanja in obisk fizioterapevta bo pripomogel k ugotovitvi, kako spremeniti način življenja, da boste vsakdan preživeli čim bolj brezskrbno in normalno.

Se srečujete s podobnimi problemi? Vabim vas, da delite svoje mnenje z nami.

4.9/5 - (20 ocen)

5 komentarjev na “Bolečine v mišicah ter fibromialgija”

 1. Lilijana Lipnik

  Stara sem 57 in imam potrjeno fibromialgijo. Še huje je postalo po lanski poškodbi glave. Bolečine po vsem telesu, včasih mravljinčenje, pa topa bolečina. Najhuje je v predelu vratu, obraznih čeljusti in glave. So dnevi, ko ne morem skoraj ničesar, Kljub temu skušam ostati pozitivna. Hodim na sprehode, telovadim. Vključila sem se v društvo za fm. Žal zaradi kovida ne morem na kako srečanje pa tudi razdalja je težava. Skratka, silno bi rada kak nasvet, navezala kak stik s kom, ki ima isto bolezen. Ne vem, če telovadim prav. Na Sočo bom čakala še skoraj 3 leta. Še bi lahko napisala a naj bo zaenkrat dovolj.
  Vesela bom že odgovora.

  Iskrena Hvala. Lilijana

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Pozdravljeni,
   vse kar je v moji moči glede vaše želje je, da je ta komentar viden ljudem, ki iščejo po spletu stvari s podobnimi težavami in se morda najdete.
   Privoščite si kakšne masaže, morda meditacije za sproščanje (uma in telesa), hkrati pa ne pozabite na zmerno aktivnost v vsakdanu, ki je kljub težavam nujna. Vse dobro želim.

 2. Živjo,

  članek je zelo lepo in razumljivo napisan, vse pohvale avtorici.

  Jaz imam tudi podobne težave, ki sem jih omilila s pilates vajami ter 8 x obisk pri fizioterapevtki (privat), ki je kolikor toliko razgibala mojo hrbtenico in mišice, da se sedaj vsaj lahko sklonim in se normalno obujem.
  Bili so časi, ko sem se tudi več kot pol ure trudila, da se obujem
  Glede Soče pa lahko samo povem, da z napotnico s stopnjo HITRO na prvi pregled čakam že 2,5 leti. Predviden termin je februar 2022.

  Očitno so datumi in čakalne vrste tako umetno ustvarjene, da enostavno človek prej poskrbi sam zase.

  Lep pozdrav

 3. Majda Pristav

  Pozdravljeni,
  članek lepo razloži moje težave, ki jih imam že dalj časa in jih do sedaj nisem znala povezati. Močno se strinjam z vsemi nasveti kako omiliti to stanje. Masaže, hidroterapija, raztezanje, savna, vroče kopeli močno omilijo težave.
  Pri sebi sem opazila da je največji vzrok temu prehrana, stres in prekomerna fizična dejavnost takrat kadar se počutim dobro. Ljudje se ne zavedamo dovolj da je nezdrava hrana, ki je tretirana s kemikalijami naš največji sovražnik. Samo ena pomaranča ki ni ekološko pridelana me položi v posteljo za dan ali dva. Pojavijo se hude bolečine v mišicah, slabost, glavobol, zmedenost in prebavne težave. Svetujem vsem, da začnejo kupovati lokalno pridelano hrano, ker ta ni tretirana s kemikalijami za daljši obstoj v skladiščih trgovinskih centrov ali ekološko pridelano.
  Že dalj časa sama pečem kruh iz ekološke moke. Ne jem nobenih izdelkov v katerih so dodani razni konzervansi, paštete, poli salama, hrenovke itd. Pri suhomesnih izdelkih pazim da ne vsebujejo ničesar drugega razen nitrita ki pa je tudi škodljiv. Problem so tudi celi piščanci, zgleda da so tudi pri nas začeli vbrizgavati konzervanse za daljši obstoj.
  Na tržišču je dovolj ekološko pridelanih živil , seveda je cena za približno tretjino višja, ampak vsak naj presodi sam kaj je bolje. Svetujem tudi pregled krvi za Ig protitelesa, ki nam bo povedal katera hrana mam škoduje. V mojem primeru so to vsi mlečni izdelki, nekateri oreščki, olje ogrščice, sezam in še kaj.

  Upam da bodo moje izkušnje komu pomagale do boljšega počutja.

  1. Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

   Hvala za delitev izkušenj. Se strinjam, premalo poudarka je na vnosu primernih živil v telo.
   Vse dobro, Ajda

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja