Bakerjeva cista se lahko zdravi konzervativno

Bakerjeva cista (poplitealna cista) je vrečka v zadnjem in notranjem delu kolenskega sklepa, ki je napolnjena s tekočino. Gre za mehkotkivno zadebelitev, ki se razvije in deluje kot zaščita pred povečanim izlivom tekočine v kolenski sklep ob določenih poškodbah kolena

Zakaj in kako nastane Bakerjeva cista v kolenu?

Kadar govorimo o zadebelitvi v kolenskem sklepu, natančneje na zadnji strani kolena, pomislimo na Bakerjevo cisto. Gre za tip ciste, ki nastane kot posledica draženja burz v poplitealni kotanji ali pa kot izbočenje sklepne ovojnice kolena. 

Bakerjeva cista je povezana s sklepom, zato notranje motnje v sklepu velikokrat vplivajo na povečanje ciste. Draženje in izliv sklepne tekočine v cisto povzročijo patologije znotraj sklepa (t.i. intraartikularne patologije). Največkrat to povzročijo prav poškodbe meniskusov

Povečana tekočina, ki lahko nastane v sklepu zaradi različnih razlogov, se pomakne v cisto ter tako zmanjša škodljivi učinek povišanega tlaka v kolenskem sklepu. 

Bakerjeva cista v kolenskem sklepu

Zadrževanje tekočine v Bakerjevi cisti, katera se le deloma absorbira skozi polprepustno membrano povzroči, da se na tem mestu začnejo zadrževati visoke koncentracije fibrina, ki tvori želatinasto snov.

Ali je Bakerjeva cista pogost pojav pri ljudeh? 

Bakerjeva cista je kar precej pogosta patologija kolenskega sklepa pri otrocih. Vendar pa na srečo spontano izzveni do 20. meseca. Pri odraslih pa je nekoliko drugače. 

Pojav poplitealnih cist je močno povezana z izlivom v sklepu, s poškodbo meniskusov ter degenerativnimi spremembami kolena (artroza kolena). Poleg teh se Bakerjeva cista pogosto pojavlja pri ljudeh z revmatoidnim artritisom, sistemskem lupusu eritematozus, bolnikih s kronično odpovedjo ledvic, hipotiroidizmom, sarkoidozo, hemofilijo. 

Zdravniki preverjajo prisotnost Bakerjeve ciste s pomočjo ultrazvočne diagnostike ter magnetne resonance

Kakšni simptomi se pojavljajo?

Klinična slika pri Bakerjevi cisti se kaže kot izboklina na zadnji strani kolena pod kolensko zgibo. Pri nekaterih ljudeh je zaradi velikosti lahko cista boleča in omejuje polno gibljivost kolenskega sklepa. 

Poleg otekline na zadnji strani kolena se lahko pojavi tudi oteklina okoli celotnega sklepa ter nižje. Prav to navadno povzroča otrdelost sklepa in onemogoča polno pokrčenje noge. 

Večina bolnikov tarna za konstantno bolečino čez dan in togostjo kolena. 

Pregled pri zdravniku je obvezen 

Zdravnik naj bi v celoti ortopedsko pregledal kolenski sklep, saj je le tako moč ugotoviti morebitne atrofije mišic, zadebelitve in deformacije. 

Prav tako je le v trebušnem položaju Bakerjeva cista najbolj vidna – ta izstopi. Bolečine v mečih zaradi velikih naporov

Zdravnik mora tudi dodobra pregledati koleno zato, da določi položaj ciste glede na poplitealno arterijo in odpraviti možnost psevdotromboze (oteklina goleni zaradi počene ciste). Pri določenemu procentu ljudi, ki trpi zaradi večjih težav z Bakerjevo cisto, lahko pride tudi do rupture ciste in razlitja vsebine v mečne mišice. 

Zakaj ne odlašajte s pregledom?

Glede na simptomatiko (otečeno koleno ter morebiti tudi golen) ni nujno, da je vedno prav Bakerjeva cista tista, ki povzroča težave. Lahko gre tudi za katero drugo obolenje, kot na primer: 

 • anevrizma poplitealne arterije
 • hematom
 • absces
 • benigni ali maligni tumorji
 • degenerativna cista medialnega meniskusa
 • mišično-tetivna poškodba

Vsekakor s pregledom pri zdravniku nikoli ne odlašajte. 

Zdravljenje Bakerjeve (poplitealne) ciste

Načeloma zdravljenje Bakerjevih cist v začetni fazi oziroma takrat, kadar je manjša in ne povzroča simptomov, ni potrebno. Pri mlajši populaciji je celo velika verjetnost, da te same izzvenijo. 

Najpomembneje se je zavedati, da je Bakerjeva cista le posledica neke druge patologije v kolenskem sklepu. Prav zato je najprej potrebno posvetiti pozornost primarni težavi. Sama cista je sekundarnega pomena in zahteva posebno pozornost le v redkih primerih. 

 

V kolikor se pojavijo simptomi, in če zdravnik tako predpiše, se lajša težave z bakerjevo cisto konzervativno na sledeč način:

Hlajenje kolenskega sklepa z ledom

Nekateri zdravniki se odločijo tudi za punkcijo Bakerjeve ciste, ki bi naj kratkoročno delovala kot razbremenitev sklepa in bolečine. Spet drugi se odločijo še za injeciranje kortikosteroidov v izpraznjeno cisto. 

V redkih primerih pa je potrebno tudi Bakerjevo cisto odstraniti – npr., če povzroča izjemno močne težave (globoka venska tromboza). 

Pogosta vprašanja

Bakerjeva cista – obkladki?

Obkladki so pri močnih oteklinah zaželjeni. Hlajenje obolelega mesta zmanjša lokalni metabolizem in prepreči dodatno otekanje, vnetje in bolečine. V kolikor se odločite za ta postopek potem je primerno hladiti vsaj 3x na dan po 10 -15 min.

Najpogosteje ljudje uporabijo NexCare terapevtsko oblogo napolnjeno z gelom, ki ga lahko dajo v zamrzovalnik. Ledeno oblogo nato zavijete v brisačko in jo položite na obolelo mesto.

Bakerjeva cista – punktiranje

Punkcija bakerjeve ciste je izključno in vedno samo odločitev zdravnika specialista. Punkcija se naredi izjemoma, ko bakerjeva cista že zelo ovira gibljivost v kolenskem sklepu. Sicer prinese delno olajšanje in zmanjšanje občutka pritiska v kolenskem sklepu, vendar dolgoročno ne izboljša stanja v sklepu.

Kot že napisano, cista je vedno posledica motenj v kolenskem sklepu, ki privedejo do povečanja sklepne tekočine.

Bakerjeva cista – vaje 

Bakerjeva cista se lahko zmanjša na račun izvajanja rednih terapevtskih vaj za stabilizacijo kolenskega sklepa. Vaje za koleno so ključnega pomeni pri najrazličnejših kolenskih patologijah. Če sklep ni stabilen, ta dopušča več trenja med sklepnimi površinami in hitrejšo obrabo struktur kar privede tudi do poškodb.

4.3/5 - (14 ocen)

2 komentarja na “Bakerjeva cista se lahko zdravi konzervativno”

 1. Imela sem artrozo kolenskega sklepa in posledično tudi Bekerjevo cisto,zaradi katere sem bila omejena pri gibanju. Stara sem 60 let. Te dni sem imela operacijo kolenskega sklepa, menjava. Ali bo s tem odstranjena tudi težava z Bekerjevo cisto? Pri fizioterapiji in hoji je največja težava zelo boleč izteg noge. Hvala za odgovor. Lp Nuša

  1. Ajda, dipl. fiziot.

   Pozdravljeni, Bakerjeva cista je v večini primerov le posledica težav s sklepom. Po menjavi sklepa – endoprotetika te težave ponavadi izzvenijo, saj ni več sklepnih struktur, ki bi povzročale vnetno stanje. Počakati bo potrebno od 6 mesecev do 1 leta, da se material popolnoma “vleže” in da se bo telo navadilo na nov sklep. Bo pa zagotovo super občutek brez bolečin, če boste pridno skrbeli za svoje mišice. Hitro okrevanje vam želim.

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja