Terapevtsko jahanje konj ima čudežen vpliv na človeka

Ste šli kdaj mimo travnika ne da bi konja skušali zvabiti z žvižganjem ali cmokanjem k ograji? Sigurno ste se pravkar sami pri sebi nasmehnili. Konji človeka zelo privlačijo. Pa ne le to, konj je za človeka tudi izjemno koristen. Mnogi ljudje imajo takšne in drugačne težave z ravnotežjem, asimetrijo hrbtenice, druge bolečine ter težave psihološke narave. Konji oziroma terapevtsko jahanje konj ima čudežen vpliv na človeka.

Terapevtsko jahanje konj

Terapevtsko jahanje krepi občutke samozavesti

Na konjevem hrbtu se počutimo svobodni, čutimo pozitivno energijo in lahko premagujemo daljave.

Stari Grki so nadnaravno moč konju pripisovali prav zaradi prepričanja in vedenja, da ježa konja dvigne “voljo po življenju in prebudi duha”.  

Konj ima čudežen vpliv na človeka predvsem na zdravstvenem področju, saj vpliva na veliko komponent zdravja. Iz tega se je razvilo terapevtsko jahanje, ki se vse bolj uporablja za zdravljenje gibalno oviranih posameznikov od 6. leta naprej.

Terapevtsko jahanje je v osnovi izjemno prijetno doživetje, saj nastane poseben odnos med človekom in konjem. Jahanje pozitivno vpliva na gibalne in psihosocialne funkcije in dinamično zdravljenje celotnega telesa. Ni usmerjeno le v odpravljanje motenj ali lajšanja bolezni, temveč tudi v razvoj potencialov, socialnosti in humanega odnosa.

Terapevtsko jahanje izvajajo strokovno usposobljeni nevrofizioterapevti ali hipoterapevti 

Za koga je primerno terapevtsko jahanje?

Otroci, mladostniki in odrasli zajemajo praktično vse starostne skupine, za katere je primerno ali terapevtsko-pedagoško jahanje ali hipoterapija ali pa le športno-rekreativno jahanje.

konj in otrok

Najpogosteje se vključujejo v proces terapevtskega jahanja osebe z motnjami v duševnem razvoju, slepi in slabovidni, gluhi in naglušni, gibalno ovirane osebe ter osebe z motnjami vedenja in osebnosti. Sicer pa kdo pravi, da tudi ortopedska obolenja ne “sodijo na konja”?

Pri terapevtskem jahanju se želi človeka vživeti v gibanje konja. Med drugim se tudi:

  • izboljša drža,
  • sprosti telo skozi konjevo gibanje,
  • izboljša ravnotežje in koordinacija,
  • vlije občutek odgovornosti in premagovanje strahu,
  • zviša frustracijska toleranca in okrepi občutek samozavesti,
  • zmanjševa agresiven način vedenja, ipd.

Enakomernost gibov konja ne more stimulirati nobena naprava

Konj vzbuja željo, da bi se človek nanj povzpel. Občutite to tudi vi? Dvig nad okolico, lep razgled, razbremenitev nog… O ja, pa še kako je to lepo.

Konj ne zahteva ničesar, nudi pa ogromno. Nudi nam, da človek reagira na izenačevanje in prilagajanje konjskih gibov, kar obema daje pozitiven občutek. Skozi to prilagajanje se konj in človek zlijeta v eno. Naš govor more biti skladen z govorico telesa, sicer konj ne bo sledil našim navodilom. Neskladje prinaša mnoge težave v komunikaciji, ki lahko pri prizadetih otrocih sproži različne motnje.

Konj “proizvaja” enakomernost gibov, ki jih ne more stimulirati nobena naprava. To imenujemo takt. Konj se vedno prilagodi in uravnoteži tako, da skuša stopiti pod težišče jezdeca ter ga s tem v sedu izravna.

Ali ste vedeli?

Konj na jezdeca prenaša gibalne impulze. Ali ste vedeli, da ta prenos iz konja na človeka v eni sami minuti predstavlja kar 110 nihalnih impulzov? Ti impulzi potekajo v različnih smereh.

  1. gibanje medenice gor – dol
  2. gibanje medenice naprej – nazaj
  3. gibanje medenice stran – nastran
  4. rotacijsko gibanje medenice

Gibanje medenice

Poravnava drže in sprostitev telesa

Trening mišic trupa za vzravnano hojo

Impulzi, ki se prenašajo na medenico, kolke ter na ledveni del hrbtenice iz konja na jezdeca, povzročijo nastajanje takšnih gibalnih vzorcev, ki so enaki človekovi pravilni vzravnani hoji. Tako v razbremenjenem položaju spodnjih udov krepimo mišice trupa.

Kot že omenjeno, medenica prevzema večdimenzionalno gibanje. Mobilna medenica je nujno potrebna za vzdrževanje sedenja in vzravnavo trupa. Želena vzravnanost trupa pa ne sme biti napeta, temveč dinamična in hkrati stabilna.

Udi sprejemajo stimulacijo gibanja preko trupa – pravilne drže, iz katere izhaja tudi pravilna drža rok, nog in glave. Slednja mora biti postavljena s temenom na najvišji točki.

Zaključek

Ta kratek članek je le kapljica v morju podatkov na temo terapije s konji. Lahko bi rekli, da je namenjena laikom kot spodbuda.

Če oklevate o obisku tovrstne terapije, ne odlašajte. Sigurno vam ne bo žal, v kolikor boste obiskali kakšnega od hipoterapevtov ali pa le odjahali uro pod nadzorom za lastno zadovoljstvo in sprostitev.

5/5 - (5 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja