Distančniki za prste na stopalih – jih potrebujem?

Silikonski distančniki za prste na stopalih so v zadnjem času precej vroča tema. Mnogi mislijo, da je to nova pogruntavščina, ki bo hitro minila. Ali je to res? Čemu sploh distančniki za prste na nogah služijo? 

Prosta in bosa stopala dajejo telesu nove razsežnosti

Človeško stopalo je kompleksi stroj

Ali ste vedeli, da ima naše stopalo iz 26 kosti, 33 sklepov in več kot 100 mišic, tetiv in ligamentov? Stopala so najbolj s pozornostjo zanemarjen/nerazumljen del telesa za večino ljudi. A hkrati so bistvenega pomena za naše vsesplošno zdravje. Celo Leonardo Da Vinci je naše stopalo opisal kot “mojstrovino inženiringa in umetniško delo”.

Naša stopala in roke so praktično edini deli telesa, ki so prekriti z golo kožo brez dlak. Ta edinstvena koža ima po povrhnjici izjemno veliko število živčnih končičev. Prav zaradi tega je naše stopalo senzorično zelo odzivno in ima močno povezavo s celim telesom. Preko stopala lahko celo zdravimo predele telesa kot so notranji organi, sklepi ipd. To imenujemo akupresurne točke na stopalu oz. masaža akupresurnih točk na stopalu.

Distančniki za prste ne bi bili v sodobnem svetu potrebni ČE…

Če bi se lahko naše stopalo razvijalo naravno brez dodatnih konstantnih utesnitev (čevljev), bi se na vrh seznama prednosti tega zagotovo uvrščali močnejši stopalni lok, izboljšana drža in hoja, boljša prekrvavitev stopal in prstov ter izvrstna stimulacija refleksnih con na stopalu. 

Večina ortopedov ob najrazličnejših težavah (z izjemo močnih bolečin zaradi petnega trna) priporoča boso hojo in s tem krepitev stopalnega loka. Hoja brez obutve nam povrne našo naravno hojo, ravnotežje ter izboljša biomehaniko/gibanje telesa. Tu govorimo o zadostni širini stopala in naravnem razmiku med prsti, ki so ključni za dolgoročno zdravje stopal. 

Imate dovolj razmaka med prsti na nogah?

Zanimivo je omeniti razširitev prstov. Ko pogledamo dojenčkova stopala opazimo, da so njihovi prstki razmaknjeni in prožni. Najširši del stopala pa je pri konicah prstov. Popolnoma enako bi moralo biti pri odraslih. Žal so le redki ljudje takšni, pri katerih lahko opazimo to podobnost. Tem ljudem ponavadi kultura narekuje minimalno obutev ali celo boso hojo in pri njih praktično ni težav s stopali. 

Gledano iz evolucijskega vidika naše stopalo ni narejeno za utesnjeno obuvalo, niti premehko obuvalo. Namreč pri hoji z obuvalom pride stopalo v stik z nadomestkom podlage v čevlju, ki je ponavadi oblikovan tako, da razbremeni določene mišice stopala za bolj udobno gibanje. Prav zaradi te razbremenitve delajo mišice manj kot če ne bi imeli obutve. Kljub temu, da se nam včasih zdi to dobra stvar, postanejo naša stopala veliko bolj dovzetna za poškodbe.

Otroška stopala imajo dovolj razmaka med prsti

Kaj so distančniki za prste na stopalu?

Distančniki za prste na stopalu so ortopedski pripomoček, ki ga lahko nosimo samo kadar smo bosi ali v specifičnih (dovolj širokih) obutvah. Distančniki za prste so izdelani iz prožnega silikona, ki je trpežen in udoben. Silikon je primeren za razkuževanje, je hipoalergen in varen za kožo. 

Zakaj nositi distančnike za prste na nogah?

Distančniki povzročijo, da se nam naši prsti razširijo. 

Katere pozitivne stvari prinaša razširitev prstov na nogi?

 • omogoča ustrezno razporeditev telesne teže po stopalu
 • daje občutek večje stabilnosti oz. naravno postavitev stopal
 • omogoča ustreznejšo hojo preko boljše amortizacije med gibanjem
 • izboljšuje ravnotežje in propriocepcijo
 • pomaga odpraviti plosko stopalo zaradi okrepitve vezivnega in mišičnega tkiva
 • spodbuja prekrvavitev v stopalih
 • z aktivacijo mišic se odpravi številne bolečine v stopalu
 • naravna podpora stopalnemu loku

Poškodbe stopala se lahko reši z distančniki za prste

Seveda v sodobnem svetu nosimo obuvala, ki so sestavni del oblačil in prav tako zaščite pred zunanjimi vplivi. Življenjski slog prinaša dolgo trajajoče delo v zahtevani (poslovni) opravi z obutvijo, ki je na oko lična za telo pa neudobna. 

Nekateri lahko nosijo čevlje, ki so stopalom prijazni, vsi pa te možnosti na delu nimajo. Večini nam v dnevu zmanjka časa za sprostitev preobremenjenih in utesnjenih stopal ter prstov. 

Poškodbe stopala – kdaj so distančniki za prste na nogah primerni? 

Uporabljamo jih lahko v primeru sledečih težav:

Večini nam v dnevu zmanjka časa za sprostitev preobremenjenih in utesnjenih stopal ter prstov. Ko se nam pojavijo težave pa se čudežno najde čas za fizioterapijo. Zato toplo priporočam uporabo distančnikov. 

Distančniki za prste na nogah – kako jih uporabljati? 

Distančniki na trgu obstajajo različnih velikosti. Lahko so izključno za palec, ali le 2 prsta, najboljši pa so tisti, ki objamejo vse prste in jih razširijo enakomerno. 

 1. PRAVILO – distančniki za prste se nosijo na golo kožo ali preko posebnih, prstnih nogavic
 2. PRAVILO – ko začnete uporabljati distančnike, pričnite s počasnim uvajanjem. To pomeni prvi teden nosite distančnike za prste le 15 min na dan. Stopalo lahko zaradi predolge uporabe postane (na začetku) izjemno občutljivo in bomo dosegli neželene učinke kot so vnetje stopalnega loka. 
 3. PRAVILO – distančnike uporabljajte v stoječem položaju in/ali med gibanjem. Ne bo vam škodilo, če jih boste nadeli med ležanjem na kavču. Seveda pa ne bo večjega učinka. 

Vzdrževanje in pravilno ravnanje z distančniki za prste na stopalih

Distančniki za prste so narejeni iz mehkega in kakovostnega silikona. Zdržali bodo ob uporabi precej časa, če boste lepo za njih skrbeli. 

Pomembno je, da distančnike vedno nanašamo z obema rokama in ne samo z eno roko, saj se tako hitreje poškoduje. Po uporabi distančnike za prste vedno operemo z mlačno vodo ter jih posušimo na zraku ali jih obrišemo z mehko krpo. Ne odlagajte distančnikov na radiator, zaradi možnosti poškodb materiala. 

Potrudite se, da distančnike shranjujete v namenski torbici. Kadar se vam zdijo preveč lepljivi jih premažemo s smukcem ali otroškim belim pudrom. 

Kje lahko kupim distančnike za prste na nogah?

Obstajajo spletne trgovine, ki ponujajo najrazličnejše distančnike. Mi priporočamo nakup pri fizioterapevtki Evi iz EVITAM369. Silikonski distančniki za prste so izjemno mehki in priloženi v posebni torbici za shranjevanje. Evi lahko pišete na email evitam369@gmail.com

5/5 - (3 ocene)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja