Lajšajte bolečine v času nosečnosti [s kinezio trakovi]

Nosečnost je v življenju ženske nekaj najbolj navdihujočega in hkrati tudi …. nekoliko obremenjujočega. No, vsaj za nekatere ženske je lahko breme, še posebej, če imajo težave z bolečinami v ledvenem delu in medenici, bolečinami okoli trebuščka, srbečo kožo, oteklinami, izbočenim popkom, idr. V tem blogu preberite več o tem, kako lahko lajšate bolečine v nosečnosti s kinezio trakovi.

Kinezio trakovi uporabni v času nosečnosti

Bolečina v medeničnem obroču podobna bolečini v križu

Pravzaprav je bolečina zelo podobna, saj se opredeljuje bolečina v medeničnem obroču kot specifična oblika bolečine v križu. Lahko se pojavi samostojno ali pa v povezavi z njo.

Ponavadi se pojavi pri nosečnicah takšna bolečina v predelu med zadnjim delom medenične kosti (cristo iliaco) in glutealno gubo. Ali kar na kratko, na področju sakroiliakalnega sklepa. Še enostavneje – to je tisti predel v spodnjem delu hrbenice, kjer vidimo dve jamici.sakroiliakalni sklep zrahljan pri nosečnicah

Bolečina naj bi se najpogosteje pojavila zaradi hormonskih sprememb v kombinaciji z biomehanskimi dejavniki. Ali je vzrok bolečine v medeničnem obroču pa lahko preverimo s kliničnimi testi pri fizioterapevtu. Pri nosečnicah je le-ta izjemno pogosta.

Lajšajte bolečine v času nosečnosti s kinezio trakovi

Nosečnost je eden najbolj razburljivih obdobij v življenju ženske, saj 9 mesecev nestrpno čakajo na svojega malčka, hkrati pa se njihovo telo v vseh možnih oblikah spreminja.

Na žalost mnoge nosečnice doživljajo tudi manj prijetne simptome vključno s slabostjo, povečano občutljivostjo, oteklinami udov, težavami s spanjem, bolečino v hrbtu, zaradi povečanja telesne mase in širjenja trebuha.

Kinezio trakovi so varna alternativa ter do določene mere zamenjava zdravilom, brez dodatnih kemičnih substanc, ki lahko lajšajo mnoge bolečine v nosečnosti, kakor tudi pomagajo pri oteklinah in srbečem trebuščku, karpalnem kanalu, išiasu, plantarnemu fascitisu

Večini nosečnic bo možnost, da lahko dobijo varno pomoč pa če tudi le za par dni, razsvetlila težke dneve. Lažji spanec in nudenje podpore bo omogočilo tudi bolj polno življenje in lažje gibanje, vse to po veliko bolj dostopni ceni.

Zagotovitev takojšnjega učinka po nanosu kinezio trakov je prav tisto, kar daje trakovom dodano vrednost.

Zakaj prav kinezio trakovi?

Kinezio ali kineziološki trakovi so posebno oblikovani “obliži” zviti v daljši svitek. Uporabljajo se za lepljenje na različne predele telesa z namenom zmanjšati bolečino, povečati gibljivost in dati oporo.

Pri lepljenju kinezio trakov kože ne stisnemo, temveč ustvarimo učinek privzdiga kože kar omogoči povečan pretok limfe, krvi in hranilnih snovi v našem telesu.

Ali ste vedeli, da kinezio trakovi s tem ko kožo dvignejo sprostijo pritisk na živčne receptorje in je posledično tudi bolečina manjša?

Se še vedno  sprašujete zakaj je ta trak tako popularen in v čem je drugačen od drugih športnih trakov?  Preberite si več podrobnosti o kinezioloških trakovih TUKAJ.

Ali ste vedeli?

Dandanes se za bolečine v medeničnem obroču predpisuje fizioterapija. Kljub temu, da je možnih veliko načinov, kako odpravljati ali lajšati bolečine, pa ni bilo dokazano, da je izbira samo enega programa najboljša. Poleg kinezio trakov so pomembne tudi specifične stabilizacijske vaje ter uporaba pripomočkov (medenični pas, bergle).

Prav tako ni dokazano, da nameščanje kinezioloških trakov daje pozitivne učinke, vendar se vse pogosteje uporablja v praksi in ljudje govorijo o njihovi uspešnosti. Še bolj učinkovita pa je kombinacija vaj in uporaba trakov. Ste že preizkusili?

Pravilna namestitev kinezio trakov, jo poznate?

Tehnik lepljenja je danes že zares veliko. Vsak pozna neko svojo verzijo, jo predstavi kot najboljšo, ker jo je nekje videl. Nič slabega in groznega se ne bo zgodilo, če boste kinezio trakove kar nalepili, dejstvo pa je, da ne bo veliko koristilo pri odpravi bolečine.

Najpomembneje je, da se oceni oziroma stestira mesto poškodbe in šele nato kinezio trak aplicira.

Nam dajejo najboljše rezultate sledeče tehnike lepljenja:

  • Podpora trebuščka, tretma za izbočen popek in lajšanje bolečin v hrbtenično-medeničnem sklepu

Podpora ženskega trebuščka   Kinezio trakovi primerni za nosečnice   Bolečine v medeničnem obroču in ledvenem delu hrbtenice

  • Boljša elastičnost kože in zmanjšanje otekanja

Elastičnost kože in zmanjšanje otekanja s kinezio trakovi

Še druge načine lepljenja kinezio trakov, na različne dele telesa, pa najdete TUKAJ.

Zaključek

Trakove nam lahko namesti fizioterapevt ali pa to storite kar sami, le da je priporočljivo, da vam v slednjem primeru vsaj enkrat fizioterapevt predstavi pravilno tehniko lepljenja.

Večini nosečnic bo možnost, da lahko dobijo varno pomoč pa če tudi le za par dni, razsvetlila težke dneve. Lažji spanec in nudenje podpore bo omogočilo tudi bolj polno življenje in lažje gibanje, vse to po veliko bolj dostopni ceni.

 

5/5 - (9 ocen)

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja