Plantarni fascitis – preobremenitvena poškodba

Ste morda prav vi med tistimi, ki trpijo za bolečinami v peti? Ali pa mogoče občutite jutranjo togost v podplatu? Imate kdaj občutek napetosti ahilove tetive? Se vam pojavi bolečina pri stoji na prstih? Vse to so lahko simptomi za plantarni fascitis.

Plantarni fascitis – preobremenitvena poškodba

Plantarni fascitis (angl. plantar fasciitis) je izraz za vnetje tetive stopalnega loka.

Gre za simptom preobremenitve gibalnega sistema. Kadar preobremenite telo, in s tem tudi stopalo, pride do vnetja fascije kar posledično povzroča bolečino. Nastane delna natrganina oziroma poškodba tkiva v predelu plantarne fascije, katero lahko povzroči nenaden skok, zasuk ali pospešek.

Dejavniki tveganja za nastanek tovrstne poškodbe so lahko tudi zmanjšana prožnost mečnih mišic, neprimerna obutev in pa prevelika pronacija stopala (zasuk stopala navznoter) .

Vnetje plantarne fascije

In kaj sploh je fascija?

Razloženo po domače – greste v trgovino in kupite piščanca. Potem pa je potrebno to pipiko “sleči” oziroma odstraniti belo ovojnico, ki ščiti meso.

Približno enaka ovojnica je v vašem telesu. Pa naj bo to okoli mišic, notranjih organov, živcev… Fascija v vašem telesu povezuje vse organske sisteme, saj obdaja vsako celico v telesu. Več o fasciji si lahko preberete tukaj.

Plantarni fascitis predstavlja približno 10% vseh tekaških poškodb

Rekreativni športniki največkrat utrpijo poškodbe zaradi pomanjkanja segrevanja, slabše fizične pripravljenosti, nepoznavanje pravilne tehnike izvedbe gibanja, ipd. Ena izmed pogostih tekaških poškodb je prav plantarni fascitis.Koleno in stopalo

So pa še drugi dejavniki tveganja za nastanek plantarnega fascitisa, in sicer pri aktivnih športniki, pri katerih narava športa zahteva veliko hitrih pospeškov, skokov, obratov pri plesnih elementih.

Da ne bo kdo rekel: “Najbolje je ležati doma, tako se mi nič ne more zgoditi”. Ne ustrašite se, zmerno gibanje je vedno dobrodošlo. Sicer pa, če se ne boste dovolj gibali, lahko plantarni fascitis prav tako povzroči prekomerna telesna teža.

Samo še v vednost tistim, ki večino dneva preživite na nogah. Razni poklici zahtevajo, da imate kaj malo počitka preko dneva, pri čemer postanejo stopala izjemno utrujena. Da bi preprečili morebitno vnetje fascije uporabite mehke vložke za v čevlje.

Tudi petni trn lahko povzroči plantarni fascitis.

Kronično vnetje plantarne fascije povzroča tudi trn v peti. Reaktivna tvorba nove kosti draži tetivo in povzroča vnetje ter s tem povezano bolečino.

Pa še ena izjemno pomembna stvar. Plantarni fascitis je lahko povezan tudi z drugimi poškodbami (koleno, kolk, hrbtenica), kjer zaradi motene biomehanike gibanja pride do nepravilne obremenitve stopala in s tem do vnetja plantarne fascije.

Rešitve so različne

Nismo vsi ljudje enaki, ne pomaga vsakemu ista stvar, nekateri imajo obsežnejše vnetje, drugi spet blažjo obliko plantarnega fascitisa.

Počitek

Ob pojavu bolečine mnogi priporočajo počitek. Že res, da je nepotrebno aktivnost potrebno zmanjšati. Pa vendar je daljši počitek vprašljiv, saj se večini ljudi stanje izboljša v približno 6 mesecih, ne glede na to ali so mirovali ali ne.

HlajenjeHlajenje stopala

V nadaljevanju, ko je stanje še vedno akutno, je najbolje stopalo hladiti. Kar z ledom. Napolnite pol litra plastenke z navadno vodo in jo zamrznite. Plastenko položite na tla in valjajte stopalo nežno po plastenki. Pa ne pozabite na nogavico!

Fizioterapija

Fizioterapija je seveda zelo priporočljiva. Dobre rezultate rehabilitacije dajeta terapija z udarnimi globinskimi valovi in Tecar terapija v kombinaciji z razteznimi ter krepilnimi vajami mečnih in stopalnih mišic. Nekaterim ustreza tudi ultrazvočna terapija. Manualno sproščanje mišic s trigger point terapijo bo le še nadgradnja fizioterapevtskih aparatur. Pa ne pozabite na UGV terapijo, ki mišice s pomočjo ustvarjanja valovanja sprošča. 

Kinezio taping

Kineziološki trakovi (kinezio taping) so pri plantarnem fascitisu priporočljivi. In to zelo priporočljivi. Kineziološki trakovi blažijo bolečino, povečajo gibljivost in dajejo oporo, prav tako pa s privzdigom kože povzročijo povečan pretok limfe ter krvi. Tehnik aplikacij je več, osebno najraje lepim tako, kot je prikazano na spodnji sliki.

Aplikacija kinezioloških trakov

Plantarni fascitis – dnevno masiranje z žogo po podplatu iritira fascijo

Tako kot je potrebna pozornost pri krepilnih vajah, s katerimi ne smete pretiravati, ko je bolečina še prisotna, je prav tako pomembno, da ne pretiravate z valjanjem stopala po žogi.

Nekateri priporočajo dnevno uporabo žogice ali manjšega masažnega valja (foam roller), namenjenega stopalom. Zadnje raziskave trdijo, da s preveliko količino masiranja fascijo s pritiski le še bolj razdražite, zato bi se naj posluževali žogice le vsaki 3. dan. Stestirano in preverjeno – DRŽI.

Hoja z bosimi nogami

Bosa hoja še dodatno krepi stopalne mišice in jih hkrati masira. Naj bo podlaga po kateri hodite neravna pa vendar prijetna za stopala (pesek, travnik, nežni kamenčki).

Zaključek

Plantarni fascitis je dolgotrajna in težko odpravljiva poškodba. Zahteva vašo potrpežljivost in voljo do izvajanja predpisanih vaj. Nič se ne bo izboljšalo iz danes na jutri.

S kombinacijo aparatur, manualnih tehnik za sproščanje in pravilnih terapevtskih vaj bo poškodba v celoti hitreje rehabilitirana.

Zato je fizioterapija toplo priporočljiva. Pa vendar, preden pridete na vrsto k fizioterapevtu lahko iz tega bloga uporabite par nasvetov in si blažite bolečine sami. 

4.8/5 - (52 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja