Sobno kolo za rehabilitacijo priročno za vsakogar

Ne obstaja le tisto veliko sobno kolo, ki nam večini stoji v kotu zaprašeno in neuspešno čaka, da se oblečemo v športna oblačila ter potočimo kakšno kapljico ali dve znoja. So tudi takšna sobna kolesa, ki nam bodo v veselje tudi ob najbolj lenih in zdolgočasenih dnevih. Sobno kolo za rehabilitacijo ima sicer grenak prizvok zaradi besede rehabilitacija, pa vendar je izjemno prijazno do uporabnika v marsikaterem pogledu. Vas zanima več? Preberite blog.

Sobno kolo –  kupiti ali ne kupiti?

Pasivni način življenja in energijsko bogata hrana, največkrat v prekomernih količinah, povzročata prekomerno telesno težo. Prekomerna telesna teža pa je glavni vzrok za bolezni srca in ožilja, zaradi katerih umre vse več ljudi. 

Merjenje obsega trebuha

Problemov in težav, ki nam jih prinaša sodobni način življenja je veliko, pravzaprav preveč. Pretirano fizično delo ali pa ure in ure sedenja v nepravilnem položaju prinašajo poškodbe, ki pa jih je moč premagovati s kakšnimi aktivnimi vložki v vašem vsakdanu.

Ste že razmišljali o nakupu sobnega kolesa, pa vas je vedno nekdo zaustavil in vam naložil slabo vest “na koncu bo pa tako ali tako stal v kotu in se prašil”. Če veste, da si ga le v majhnem procentu želite, potem vam svetujemo nakup. Pa če se ga boste res čez čas naveličali, ste pa vsaj do takrat vadili na njem in s tem nekaj naredili zase. Predvsem pa priporočamo nakup kolesa tistim ljudem, ki ne obiskujejo radi vadbenih centrov in zase občasno naredijo zase kaj doma.

Mislim, da smo na vprašanje ali imeti sobno kolo ali ne, odgovorili s pozitivnim odgovorom. Pa veste katere prednosti vse ponuja in prinaša uporaba sobnega kolesa? Kaj pa uporaba sobnega kolesa za rehabilitacijo?

Uporaba sobnega kolesa za rehabilitacijo ima številne prednosti

Tokrat govorimo sicer o uporabi sobnega kolesa za rehabilitacijo, ki se po načinu vadbe ne razlikuje veliko od navadnega, le nekoliko manjša in bolj priročna različica je. Uporaba sobnega kolesa za rehabilitacijo je primerna v vseh letnih časih, pa vendar je še posebej priročno v zimskem obdobju, ko je vsakemu izmed nas težko prestopiti prag toplega doma. Takrat je še veliko lepše imeti doma kakšno športno napravo. Veste zakaj je sobno kolo za rehabilitacijo tako izjemna naprava za vadbo? 

Sobno kolo

Kot zanimivost

Ali ste vedeli, da danes najdemo sobno kolo praktično v vsakem stanovanju? Dokazano naj bi vsaj en družinski član imel željo po redni telesni aktivnosti. 

Enostavno, varno in primerno za vse starosti

Sobno kolo za rehabilitacijo je zaradi svoje manjše velikosti izjemno v marsikaterem pogledu. Kolo je zelo lahko, tako da ga lahko dvignejo ali premikajo brez večjih težav tudi starejše osebe.

Zakaj govorimo o varnosti? Ni vam potrebno voziti kolesa po nevarnih cestah, v vadbi lahko uživate kar pred televizijskim zaslonom iz najljubšega naslonjača. Večini starejših ljudi in ljudem po operacijah gležnja, kolena ali kolka, tudi hrbtenice, predstavlja gibanje težavo, zato je v kakšni akutni fazi po poškodbi ali posegu sobno kolo za rehabilitacijo odlična izbira.

Ljudem danes pomenita udobje in prosti čas veliko več kot včasih, saj tempo življenja kar drvi brez prestanka in nam nalaga milijon obveznosti. Ste kdaj pomislili, da bi ubili kar dve muhi na en mah in tako maksimalno izkoristili porabljen čas? Sobno kolo za rehabilitacijo je primerno tudi za v pisarno pod delovno mizo. Poceni in učinkovito.

Neaktivnost na delu

Pozitivni učinki na telo

Ali ste vedeli, da v eni uri intenzivne vadbe na kolesu lahko porabimo do 1000 kalorij? Kar dober pripomoček za hujšanje kajne? Res pa je, da je za to potrebno tudi nekaj narediti. Brez nič ni nič, pravijo. Prav tako ob hujšanju s kolesarjenjem pridobivate na splošni kondiciji in mišični moči. 

Kolesarjenje je ena najboljših kardiovaskulanih vadb, saj se pri vsaki telovadbi telo dobro segreje, okrepi delovanje srca in požene kri po žilah. Če redno kolesarite vplivate s tem odločilno na zniževanje visokega krvnega pritiska, uravnavanje sladkorja v krvi in preprečevanje srčnih bolezni. 

Sobno kolo za rehabilitacijo priročno za vsakogar

Naj bo to starejši človek z različnimi vsakdanjimi omejitvami gibanja ali pa mlajši poškodovanec, ki potrebuje aktivno rehabilitacijo. Sobno kolo za rehabilitacijo je primerno za vsakogar. Prav zaradi svoje narave delovanja, ki ne povzroča velike obremenitve na sklepe spodnjih okončin ampak jih le razgibava v primernem obsegu. 

Sobno kolo z daljinskim upravljanjem

Običajna sobna kolesa znajo marsikomu povzročati težave zaradi prisilne drže in premajhne površine sedeža. Pri sobnih kolesih za rehabilitacijo se vse vrti okoli udobja in učinkovite vadbe na njem. 

Vsaka poškodba bo zahtevala gibanje v procesu rehabilitacije

Ste morda utrpeli zvin gležnja? Ste doma po operaciji kolena in lahko z dovoljenjem zdravnika naredite upogib kolena do 90 stopinj? Ali so vam naredili endoprotezo kolka? Ste nosečka in ne veste kakšno kardio nosečniško vadbo bi izvajali? Imate težave z ramenskih sklepom?

Marsikatero težavo je moč rešiti tako v akutni kot v kasnejši fazi postravmatskega stanja ali pa enostavno telo krepiti vsak dan in tako izvajati preventivo za vaše zdravje v celoti. 

Koristnost vaj in rehabilitacije skozi gibanje ter primerno aktivnost so poznale že stare civilizacije. Najbolj pomembno je, da imamo prave in strokovne napotke pri izvajanju vaj v primeru poškodbe, da smo vztrajni in redno izvajamo vaje ter najpomembneje, da se znamo motivirati.  

4.9/5 - (35 ocen)

1 komentar na “Sobno kolo za rehabilitacijo priročno za vsakogar”

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja