Krema proti bolečinam – TOP 5 izdelkov

Krema proti bolečinam je sigurno ena tistih izdelkov, ki jo ima vsak od nas v “domačem lekarniškem predalu”. Ker na trgu obstaja ogromno število krem in gelov med katerimi se že skorajda izgubimo, sem na enem mestu zbrala TOP 5 krem proti bolečinam, ki jih priporočam tudi pacientom na fizioterapiji.

Dveh od omenjenih krem v članku ni mogoče dobiti v Sloveniji. Po njih potrebno oditi na Hrvaško ali v Avstrijo.

Obvestilo: članek je informativne narave in z blagovnimi znamkami krem proti bolečinam, ki so v članku omenjene, nisem v povezavi v smislu plačane promocije. Informacije v članku podajam iz lastnih izkušenj s kremami in izključno v korist bralcem/svojim pacientom kot morebitnim potencialnim uporabnikom. Prav tako omenjene kreme za lajšanje bolečin niso edine, z njimi smo v preteklosti imeli le zelo dobre rezultate.

 

Krema proti bolečinam

Ali ste vedeli, da že 5000 let stari klinopisi na glinastih ploščicah opisujejo uporabo zelišč v zdravilne namene in predajajo recepte kako ozdraveti s pomočjo ustreznih rastlin na kasnejše generacije?

Kreme proti bolečinam so danes narejene po načelu starih receptov in znanj iz zgodovine v kombinaciji s sodobnimi dognanji. Prav vsaka vsebuje specifična zelišča (najpogosteje mentol iz listov poprove mete), ki blagodejno vplivajo na najrazličnejše težave.

Najpogosteje zastavljeno vprašanje na fizioterapiji se glasi: “Ali naj to hladim ali grejem”? Seveda je vse odvisno od narave poškodbe/bolezni, trajanja poškodbe (aktuna ali kronična), mesta bolečine…

 

Hlajenje ali gretje poškodb / bolečih predelov?

Najenostavnejša razlaga je takšna, da če je poškodba akutna (se je zgodila sedaj in je prisotna oteklina) se mesto obvezno hladi. V nasprotnem primeru, kadar gre za kronične bolečine se boleče mesto greje.

Seveda ne smemo zadeve posploševati, saj pri kroničnih težavah lahko govorimo tudi o npr. vnetjih sklepov, žilnih obolenj (bolečine v nogah), kjer je velikokrat potrebno poslušati svoje telo in ugotoviti kaj posamezniku najbolj ustreza.

 

Sonofereza v fizioterapiji – jo poznate?

Izraz sonofereza pomeni, da preko terapije z ultrazvokom v kožo vnašamo protivnetna in protibolečinska mazila. Torej namesto ultrazvočnega gela uporabimo dodatno še mazilo proti bolečinam – na primer Pernaton gel, Perskindol, Deep relief gel, ipd.

ultrazvok sonofereza

 

Pospešeno zdravljenje poškodb – krema proti bolečinam kot dodatek

Da ljudje največkrat posežejo po grelnih ali hladilnih kremah zaradi športnih poškodb je še kako zmotna trditev. Največji porabniki krem proti bolečinam so ljudje po 50. letu starosti, pri kateri se začnejo pojavljati najrazličnejše težave s kostno-mišičnim sistemom in ožiljem.

Krema proti bolečinam učinkuje glede vsebnost oziroma koncentracijo sestavin (analgetika) ter sposobnost prodiranja skozi kožo v globlje strukture.

 

Kaj je potrebno vedeti pred nanosom kreme proti bolečinam?

Pred nanosom kreme proti bolečinam je kožo potrebno dobro umiti in jo osušiti. Kremo nato vtrete v boleč predel, skoraj do popolne vpojnosti, pri čemer pazite, da ne pride v stik z očmi. Nekateri si celo nadenejo medicinsko gumi rokavico, da po nanosu ne pride do pekočega občutka na dlani.

Če imate občutljivo kožo ali veste, da ste na določene sestavine alergični preverite pred nanosom tudi sestavo kreme ali se posvetujte z zdravnikom o uporabi le-te.

Kremo ali gel pustite na koži dovolj časa, da ima ta možnost delovanja oziroma, da prične učinkovati. Prav tako se v času nanašanja protibolečinskih krem izogibajte sončenju ali obisku savne.

 

TOP 5 krem proti bolečinam po izboru Fizioterapije z Ajdo

 

PERNATON gel (forte)

krema proti bolečinam
Photo credit: Sanolabor

Pernaton gel vsebuje visokokakovostni ekstrakt zelenoustne školjke, izvleček kajenskega popra, glukozaminoglikane (GAG), hondroitin in dragocena, fiziološko aktivna eterična olja.

Gel ustvarja intenziven, dolgotrajen in prijeten občutek toplote, ki pospeši prekrvavitev v koži. Uporablja se za pospešitev ogrevanja pred športnimi aktivnostmi ali za sprostitev preobremenjenih, otrdelih mišic.

Pernaton gel ima prijeten vonj, ni masten in se hitro vpije v kožo. Kupite ga lahko v vseh lekarnah po Sloveniji ali v DM drogerijah.

 

DEEP RELIEF gel

krema za poškodbe
Photo credit: Okta Pharma

Deep relief gel se uporablja za blaženje bolečin, kot so revmatične bolečine v mišicah in sklepih, ob mišičnih krčih, zvinih in nategih ter manj hudih artritičnih bolečinah (sklepnih vnetjih).

Gel vsebuje dve aktivni sestavini : ibuprofen in levomentol, ki delujeta protivnetno in protibolečinsko. Uporaba je namenjena le za odrasle in otroke starejše od 12 let. Proizvajalec priporoča uporabo gela največ 3-krat na dan v min. razmaku 4 ure.

Gel Deep Relief lahko kupite v vseh lekarnah na Hrvaškem.

 

PERSKINDOL gel

Perskindol-mazilo-proti-bolečinam
Photo credit: Perskindol

Perskindol gel vsebuje skrbno izbrane sestavine, kot so mentol, eterična olja zelenke, borovih iglic, bergamotke, rožmarina, sivke, limone, sladke pomaranče ter terpineol in terpinil acetat. Slednja (terpineol in terpinil acetat) pridobivajo z izolacijo iz različnih virov, med bolj poznanimi je eterično olje borovcev. Terpeni imajo status GRAS (splošno znano kot varno) in imajo nizek potencial draženja ter dokazano netoksičnost.

Zaradi svojih naravnih sestavin gel pripomore k takojšnji sprostitvi in pomiritvi mišic in sklepov. Perskindol je posebej priporočljiv za lajšanje in blaženje bolečin, kot so bolečine v mišicah in bolečine v primeru (športnih) poškodb. Blagodejni učinki so tudi pri vsakodnevni preventivni negi in skrbi za dobro fizično počutje.

Izdelki Perskindol delujejo v trenutku,  hitro se vpija in se ne masti. Kupite jo lahko na različnih spletnih mestih v Sloveniji.

 

ABC KREMA z izvlečkom kapsaicina

ABC krema proti bolečinam
Photo credit: Apotheken Umschau

ABC krema je ena najboljših krem za lajšanje bolečin z izvlečkom kapsaicina, rastline, ki prihaja iz rasline kajenski poper.

Izvleček spodbudi krvni obtok s širjenjem najmanjših žil. Ima močan protivnetni in protibolečinski učinek.

Kremo lahko kupite le v lekarnah v Avstriji.

 

PHARMA CLASSIC emulgel (divji kostanj)

Emulgel se uporablja za osvežitev in nego utrujenih in težkih nog, zlasti na področju ven.

Krema z divjim kostanjem
Photo credit: Lekarnar

Posebej je primeren za odpravo bolečin po dolgotrajnem stanju na nogah, naporih preko dneva, nosečniških otečenih nogah. Še posebej so z gelom zadovoljni starejši ljudje, ki imajo težave z ožiljem.

Emulgel vsebuje izvrstne sestavine (ekstrakt divjega kostanja, eterično olje rožmarina, sončnično olje, olje grozdnih pešk, mentol) ter je prijetnega in osvežilnega vonja samih komponent (brez dodatka barvil in dišav), z lahkoto se nanese in hitro vpija ter ne masti kože.

Pharma classic emulgel lahko kupite v lekarnah po Sloveniji.

 

Pogosta vprašanja

 

Vnetje – hlajenje ali gretje?

Vnetja ločimo. Lahko je akutno, kot posledica poškodbe (npr. zvin gležnja), kjer telo vključi zaščitno funkcijo – oteklino. V takšnih primerih vedno hladimo.

Kadar pa govorimo o npr. vnetju živca ali vnetju ahilove tetive, ki traja že več tednov, potem bomo boleč predel želeli globinsko pregreti. S tem bomo spodbudili lokalni metabolizem in povečali elastičnost tkiva za boljšo drsnost medplasti mehkih tkiv.

Išijas – hlajenje ali vnetje?

Vnet živec se trudimo sprostiti s toploto. Naj bo to domač (topel, ne vroč) termofor , IR lučka, termopak na fizioterpiji ali fango.

 

Krema proti bolečinam v križu

Za lajšanje bolečin v križu lahko uporabimo med drugimi postopki tudi kremo proti bolečinam. Že samo vtiranje kreme v smislu masaže vpliva blagodejno na posameznikovo počutje. Ne moremo in ne smemo pa pričakovati, da bo krema tista edina, ki bo naredila čudež in odpravila bolečine. Pri bolečini v križu je zelo pomembno izvajanje pravilnih vaj.

 

Mazilo proti bolečinam v sklepih

Skrbno preberite deklaracije in se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom glede uporabe krem pri bolečinah v sklepih. Omenjene kreme v članku bodo zagotovo koristile, vendar se ne zanašajte le na mazila. V primeru močnih vnetij bo najberjetneje potrebno tudi medikamentozna podpora.

 

Krema proti bolečinam v nogah pri starejših ljudeh

Najprej je potrebno ugotoviti razlog za bolečine (kosti, ožilje?) in se posvetovati z zdravnikom glede uporabe primernih krem. Vsekakor ima podpora krem proti bolečinam koristi, še bolj blagodejno pa pri starejših ljudeh vplivajo zeliščna mazila kot so rman, arnika in divji kostanj.

4.7/5 - (6 ocen)

O avtorju:

Zapišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja